Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-17 16:35:00

Szél: Putyin látogatásának szimbolikus jelentősége van

Putyin látogatásának csupán szimbolikus jelentősége van, mert bár az orosz elnök valóban tárgyalni fog Orbán Viktorral például a földgázszerződésről, önmagában emiatt még nem kellene Putyinnak Magyarországra jönnie – ezt az LMP társelnöke mondta az ATV Start című műsorában.

Szél Bernadett szerint Putyin azért látogat Budapestre, mert megteheti, és azért teheti meg, mert van egy miniszterelnök az Európai Unióban, aki még szóba áll vele.

De az LMP társelnöke szerint az a tény, hogy az orosz elnököt nem mi hívtuk Magyarországra, hanem ő jelentkezett be, ráadásul Orbán Viktornak még az időpont megválasztására sem volt lehetősége, egyértelműen jelzi Magyarország függőségét Oroszország irányába. Szél Bernadett szerint a találkozón nyilvánvalóan szóba kerül majd a paksi bővítés is, amivel kapcsolatban a holnapi nap folyamán az országgyűlés egy olyan törvényjavaslatot tárgyal, amely szerint például minden a beruházással kapcsolatos információt 15 évre titkosítanak.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója ugyanebben az adásban elmondta, egy a Mediánnal készített felmérés szerint az emberek 60 százaléka orosz közreműködés esetén elutasítja a paksi beruházást, 66 százalékuk pedig az atomenergia helyett inkább a megújuló energiaforrásokat választaná. Az LMP társelnöke is úgy látja, a társadalom egyre inkább változást szeretne az energiapolitika terén, ám ezt a politika valamiért nem hajlandó figyelembe venni. A paksi bővítésnek egyébként az a 2009-es törvényjavaslat ágyazott meg, ami elvi beleegyezést adott a bővítés megkezdéséhez, és amit érdemi társadalmi, vagy politikai egyeztetés nélkül fogadott el a parlament – tette hozzá Szél.

Energiaügyben egyébként a közvélemény a V4 országokban és nyugaton is hasonlóan gondolkozik, ám míg a nyugaton a megújuló energiákban a kormányok is lehetőséget látnak, addig Magyarországon az állam nem hajlandó megadni a lehetőséget az állampolgároknak, hogy maguk döntsenek az életükről – jegyezte meg a Greenpeace igazgatója, aki szerint az egyre olcsóbb és hatékonyabb napelemek segítségével a lakosság és az önkormányzatok terheit is jelentős mértékben lehetne csökkenteni.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink