Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-17 06:30:00

Putyin Budapesten: mindkét fél elégedett – percről percre

Folyamatosan frissülő hírek!

Az orosz elnök elmondhatja, hogy fogadták egy uniós országban, Orbán Viktor pedig folytathatja a rezsicsökkentést. Az ellenzék árulásról beszél.

 • Kerry a támadások leállítását sürgette Lavrovnál

  február 18.szerda 20:51

  John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán sürgette orosz partnerét, Szergej Lavrovot, hogy állítsák le az ukrán kormányerők elleni "orosz és szakadár" támadásokat a kelet-ukrajnai Debalcevénél. Az amerikai diplomácia vezetője egyúttal azt is sürgette, hogy Oroszország Debalcevénél tegye lehetővé a feladatuk teljesítésében akadályozott EBESZ-megfigyelők biztonságos és szabad mozgását.

 • Holoda: semmi újdonság

  február 18.szerda 20:12

  Semmi újdonság nem volt a tegnapi gázmegállapodásban - állítja Holoda Attila. Szerinte eleve nem is kellett volna fizetni azért a gázért, amit nem használtunk fel.

 • Havasi: Ádert hívta meg Putyin

  február 18.szerda 18:03

  Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatóján arról beszélt: Magyarország köztársasági elnökét hívta meg a világháborús győzelem 70. évfordulóján tartandó moszkvai ünnepségre. A tájékoztatón a magyar tolmácsolásban pontatlanul az hangzott el, hogy Orbán Viktor kormányfőnek szól a meghívás - hívta fel a figyelmet Havasi Bertalan.

 • FAZ :kényes látogatás Budapesten

  február 18.szerda 15:38

  Kényes látogatás Budapesten – Putyin az ukrán válság kellős közepén keresi fel Magyarországot, amelynek miniszterelnöke a Kreml iránt hangoztatott baráti kijelentések után most ismét azzal próbálkozik, hogy zárja a sorokat a Nyugattal- írja kommentárjában a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az út előtt aggályokat lehetett hallani, hogy az orosz államfő éket ver az EU-ba, Orbán pedig határozottan nyilatkozta, hogy csakis a magyar érdekeket tartja szem előtt. Ám közben jeleket küldött, hogy eltér az eddigi, konfrontatív irányvonaltól. Így felkereste Kijevet, és ott már nem esett arról szó, hogy a kárpátaljai magyarokat aránytalanul nagy számban hívnák be az ukrán hadseregbe. Ez új vonás, mert Orbán idáig rendszeresen aggodalommal beszélt a magyar kisebbség helyzetéről. Azonkívül a miniszterelnök szokatlan gesztust tett az ellenzék felé, amikor tájékoztatta a frakcióvezetőket a kijevi útról. Utána az hangzott el, hogy támogatást kell szerezni az Oroszországgal folyó pragmakus együttműködéshez, ami megint csak új hang, mert jó egy éve még teljes titoktartás mellett írták alá a paksi szerződést.

 • A lengyel elnök burkoltan bírálta Orbánékat

  február 18.szerda 14:44

  Bronislaw Komorowski lengyel elnök Vlagyimir Putyin orosz államfő budapesti látogatására reagálva szerdán kijelentette, az a legfontosabb, hogy a nyugati világ egységesnek bizonyult "az orosz agresszió" által kiváltott szankciók ügyében. Az államfő a lengyel nemzetbiztonsági tanács (RBN) ülése után újságírói kérdésre válaszolva azt is kijelentette: "nemrég még egyes lengyel politikusok Budapestet tekintették mintának. Most talán érdemes lenne felülvizsgálni ezt a véleményt".

  Komorowski, mielőtt elnökké választották, a kormányzó Polgári Platform politikusa volt, amely éles belpolitikai harcot folytat a fő ellenzéki erővel, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságossággal. Utóbbi elnöke, Jaroslaw Kaczynski korábban többször kifejezte csodálatát a magyar miniszterelnök politikája iránt, a pártja számára vereséggel végződő 2011-es parlamenti választások után pedig kijelentette: "lesz még Budapest Varsóban". Komorowski úgy vélte, hogy Ewa Kopacz kormányfő biztosan rákérdez majd Putyin keddi budapesti látogatására, amikor Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel csütörtökön Varsóban találkozik. 

 • Bloomberg: Orbán régebben máshogy beszélt az oroszokról

  február 18.szerda 14:24

  Kifizetődik a kapcsolat Putyinnal: gázszerződés született Budapesten- írja a Bloomberg az orosz államfő látogatásáról. Orbán éppen akkor erősíti a viszonyt Moszkvával, amikor az orosz elnök egyre inkább elszigetelődik a legtöbb uniós vezetőtől. A szigorúbb szankciók elutasításakor a magyar politikus gyakran hivatkozik arra, hogy az ország függ az orosz energiahordozók szállításától. Próbál egyensúlyozni EU-s kötelezettségei és a kétoldalú együttműködés szempontjai között. 2008-ban még arról beszélt, hogy Magyarország nem lehet a Gazprom legvidámabb barakkja, ám más hangot üt meg, amióta 5 éve visszakerült a hatalomba. Legújabban azonban visszafogja a retorikát, mert lehűltek a kapcsolatok több NATO-partnerrel, köztük az Egyesült Államokkal.

 • Fidesz: Gyurcsány újabb szánalmas színjátékot játszik

  február 18.szerda 14:05

  Az ukrajnai válság ügyében Magyarország a béke pártján áll - közölte a Fidesz-frakció az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében, a DK nyilatkozatára reagálva. Előzőleg Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke közölte, a pártjához tartozó képviselők kezdeményezik, hogy az Országgyűlés politikai nyilatkozatban ítélje el az Ukrajna elleni agressziót. Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi budapesti látogatásával kapcsolatban azt mondta, Orbán Viktor kormányfő korábbi kijevi útja során nem ítélte el az Ukrajna elleni orosz agressziót, kedden pedig Budapesten "buzgón szorongatta a gyilkos kezét", eladta magát Vlagyimir Putyinnak.

  A Fidesz-frakció válaszában azt írta: az ukrajnai válság ügyében Magyarország a béke pártján áll, elítél minden agressziót, és szorgalmazza az EU-Oroszország viszony mielőbbi rendezését, különös tekintettel a kárpátaljai magyarok biztonságára. A DK vezetője, Gyurcsány Ferenc - fogalmaztak - "újabb szánalmas színjátékot játszik, ma elítéli Putyint, korábban lelkesedett érte, barátjának nevezte, rendszeresen vacsorázgatott vele, még a villájába is meghívta, és maga is energiastratégiai megállapodást akart vele".

 • Lengyel: aprópénzt se kaptunk

  február 18.szerda 14:02

  Az Orbán-Putyin-találkozó jelentősége valójában nem is tartalmi, sokkal inkább az, hogy Putyin elnök háborús viszonyok között látogatott Magyarországra, amely a NATO és az Európai Unió tagja – jelentette ki Lengyel László politikai elemző kedd este az ATV Doku című műsorában. Úgy vélte, ezt a tényt valamennyi szövetségesünk följegyezte, erre sokáig emlékezni fognak, annyiban bizonyosan, hogy a két vezető, Putyin és Orbán látszólag komoly gesztusokat tett egymásnak, amelyeknek inkább szimbolikus jelentőségük van.

  Lengyel László kifejtette, hogy annakidején Orbán Viktor azért hívta Magyarországra az orosz elnököt, hogy abból érzékelhető gazdasági előnyeink származzanak, ehhez képest valójában „aprópénzt” sem kaptunk – s ez különösen feltűnő abban a helyzetben, amikor Magyarország az egyetlen olyan uniós állam, amely kétoldalú tárgyaláson fogadja Putyin elnököt.

 • CSM: a Kreml számára fontosabb volt a látogatás

  február 18.szerda 13:14

  Putyin „Oroszországnak még vannak barátai”-alapon tett látogatást Magyarországon- véli a Christian Science Monitor. Az út egy nagyobb diplomáciai hadjárat részeként azt igyekezett bizonyítani, hogy Moszkvát nem szorították be a szankciók, így a tárgyalások politikai jelentősége sokkal nagyobb volt a Kreml számára, mint a megállapodások Orbán Viktorral, ideértve a gázszerződést és a paksi bővítést is. Egy nappal azután, hogy az EU kiterjesztette a retorziókat, a közvetett üzenet meglehetősen egyértelmű az elnök részéről: hiába próbálkozik a nyugat kitaszítani, még vannak jó emberei a földrész szívében. A moszkvai Politikai Technológiák Központ elnevezésű független intézet igazgatóhelyettese úgy látja, hogy a látogatást nagyrészt a szankciók elleni lobbizás magyarázta, Putyin az energiára koncentrál azokban az államokban, amelyek a legkevésbé lelkesek a büntető lépések ügyében.

 • Szijjártó tájékoztatta az amerikai nagykövetet is

  február 18.szerda 13:13

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter több külföldi diplomatát tájékoztatott Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti munkalátogatásáról - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium szerdán az MTI-vel. Mint írták, Szijjártó Péter konzultált Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel, Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével, valamint Colleen Bell amerikai nagykövettel.

  A külgazdasági és külügyminiszter tájékoztatást adott arról, hogy Magyarország energiabiztonsága szempontjából jelentős megállapodás született Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor miniszterelnök keddi budapesti találkozóján. Szijjártó Péter elmondta, hogy Közép-Európa energiabiztonsága európai ügy és felelősség is, ezért az egész EU szempontjából kedvező fejlemény, hogy Magyarország 2016-tól felhasználhatja a hosszú távú gázvásárlási megállapodás keretében korábban igénybe nem vett gázmennyiséget - tudatták. A külügyminiszter arról tájékoztatta a diplomatákat, hogy Orbán Viktor kedden az orosz elnök előtt is világossá tette, hogy Magyarország kizárólag a békés megoldást tartja elfogadhatónak az ukrajnai konfliktus tekintetében. Szijjártó Péter kiemelte azt is, hogy az európai versenyképesség és energiabiztonság megteremtésekor ésszerű együttműködésre van szükség Oroszországgal - olvasható a közleményben.

 • Göncz: Orbán nem térhetett ki Putyin elől

  február 18.szerda 12:55

  Orbán Viktor a keleti nyitással és a paksi megállapodással olyan messzire ment, hogy esélye sem volt, hogy elutasítsa Putyin bejelentkezését, mondta Göncz Kinga az ATV Dokuban. Az igazi érdemi tárgyalások természetesen nem kerülnek a nyilvánosság elé- mondta a volt külügyminiszter, aki szerint a Merkel-látogatáson biztosan egyértelműen elhangzott, hogy Orbán Viktornak jelezni kell Ukrajna felé az elkötelezettségét és még a Putyin-látogatás előtt meg kell látogatnia Porosenkót.

  Göncz szerint erre utalnak a kapkodva megszervezett találkozók. Arról is beszélt, hogy szerinte az is elhangzott biztosan a német kancellárral folytatott négyszemközti találkozón, hogy az ellenzékkel is konzultálni kell. Valószínűleg ez is a feltétele volt annak, hogy a németek ne álljanak ki a Fidesz mögül az Európai Parlamentben. Orbán korábban azt remélhette, hogy ő közvetíthet Oroszország és az EU között, ezzel a „pávatánc” legitimmé válik- mondta Göncz. Hozzátette: ez a vágya szertefoszlott azonban azzal, hogy Merkel és Hollande személyesen tárgyalt Putyinnal Minszkben.

 • "Magyarországnak szüksége van Oroszországra"

  február 18.szerda 12:30

  Az orosz elnök az eddiginél kedvezőbb feltételekkel ajánlott földgázt a Kreml-barát magyar kormánynak, ami aláhúzza, hogy Európa gondban van, mármint, hogy miként szálljon szembe Moszkvával az ukrán viszály miatt, miközben az orosz energiára támaszkodik- írja a The Wall Street Journal. A budapesti sajtótájékoztatón Orbán közölte: egyértelművé tette Putyin számára, hogy Magyarországnak szüksége van Oroszországra. A látogatás éppen akkor zajlott, amikor Moszkva megpróbálja tágítani a repedéseket az ukrán válság ügyében elfoglalt európai fronton, kihasználva a maga gazdasági eszközeit, illetve a földrész politikai megosztottságát. Orbán számára a kelet és nyugat közti egyensúlyozás része volt, hogy vendégül látta Putyint.

 • Lengyel külügyminiszter: kockázatos Orbán Oroszország-politikája

  február 18.szerda 12:29

  Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatása a nagyon kedvezőtlen magyar-orosz gázszállítási szerződés javítását szolgálta - vélekedett Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszter szerdán egy rádióinterjúban, és rámutatott arra, hogy Magyarország nem szegi meg az Oroszország ellen bevezetett szankciókat, az uniós szerződéseket sem.

  A tárcavezető a lengyel közszolgálati rádió egyik szerda reggeli műsorában azt is mondta, hogy Magyarország a gazdaságpolitikáját Oroszországgal együttműködve próbálja folytatni, "politikailag" azonban az európai uniós tagságát hangsúlyozza. A lengyel külügyminiszter szerint belpolitikailag kockázatos Orbán Viktor magyar miniszterelnök Oroszország-politikája.

 • NYT: nem csináltak belőle nagy ügyet

  február 18.szerda 11:08

  Magyarország igyekezett nem nagy ügyet csinálni Putyin látogatásából, a fogadtatás messze elmaradt attól, mint amilyen diadalmas ünneplésben az elnöknek októberben Szerbiában volt része- írja a New York Times. Így az út inkább azt tanúsította, hogy összezsugorodott az orosz vezető diplomáciai hatóköre. Ennek oka pedig az ukrán válság súlyosbodása, az orosz gazdasági gondok erősödése és Orbánnak az törekvése volt, hogy javítsa kapcsolatait a Nyugattal. Ily módon azután Putyin körútjának legutolsó állomása olyanra sikeredett, hogy ha csak egy pillanatra is, de becsukod a szemed, akkor nem is veszed észre. Krekó Péter szerint ez nem véletlen, bár a magyar vezető csak mostanában jött rá, hogy az ukrán válság előtt teljesen rendjén való volt az oroszokkal üzletelni, de azóta már nem ugyanaz ilyen kapcsolatokat fenntartani.

  A sajtótájékoztatón Orbán ezúttal nem dicsérte az illiberális demokráciát és nem említette azt sem, hogy kérlelhetetlenül elutasítja a gazdasági bevándorlást. Ehelyett udvariasan méltatta a minszki tűzszüneti egyezményt és szorgalmazta  a kapcsolatok javítását Moszkva és az EU között.

 • Mikola: a hosszú távú szerződések árazása nem versenyképes

  február 18.szerda 10:56

  Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára válaszában emlékeztetett arra, hogy a hosszú távú gázszerződések árazása nem versenyképes, és a 2015-ös átvételi kötelezettség meghaladja az éves magyar földgázfelhasználás mértékét. Megjegyezte, utóbbi kezelése érdekében a Magyar Földgázkereskedő folyamatosan tárgyal az orosz féllel mind a mennyiség, mind az ár kérdésében.

  Kitért arra, hogy a keddi megbeszélésen szó volt a magyar földgáztározókról is, és a magyar jogszabályok lehetővé teszik, hogy nem uniós tagállamok hozzáférjenek a szabad kapacitásokhoz.
      

 • MSZP: Orbán sikeresen képviselte az orosz érdekeket

  február 18.szerda 10:55

  Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint az orosz elnök keddi budapesti látogatása kizárólag Putyin számára volt előnyös, Magyarország Putyin erőpolitikájának díszlete volt. Parafrazálva Orbán Viktor korábbi kijelentését úgy értékelt: Európában elszaporodtak Putyin pincsijei. "Putyin sikeresen képviselte az orosz érdekeket, ugyanez mondható el Orbán Viktorról is" - fogalmazott.

  Az MSZP-s képviselő azt mondta, Putyin arra is felhasználta a látogatást, hogy a Magyarország által le nem hívott gázmennyiséget drágábban adja el, mint azt Európában bárhol értékesíteni tudná. Megjegyezte, kiderült az is, hogy a Gazprom szemet vetett a magyar gáztározókra. Tóth Bertalan azt követelte, a kormány azonnal hozza nyilvánosságra, miről állapodott meg az orosz elnök a magyar kormányfővel.

 • Fónagy: nyilvánosak a paksi beruházás pénzügyi keretei

  február 18.szerda 10:54

  Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában hangsúlyozta, a miniszterelnök, a kormány és az Országgyűlés számot tevő többsége a magyar emberek, a családok, a gazdaság érdekeit első helyre sorolva hozza meg döntéseiket, ez vonatkozik az energiaellátásra is. Szerinte a paksi beruházás pénzügyi keretei mindenki számára megismerhetők, az adatnyilvánosságra vonatkozó szabályok megállapításának pedig figyelembe vették a nemzetközi gyakorlatot.

  Azt javasolta, hogy a képviselő ne állítsa szembe az alternatív energiát az atomenergiával.

 • A parlamentben is téma Putyin

  február 18.szerda 10:52

  Szél Bernadett, az LMP társelnöke napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy jelen politikai és geopolitika helyzetben Orbán Viktornak egyetlen célja lehetne: az ország szuverenitásának növelése, a függőség csökkentése, de e helyett az egyik függőséget a másikra cserélte. Felmutatva egy diagrammot azt mondta, hogy a Medián Greenpeace számára készült közvélemény-kutatása szerint a magyar emberek 66 százaléka, ha választhatna, alternatív, zöldenergiákat választana. Mint mondta, a kormány a kétharmad akarata ellenére kormányoz, nukleáris gyarmati sort szán az országnak.

  Az ellenzéki politikus hatalmasnak nevezte a paksi beruházás korrupciós kockázatát, azt is kifogásolta, hogy titkosították az azzal kapcsolatos dokumentumokat.

 • Holoda: nem a gáz miatt jött Putyin

  február 18.szerda 10:30

  Szerencsétlen megfogalmazás volt az államtitkár részéről, ráutaló magatartással nem lehet hosszú távú gázszerződést hosszabbítani, de ebből az elszólásból arra lehet következtetni, hogy létrejött már egy ilyen szerződés az oroszokkal – ezt Holoda Attila mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

  A volt energiaügyi államtitkár szerint nem égető kérdés a gázszerződés meghosszabbítása, mert azt előző, 20 éves szerződésből jelentős mennyiségű gázt nem hívtunk még le, amit kötelességünk lehívni, 2020 végéig ez a mennyiség bőven kitart. A szakember kijelentette: nyilván nem a gáz miatt jött Vlagyimir Putyin Magyarországra. Hozzátette: a magyar miniszterelnök és az orosz elnök mai találkozóján arról tárgyalhattak, hogy az 1995-ös szerződésből fennmaradó gázmennyiséget kedvezőbb áron kapja meg Magyarország. Most engedhetnek az árból, akár politikai indíttatásból is, így Orbán Viktor később hangoztathatja, hogy emiatt folytatható a rezsicsökkentés politikáját – fogalmazott. 

 • Orbánék így látták Putyin látogatását

  február 18.szerda 10:09
 • Ellenforradalom? Nem engedték átírni

  február 18.szerda 09:38

  Putyin kedden megkoszorúzta a Hősök terén az Ismeretlen katona sírját, majd – kizárólag az orosz sajtó jelenlétében – megkoszorúzta a Fiumei úti sírkert szovjet katonai parcelláját. Az orosz elnök itt az orosz pénzből felújított szovjet parcellában koszorúzott, ahol a II. világháborúban elesett szovjetek emlékére van 1944-es és 1945-ös rész is, de visszakerültek azok az 1956-os, vörös csillagos obeliszkek is, melyek az 56-os forradalomra ellenforradalomként hivatkoznak, és a forradalom elleni harcban elhunyt szovjet katonáknak állítanak emléket.

  A forradalmat ellenforradalomnak nevező feliratok megváltoztatására javaslatot tettek a Magyar–Orosz Kormányközi Hadisírgondozó Vegyes Bizottság 2013. május 30–31. között tartott ülésén. Az új változat „Az 1956. évi események során elesett szovjet katonák emlékére." lett volna, de a HM szerint az orosz fél mereven elzárkózott minden változtatástól. A minisztérium szerint a hatályos egyezmény értelmében a feliratok megváltoztatásához az orosz fél beleegyezése szükséges lenne.

 • Kéri: rémes és hazug volt Putyin látogatása

  február 18.szerda 09:29

  Ez 40 perc dögunalom volt, a diplomácia mindig a semmit mondásról szól, de ez különösen rémes volt – így értékelte az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Kéri László Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közös sajtótájékoztatóját.

  A politológus szerint otthon is megtarthatta volna ezt a sajtótájékoztatót Vlagyimir Putyin. A szakember elmondta: gyakorlatilag eljött az orosz elnök, és beszámolt az aktuális luganszki és donyecki helyzetről. Hozzátette: orosz szempontból fontos, hogy a belső problémákat kivetítsék Európára, Putyin azt érzékeltette, hogy mindent megtesz a megoldásért, de ezt mások nem engedik neki. Kéri László szerint magyar szempontból a gázzal kapcsolatban evidenciákat hallottunk, ezt távirati úton is lehetett volna közölni. Az viszont fontos volt, hogy letettük újra a hűségesküt az oroszok európai jelenlétének támogatása mellett - fogalmazott. A politológus kijelentette: Magyarország egy olyan játszma részese, amiben nem is szabadna részt vennie. A szakember elmondta: európai nézőpontból ez a látogatás rémes és hazug volt.   

 • MLP: létrejöhet az Orbán-Kim Dzsong Un találkozó

  február 18.szerda 09:26

  A Magyar Liberális Párt közölte, hogy Észak-Korea diktátora már korábban jelezte, hogy elfogadja Vlagyimir Putyin meghívását és részt vesz azon az ünnepségen, melyet Moszkva a náci Németország felett aratott győzelem 70. évfordulójára rendez. A párt szerint a keddi sajtótájékoztatón "Putyin elszólta magát és elmondta, hogy meghívta Orbán Viktort a győzelem napi ünnepségre".

  "A magyar kormányfő erre a bejelentésre nem reagált, ám minden kétséget kizáróan nem mond majd nemet az invitálásra. 2015. május 9-én tehát Moszkvában, az ünnepi katonai erődemonstráción sor kerülhet Orbán Viktor és Kim Dzsongun kézfogására egy olyan ünnepségen, ahol Putyin lesz a házigazda"- vélekedik az MLP.

 • Négy kereskedőház lesz Oroszországban

  február 18.szerda 09:04

  Magyarország négy kereskedőházat hoz létre Oroszországban, Jekatyerinburgban, Kazanyban, Rosztovban és Szentpéterváron - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szerdán az M1 Ma reggel, illetve a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A képviseletek nyitása az orosz és a magyar kis-és középvállalkozások együttműködésének elősegítését szolgálja, ugyancsak ez a célja annak a 260 millió eurós keretnek, amelyet az Eximbank hoz létre a szektor fejlesztésére - közölte Szijjártó Péter.

  A politikus elmondta: a gazdasági együttműködés fejlesztésének különös aktualitást ad, hogy tavaly az Oroszországgal szemben bevezetett európai szankciók, illetve az orosz válaszlépések miatt 14 százalékkal csökkent a magyar export, ami 400-450 millió dollárnyi kiesést jelent. Ugyanakkor arra kérték az orosz felet, hogy a korábban már megállapodásban rögzített magyarországi Magnit-beruházást valósítsa meg. Bízva abban, hogy az Ukrajnában remélhetőleg megvalósuló béke rendezi az orosz-európai viszonyt - mondta a politikus.

 • Galéria: Putyin így robogott végig Budapesten

  február 18.szerda 09:01
  A PM molinós akciója indította a reggelt a Lánchídon Putyin végigrobogott Budapesten További képek

   

 • Itt megnézheti Putyin és Orbán közös sajtótájékoztatóját

  február 18.szerda 09:01

 • Jöjjön csak a Gazprom

  február 18.szerda 06:36

  Szijjártó arról is beszélt, Magyarországnak az az érdeke, hogy a Gazprom minél több gázt tároljon a magyarországi gáztározókban, melyeknek a kapacitása összesen 7 milliárd köbméter. Ez egyrészt bevételt jelent, másrészt növeli az energiabiztonságot is - fűzte hozzá. Jelezte: tavaly 700 millió köbméter gázt tárolt Magyarországi tározókban a Gazprom, de Magyarország ennek akár a többszörösét is tárolni tudná. Hozzátette: erre vonatkozóan szintén van politikai szándék.

  Arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin budapesti sajtótájékoztatójával egy időben Maros Sefcovic, az Európai Unió energiaügyi biztosa a Wall Street Journal szerint azt mondta, hogy az uniót is be kellene vonni a magyar-orosz gáztárgyalásokba, a miniszter kijelentette: Magyarország minden uniós előírásnak meg kíván felelni.

 • Szijjártó: 3-5 évre elegendő a gáz

  február 18.szerda 06:36

  A külgazdasági és külügyminiszter szerint 3-5 évre lehet elegendő az a gázmennyiség, amit az idén lejáró hosszú távú szerződés alapján még nem hívott le Magyarország, de kedden a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel történt politikai megállapodás értelmében lehívhat majd a következő években. Szijjártó Péter a Magyar Televízió keddi, Az Este műsorában elmondta, az eddig fel nem használt 22 milliárd köbméter gázt Magyarország 2016 januárjától is felhasználhatja. Hozzátette: mindig a "lehívott mennyiség" után kell majd fizetnie Magyarországnak.

  Arra a kérdésre, milyen áron kaphatja majd meg Magyarország a gázt, a miniszter azt mondta, a szakértők olyan árformulát fognak kidolgozni, amely ésszerű mind a két fél számára. Jelezte: a majdani ármegállapodásnál a világpiaci folyamatokat nem hagyhatja majd figyelmen kívül. A kérdésre, ha olcsóbban kapjuk majd a gázt, mit kér Oroszország ezért cserébe, leszögezte: a gázszállítási megállapodást semmilyen más kérdéssel nem kapcsolták össze, "ez egy önálló kérdés".

 • Nézőpont: eredményes párbeszéd

  február 18.szerda 06:31

  A Nézőpont Intézet gyorselemzése szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek a Nyugat szövetségeseként is sikerült eredményes párbeszédet folytatnia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Az intézetnek a magyar és orosz vezető keddi budapesti egyeztetéséről az MTI-hez eljuttatott értékelése szerint a pragmatikus találkozó alapján megerősítést nyert, hogy a magyar kormányfő "nem hintapolitikát folytat a nyugati szövetségi rendszer tagjaként, hanem a reálpolitika elveit követi, anélkül, hogy figyelmen kívül hagyná a NATO vagy az EU értékeit és érdekeit".

  Meglátásuk szerint a hosszú távú gázszerződés lejárta, a magyar és a regionális energiabiztonság, valamint a gazdasági kapcsolatok erősítése a feszült világpolitikai helyzet ellenére sem engedte a magyar kormányzatnak, hogy halogassa a találkozót. A magyar külpolitika viszont ezzel együtt sem tekinthető különutasnak - emelték ki. A kormányfő nyugati szövetségi rendszer melletti elkötelezettségét mutatja a többi között az, hogy a kárpátaljai magyar közösség és az egyoldalú orosz energiafüggőség miatt meglévő különleges magyar érdekek figyelembevételén túl egyértelműen kiállt az ukrán helyzet stabilizálását szolgáló minszki tűzszüneti megállapodás mellett. 

 • Magyar Levente búcsúztatta

  február 17.kedd 23:35

  a hazautazó orosz elnököt magyar levente, a kkm gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára búcsúztatja a liszt ferenc-repülőtérenA hazautazó orosz elnököt Magyar Levente, a KKM gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára búcsúztatja a Liszt Ferenc-repülőtéren

 • Feloldották a korlátozásokat

  február 17.kedd 23:13

  A Terrorelhárítási Központ feloldotta a Putyin látogatásának idejére bevezetett személy- és létesítménybiztonsági intézkedéseit.

 • A búcsú pillanata

  február 17.kedd 23:05
 • Úton a reptérre

  február 17.kedd 22:36

  Az Origo információi szerint Putyin távozott a Sándor-palotából.

 • Fotó: a Sándor-palota teraszán

  február 17.kedd 22:17

 • Jobbik: felemás eredmény

  február 17.kedd 22:15

  A Jobbik felemásnak tartja az Orbán Viktor magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi budapesti találkozójának eredményét. Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője esti sajtótájékoztatóján fontos eredménynek nevezte, hogy ezután is hosszú távon biztonságban, stabilan érkezik gáz és energia Oroszországból. Ugyanakkor kiemelte, hogy hiteltelennek, cinikusnak és hazugnak tartják Orbán Viktor azon szavait, amelyekkel kártékonynak nevezte az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankcióit. A Fidesz "hang nélkül" támogatta, támogatja ezeket a szankciókat, ezért jó lenne, ha a miniszterelnök világosan ismertetné a kormány hivatalos álláspontját - jelentette ki Mirkóczki Ádám.

   

 • Fotó: Putyin beírt a vendégkönyvbe

  február 17.kedd 22:09

 • MLP: Putyin megalázta Magyarországot

  február 17.kedd 21:50

  A Magyar Liberális Párt szerint a keddi, Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közötti budapesti találkozó arra volt jó, hogy az orosz elnök megalázza a magyar miniszterelnököt és Magyarországot. Fodor Gábor megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz elnök azon a Hősök terén koszorúzott, ahol egy még "egészen másik" Orbán Viktor 1989-ben a szovjet csapatok kivonását követelte. Hozzátette, hogy Vlagyimir Putyin ezután a Fiumei úti sírkertben egy olyan parcellánál koszorúzott, ahol a kiírás szerint "az ellenforradalmárokkal szembeni harcban elesett orosz katonák sírját találjuk". A független képviselő úgy fogalmazott: ez egy olyan megalázó gesztus Magyarország és a miniszterelnök felé, ami "önmagában elképesztő", ugyanis a magyar demokrácia kiindulópontja az 1956-os forradalom.

 • DK: Orbán elárulta Európát

  február 17.kedd 21:37

  A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök kedden elárulta Európát, az európai közösséget és Magyarországot - mondta kedd esti, budapesti sajtótájékoztatóján Niedermüller Péter, az ellenzéki párt alelnöke. Az EP-képviselő Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti találkozójára és az azt követő sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.
      
  Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormány "gyáván elmismásolta" azt a tényt, hogy az orosz-ukrán konfliktusban Oroszország az agresszor. Azt is Vlagyimir Putyinnak kellett "kiböknie", hogy a paksi szerződésről is tárgyaltak, és hosszú évtizedekre "lényegében gyarmattá tették Magyarországot" azzal, hogy eladósították az egész országot - jelentette ki Niedermüller Péter.

 • LMP: Orbán Putyinhoz dörgölőzött

  február 17.kedd 21:28

  Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Oroszországgal szembeni teljes függés útjára vitte Magyarországot a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való keddi tárgyalásokon. Szél Bernadett, az LMP társelnöke az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva újságírók előtt kijelentette: erősödött Magyarország kitettsége, amely a gázfüggőség tekintetében a visegrádi országok közül már eddig is a legjelentősebb volt. Az ellenzéki politikus bírálta a magyar miniszterelnököt, aki szerinte Putyinhoz és birodalmához "dörgölőzött". Kijelentette: változtatni kellene az ország energiapolitikáján.

 • PM: nem volt szükség a találkozóra

  február 17.kedd 21:27

  A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint Orbán Viktor Oroszország előretolt bástyájává alakítja Magyarországot. Jávor Benedek kedd esti sajtótájékoztatóján Vlagyimir Putyin budapesti látogatására, illetve az orosz elnök és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva úgy fogalmazott: a sajtótájékoztató után egyetlen kérdés maradt nyitva, "mit is csinált Vlagyimir Putyin Magyarországon".
      
  Az európai parlamenti képviselő szerint a bejelentett megállapodásokat részben helyettes államtitkári szinten szokták megkötni, a hosszú távú gázszerződésben bennmaradt gáz lehívásáról szóló megállapodások pedig már korábban megszülettek, ezért emiatt sem volt szükség a találkozóra.

 • Együtt: aggasztó Putyin látogatása

  február 17.kedd 21:25

  Az Együtt indokolatlannak és aggasztónak tartja az orosz elnök magyarországi látogatását, amelynek a párt szerint az egyetlen oka az volt, hogy Vlagyimir Putyin az Európai Unióban "parádézhasson".

  Szelényi Zsuzsanna, a párt független országgyűlési képviselője az orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagálva kedden este újságíróknak azt mondta: Magyarország számára a látogatásnak nincs hozadéka, és a jelenlegi politikai helyzetben semmi ok nem volt Vlagyimir Putyin fogadására.

 • "Putyin díszletnek használta Magyarországot"

  február 17.kedd 21:21

  Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök elárulta a magyar nemzeti érdeket a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való budapesti tárgyalásán. Tóth Bertalan, a szocialista párt frakcióvezető-helyettese kedd esti sajtótájékoztatóján úgy értékelt: az orosz elnök "biodíszletnek" használta Magyarországot, hogy megmutassa, van olyan uniós és NATO-tagország, ahol barátsággal fogadják.
      
  Hozzáfűzte, hogy Vlagyimir Putyin arra is felhasználta a találkozót, hogy a hosszú távú gázszállítási szerződésből le nem hívott gázt drágábban adhassa, olyan áron, amit a világpiaci helyzet nem indokol. Mint mondta, a magyar érdek az lett volna, hogy olcsóbban lehessen a gázmennyiséget lehívni, az árcsökkenés pedig a magyar embereket illetné meg.
      
  Az ellenzéki politikus szerint a munkalátogatást követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy Oroszország "szemet vetett" a magyar gáztározókra, de a részletekről nem esett szó. Tóth Bertalan azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a kétórás megbeszélés minden részletét, mert kizártnak tartja, hogy csak a tárcák közötti egyezményekről lett volna szó.

 • Putyin megérkezett Áderhez

  február 17.kedd 21:09

  Budapesti programja végén Áder János köztársasági elnök fogadta Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Sándor-palotában kedden este.

 • Úton a Sándor-palotába

  február 17.kedd 21:04

 • Orbán: ne áruljunk zsákbamacskát

  február 17.kedd 20:32

  Oroszország nélkül Európa nem lehet versenyképes. Magyarország felelőssége kettős: Szerbia iránt is felelősséggel tartozunk. Orbán biztatást kapott Putyintól egy, a térséget ellátó vezeték megtervezésére. Orbán tapasztalata: az oroszok Putyin vezetése alatt mindig megbízhatóan teljesítették ígéreteiket.      

 • Törökországgal működnek együtt,

  február 17.kedd 20:29

  új vezetéket építenek Európa felé. Nem akarnak senkit megbüntetni, folytatja Putyin, szóba jöhet Bulgária, Görögország, egy orosz-magyar vegyes vállalat, de a örökökkel kötött megállapodást már nem adják fel.  

 • Nem mi mondtunk le a Déli áramlatról,

  február 17.kedd 20:28

  magyarázza Putyin, emlékeztetve, hogy az EU döntése miatt hiúsult meg a vezeték építése. 

 • Orbán is optimistább,

  február 17.kedd 20:26

  mint néhány napja, és a béke megteremtését kérte Putyintól.

 • Veszteni mindig rossz

  február 17.kedd 20:25

  De a legfontosabb: megmenteni az ott élő emberek életét.  

 • Putyin inkább optimista

  február 17.kedd 20:24

  A minszki megállapodást be lehet tartani. 

Korábbi hírek betöltése

További belföldi híreink