Itthon

Nemzeti konzultáció indul a bevándorlásról - parlamenti tudósítás

A napirend előtti felszólalások végére értünk
február. 16. hétfő 14:15

, most az Országgyűlés dönt a már Kövér László "másfél hetes" elképzelése szerinti tavaszi munkarendről, mi pedig lezárjuk közvetítésünket.

L. Simon reagál Rogánra
február. 16. hétfő 14:10

, főként arra, amit a Fidesz frakcióvezetője a bevándorlásról mondott. 2012-ben 226 koszovói menekült lépte át a magyar határt. A következő évben 6000 fölötti, tavaly 24000 fölötti volt a számuk. Ezt követően L. Simon egy ellenzéki képviselővel kezd veszekedni, majd bejelenti: a kormány elindítja a Rogán által kért nemzeti konzultációt.

Rogán a magyar családok számára fontos dolgokról fog beszélni
február. 16. hétfő 14:04

, miután a többi frakció képviselője szerinte a pártok számára fontos dolgokat már kitárgyalta. A munkanélküliség csökkenését, az uniós rekordot jelentő magyar gazdasági növekedést említi. Biztató kilátásról beszél az ország számára.

Rogán Antal

De Rogán szerint vannak veszélyek is, így az ukrajnai háború, a menekülthelyzet - szerinte őszintén kell beszélni arról, hogy két év alatt a húszszorosára nőtt a Magyarországon keresztül az Unióba tartó menekültek száma. Magyarország nem képes arra, hogy menekülteknek nagy számban munkahelyeket hozzon létre, vagy hogy "megélhetési bevándorlókat" fogadjon. 

A "megélhetési bevándorlókat" idegenrendészeti őrizetbe fogják venni, és ha menedékkérelmük nem alapos, kiutasítják őket az országból. Ez ügyben nemzeti konzultációt javasol Rogán a kormánynak. 

L. Simon önkritikát gyakorol
február. 16. hétfő 14:02

, amiért Szigetvári Viktort összekeverte Gréczy Zsolttal, Szanyi Tibort pedig Juhász Péterrel. Ezt követően válaszol Schiffernek. Szerinte "nincs bandaháború, kormányzás van". 

Schiffer: kitört a bandaháború
február. 16. hétfő 13:57

, Simicska Orbán elleni támadása leleplezte a Fidesz-kormányzás valóságát. Szó szerint, kendőzetlenül idézi Simicska Orbánt illető szavait, emlékeztetve a Közgéphez 2010 és 2014 között vándorló százmilliárdokra. Emlékeztet az LMP elmúlt négy évbeli kritikáira, amellyel a Közgép térnyerését kifogásolják.

Majd a magyar állammal szemben pert nyert rokkantnyugdíjas kártalanítását követeli a kormánytól.

Schiffer András

L. Simon válaszol Tóbiás egzaltált napirend előttijére
február. 16. hétfő 13:54

Szerinte Simicska nem fenyegette meg Orbánt, és a vállalkozó szavai nem a miniszterelnököt, hanem Simicskát minősíti. Szerinte Szigetvári Viktornak és "szövetségesének, az MSZP-nek" is szégyellnie kell magát, amiért szó szerint idézték Simicska karcos Orbán-bírálatát.

Kövér László Tóbiás Józsefet osztja
február. 16. hétfő 13:51

, mert Tóbiás szerinte puccsszerűen kérte a Házat arra, hogy Schweizer Józsefre emlékezzen - Tóbiás váratlan kérésére előzőleg Kövér László egyperces néma gyászt rendelt el.

Tóbiás: egy ország szégyenkezik önök miatt
február. 16. hétfő 13:44

Az MSZP elnöke szerint a kormány "fokozza Magyarország létválságát", már amikor nem egymás ellen harcolnak. Ha egy "egyszerű munkás" beszélne úgy Orbánról, ahogy Simicska, már rég megütötte volna a bokáját Tóbiás szerint. 

Tóbiás József

Beszél az éhségmenetről, az egészségügyről, az oktatásról. Ha jól értjük, valamiféle konzultációt folytattak a szocialisták az éhségmenet résztvevőivel, ennek alapján arra jutottak, hogy az "emberek" nem szeretnének útdíjat fizetni és a vasárnapi zárvatartással sem értenek egyet. Bezzeg "annak idején" meg lehetett élni mindenkinek, aki dolgozott, ma pedig nem.

Tóbiás Ferenc pápát idéz, de aztán Kövér László lekapcsolja a mikrofonját, mert lejárt az ideje.

Rétvári: hol volt eddig a Jobbik?
február. 16. hétfő 13:39

Jó reggelt kívánok! - mondja Sneidernek, majd kárhoztatja a Jobbikot, amiért az ellenzéki párt úgymond egyetlen nyugdíjemelést sem szavazott meg az elmúlt években. Aztán a magánnyugdíj-pénztárakatv és a rokkantnyugdíjak 2011 előtti rendszerét bírálja, végül a rezsicsökkentést dicséri.

Sneider: a fiatal munkanélküliek helyzetét is javítaná
február. 16. hétfő 13:38

a férfiak korkedvezményes nyugdíjazása.