Itthon

Putyin Budapesten: mindkét fél elégedett – percről percre

Kerry a támadások leállítását sürgette Lavrovnál
február. 18. szerda 20:51

John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán sürgette orosz partnerét, Szergej Lavrovot, hogy állítsák le az ukrán kormányerők elleni "orosz és szakadár" támadásokat a kelet-ukrajnai Debalcevénél. Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal azt is sürgette, hogy Oroszország Debalcevénél tegye lehetővé a feladatuk teljesítésében akadályozott EBESZ-megfigyelők biztonságos és szabad mozgását.

Holoda: semmi újdonság
február. 18. szerda 20:12

Semmi újdonság nem volt a tegnapi gázmegállapodásban - állítja Holoda Attila. Szerinte eleve nem is kellett volna fizetni azért a gázért, amit nem használtunk fel.

Havasi: Ádert hívta meg Putyin
február. 18. szerda 18:03

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország köztársasági elnökét hívta meg a világháborús győzelem 70. évfordulóján tartandó moszkvai ünnepségre. A tájékoztatón a magyar tolmácsolásban pontatlanul az hangzott el, hogy Orbán Viktor kormányfőnek szól a meghívás - hívta fel a figyelmet Havasi Bertalan.

FAZ :kényes látogatás Budapesten
február. 18. szerda 15:38

Kényes látogatás Budapesten – Putyin az ukrán válság kellős közepén keresi fel Magyarországot, amelynek miniszterelnöke a Kreml iránt hangoztatott baráti kijelentések után most ismét azzal próbálkozik, hogy zárja a sorokat a Nyugattal- írja kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az út előtt aggályokat lehetett hallani, hogy az orosz államfő éket ver az EU-ba, Orbán pedig határozottan nyilatkozta, hogy csakis a magyar érdekeket tartja szem előtt. Ám közben jeleket küldött, hogy eltér az eddigi, konfrontatív irányvonaltól. Így felkereste Kijevet, és ott már nem esett arról szó, hogy a kárpátaljai magyarokat aránytalanul nagy számban hívnák be az ukrán hadseregbe. Ez új vonás, mert Orbán idáig rendszeresen aggodalommal beszélt a magyar kisebbség helyzetéről. Azonkívül a miniszterelnök szokatlan gesztust tett az ellenzék felé, amikor tájékoztatta a frakcióvezetőket a kijevi útról. Utána az hangzott el, hogy támogatást kell szerezni az Oroszországgal folyó pragmakus együttműködéshez, ami megint csak új hang, mert jó egy éve még teljes titoktartás mellett írták alá a paksi szerződést.

A lengyel elnök burkoltan bírálta Orbánékat
február. 18. szerda 14:44

Bronislaw Komorowski lengyel elnök Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatására reagálva szerdán kijelentette, az a legfontosabb, hogy a nyugati világ egységesnek bizonyult "az orosz agresszió" által kiváltott szankciók ügyében. Az államfő a lengyel nemzetbiztonsági tanács (RBN) ülése után újságírói kérdésre válaszolva azt is kijelentette: "nemrég még egyes lengyel politikusok Budapestet tekintették mintának. Most talán érdemes lenne felülvizsgálni ezt a véleményt".

Komorowski, mielőtt elnökké választották, a kormányzó Polgári Platform politikusa volt, amely éles belpolitikai harcot folytat a fő ellenzéki erővel, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságossággal. Utóbbi elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábban többször kifejezte csodálatát a magyar miniszterelnök politikája iránt, a pártja számára vereséggel végződő 2011-es parlamenti választások után pedig kijelentette: "lesz még Budapest Varsóban". Komorowski úgy vélte, hogy Ewa Kopacz kormányfő biztosan rákérdez majd Putyin keddi budapesti látogatására, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel csütörtökön Varsóban találkozik. 

Bloomberg: Orbán régebben máshogy beszélt az oroszokról
február. 18. szerda 14:24

Kifizetődik a kapcsolat Putyinnal: gázszerződés született Budapesten- írja a Bloomberg az orosz államfő látogatásáról. Orbán éppen akkor erősíti a viszonyt Moszkvával, amikor az orosz elnök egyre inkább elszigetelődik a legtöbb uniós vezetőtől. A szigorúbb szankciók elutasításakor a magyar politikus gyakran hivatkozik arra, hogy az ország függ az orosz energiahordozók szállításától. Próbál egyensúlyozni EU-s kötelezettségei és a kétoldalú együttműködés szempontjai között. 2008-ban még arról beszélt, hogy Magyarország nem lehet a Gazprom legvidámabb barakkja, ám más hangot üt meg, amióta 5 éve visszakerült a hatalomba. Legújabban azonban visszafogja a retorikát, mert lehűltek a kapcsolatok több NATO-partnerrel, köztük az Egyesült Államokkal.

Fidesz: Gyurcsány újabb szánalmas színjátékot játszik
február. 18. szerda 14:05

Az ukrajnai válság ügyében Magyarország a béke pártján áll - közölte a Fidesz-frakció az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében, a DK nyilatkozatára reagálva. Előzőleg Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke közölte, a pártjához tartozó képviselők kezdeményezik, hogy az Országgyűlés politikai nyilatkozatban ítélje el az Ukrajna elleni agressziót. Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi budapesti látogatásával kapcsolatban azt mondta, Orbán Viktor kormányfő korábbi kijevi útja során nem ítélte el az Ukrajna elleni orosz agressziót, kedden pedig Budapesten "buzgón szorongatta a gyilkos kezét", eladta magát Vlagyimir Putyinnak.

A Fidesz-frakció válaszában azt írta: az ukrajnai válság ügyében Magyarország a béke pártján áll, elítél minden agressziót, és szorgalmazza az EU-Oroszország viszony mielőbbi rendezését, különös tekintettel a kárpátaljai magyarok biztonságára. A DK vezetője, Gyurcsány Ferenc - fogalmaztak - "újabb szánalmas színjátékot játszik, ma elítéli Putyint, korábban lelkesedett érte, barátjának nevezte, rendszeresen vacsorázgatott vele, még a villájába is meghívta, és maga is energiastratégiai megállapodást akart vele".

Lengyel: aprópénzt se kaptunk
február. 18. szerda 14:02

Az Orbán-Putyin-találkozó jelentősége valójában nem is tartalmi, sokkal inkább az, hogy Putyin elnök háborús viszonyok között látogatott Magyarországra, amely a NATO és az Európai Unió tagja – jelentette ki Lengyel László politikai elemző kedd este az ATV Doku című műsorában. Úgy vélte, ezt a tényt valamennyi szövetségesünk följegyezte, erre sokáig emlékezni fognak, annyiban bizonyosan, hogy a két vezető, Putyin és Orbán látszólag komoly gesztusokat tett egymásnak, amelyeknek inkább szimbolikus jelentőségük van.

Lengyel László kifejtette, hogy annakidején Orbán Viktor azért hívta Magyarországra az orosz elnököt, hogy abból érzékelhető gazdasági előnyeink származzanak, ehhez képest valójában „aprópénzt” sem kaptunk – s ez különösen feltűnő abban a helyzetben, amikor Magyarország az egyetlen olyan uniós állam, amely kétoldalú tárgyaláson fogadja Putyin elnököt.

CSM: a Kreml számára fontosabb volt a látogatás
február. 18. szerda 13:14

Putyin „Oroszországnak még vannak barátai”-alapon tett látogatást Magyarországon- véli a Christian Science Monitor. Az út egy nagyobb diplomáciai hadjárat részeként azt igyekezett bizonyítani, hogy Moszkvát nem szorították be a szankciók, így a tárgyalások politikai jelentősége sokkal nagyobb volt a Kreml számára, mint a megállapodások Orbán Viktorral, ideértve a gázszerződést és a paksi bővítést is. Egy nappal azután, hogy az EU kiterjesztette a retorziókat, a közvetett üzenet meglehetősen egyértelmű az elnök részéről: hiába próbálkozik a nyugat kitaszítani, még vannak jó emberei a földrész szívében. A moszkvai Politikai Technológiák Központ elnevezésű független intézet igazgatóhelyettese úgy látja, hogy a látogatást nagyrészt a szankciók elleni lobbizás magyarázta, Putyin az energiára koncentrál azokban az államokban, amelyek a legkevésbé lelkesek a büntető lépések ügyében.

Szijjártó tájékoztatta az amerikai nagykövetet is
február. 18. szerda 13:13

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több külföldi diplomatát tájékoztatott Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti munkalátogatásáról - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel. Mint írták, Szijjártó Péter konzultált Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel, Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Colleen Bell amerikai nagykövettel.

A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország energiabiztonsága szempontjából jelentős megállapodás született Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor miniszterelnök keddi budapesti találkozóján. Szijjártó Péter elmondta, hogy Közép-Európa energiabiztonsága európai ügy és felelősség is, ezért az egész EU szempontjából kedvező fejlemény, hogy Magyarország 2016-tól felhasználhatja a hosszú távú gázvásárlási megállapodás keretében korábban igénybe nem vett gázmennyiséget - tudatták. A külügyminiszter arról tájékoztatta a diplomatákat, hogy Orbán Viktor kedden az orosz elnök előtt is világossá tette, hogy Magyarország kizárólag a békés megoldást tartja elfogadhatónak az ukrajnai konfliktus tekintetében. Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy az európai versenyképesség és energiabiztonság megteremtésekor ésszerű együttműködésre van szükség Oroszországgal - olvasható a közleményben.