Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-03-04 14:19:00

Miniszterelnökség vs. Ökotárs: az alapítvány fellebez

Az Ökotárs Alapítvány fellebbez a Fővárosi Törvényszék azon első fokú ítélete ellen, amely szerint Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára nem sértette meg a szervezet jó hírnevét - tájékoztatta közleményben az alapítvány szerdán az MTI-t.

A szervezet a politikusnak arra a keddi bejelentésére reagált, miszerint az Ökotárs első fokon elvesztette a Miniszterelnökséggel és a helyettes államtitkárral szemben, jó hírnév megsértése miatt indított perét.
   
Az alapítvány felidézte: az Ökotárs azért indított pert a helyettes államtitkár ellen, mert múlt tavasszal Csepreghy Nándor azt mondta, sem Norvégiának, sem Magyarországnak nem érdeke, hogy "párthoz kötődő, szélhámos gittegyletek" kezeljék a norvég alap nyújtotta támogatást, ezért az államra bíznák annak kezelését.
   
Az Ökotárs szerint Csepreghy Nándor keddi nyilatkozata azt sejteti, hogy a bíróság igazat adott a helyettes államtitkárnak, ám a bíróság nem vizsgálta az állítások ténybeli alapját és csupán véleményként kezelte az elhangzottakat. Az első fokú, nem jogerős döntés az alapítvány szerint csupán azt mondta ki, hogy Csepreghy Nándor kijelentése "közéleti vitában" hangzott el, egy politikusnak pedig joga van véleményt megfogalmazni a Norvég Civil Támogatási Alapot kezelő szervezetekről.
   
Ebben a helyzetben Ökotárs fellebbez a döntés ellen. Álláspontjuk szerint ugyanis az államtitkár kijelentései - akár véleményt fogalmazott meg, akár nem - "egy politikai rágalomhadjárat részét képzelik, és súlyosan sértik az Ökotársat". Ráadásul az állítás tényszerűen sem állja meg a helyét  - tették hozzá.
   
Egyben emlékeztetnek arra: a Budai Központi Kerületi bíróság ítélete szerint jogszerűtlen volt az Ökotárs elleni, 2014. szeptember 5-én elrendelt házkutatás, ugyanis "hűtlen kezelés bűntettének gyanúja egyáltalán nem állt fenn, jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntette miatt sem volt nyomozás folyamatban.
   
Csepreghy Nándor az MTI-nek kedden azt mondta: a Fővárosi Törvényszék úgy foglalt állást, hogy a kifogásolt kijelentést "nem alap nélkül tette".
   
Hozzátette: a Miniszterelnökség nem minősíti az ítéletet, de a kormánynak az az érdeke, hogy bármilyen közforrás érkezik is Magyarországra civil szervezetek finanszírozására, az "valóban a civil szervezetek széles körének a támogatására legyen felhasználva".
   
Minden olyan szervezet, amely megpróbálja ezeket a forrásokat "egy szűk, marginális csoporthoz bekötni", megítélésük szerint árt a teljes civil társadalomnak - hangsúlyozta. Hozzáfűzte: az Ökotárs működésével kapcsolatban "mi évek óta ezt tapasztaljuk, ezért a szélhámos gittegylet kifejezés nemcsak akkor volt időszerű vélemény, hanem ma is fenntartható".

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink