Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-02-09 16:06:00

Kiegyezés híján nukleáris háború jöhet Orbán és Simicska között

Debreczeni József, Orbán Viktor egykori tanácsadója szerint az MSZP-t másolta a Fidesz, amikor bevezette a Simicska-modellt. Az egyik különbség, hogy a szocialista pártelnökök és pénztárnokok között nem volt barátság, míg a miniszterelnök és az oligarcha között a véd- és dacszövetség mellett barátság is kialakult. Most ennek a romba dőlését láthatjuk.

Debreczeni József politológus 1994 és 1996 között volt tagja Orbán Viktor személyes, ötfős értelmiségi tanácsadó testületének, majd portré kötetet is írt a politikusról. „A MSZMP folytonossága szervezetileg és politikai szempontból magszakadt a rendszerváltáskor, de gazdaságilag nem, és az MSZP hátterében létrejött egy olyan gazdasági holdudvar, amely a szocialisták sikeres működését biztosította. A Fidesz is akart magának egy ilyen fedett gazdasági világot, ennek a kialakításában lett kulcsszerepe Simicska Lajosnak ” – magyarázta az atv.hu-nak Debreczeni József, aki emlékeztetett arra, hogy Máté László egykori szocialista pártpénztárnok egy, a Mozgó Világnak adott interjújában beszélt erről a rendszerről. Az 1990-ben a teljesen padlón levő MSZP-ből 1993-ra a legtöbb pénzzel rendelkező párt lett, de ebből a legkevesebb az adományokból jött be. A szocialista pártpénztárnok ars poeticája ez volt: „Rájöttem arra, hogy akkor is – meg ma is – Magyarországon a legfontosabb tőke a kapcsolati tőke. Ezért tudatosan építettem a kapcsolatokat a bankárokkal, az igazán nagy vállalkozókkal, azokkal a körökkel, amelyek már akkor is milliárdokat mozgattak meg. És igyekeztem nekik olyan üzleteket hozni, amelyekből azután csurrant-cseppent mozgalmi célokra is”.

orbán viktor és simicska lajosOrbán Viktor és Simicska Lajos

Másrészt Máté László szavai szerint korrekt szakmai kapcsolatban állt a többi párt pénztárnokával, így tehát Simicska Lajossal is. Az interjú szerint rendszeresen találkoztak a parlamentben, mi több, voltak közös ügyeik.

Politikához pénz, pénz és pénz kell

Debreczeni József szerint a Fidesz számára Máté László és az MSZP lett a minta. A 1993-as MDF-Fidesz székházügy is azt mutatta, hogy ebbe az irányba mozdult el a Fidesz. A politológus felhívta a figyelmünket arra is, hogy 1994 nyarán egy Antall Józsefről szóló könyv apropóján beszélgetett Orbán Viktorral, aki a néhai miniszterelnök hibájának rótta fel, hogy a gazdasági életben nem alakított ki egy jobboldali holdudvart. Mint nyilatkozta: „azért, hogy most itt vagyunk, neki felelőssége van… Hogy pőrén, meztelen fenékkel vagyunk ellenzékben… Negyven év baloldali kormányzása után alakult egy jobbközép kormány Magyarországon. Ezt a szerencsét nem kihasználni: jóvátehetetlen hiba volt. Nem fölkészülni, hogy ha bukás van négy év múlva, akkor legyen egy erős infrastruktúrája a jobboldali politikának, hanem a semmiben lebegjen, amikor megbukott, ez olyan hiba, amit nem lehet jóvátenni. Rosszul kormányozni lehet, de örökség nélkül itt hagyni egy politikai oldalt, materiális örökség nélkül, hogy csak a szellemi örökségből éljünk, ez nem megy.”

debreczeni józsef (fotó: revolucio.blogin.hu)Debreczeni József (Fotó: revolucio.blogin.hu)

Orbán Viktor fejében ekkor – legalábbis az előbbi nyilatkozata szerint – az volt, hogy meg kellett volna találni azt a nyolc-tíz nagyvállalkozót, akik később Magyarország jobboldali nagytőkései lettek volna. Ezekkel kellett volna a miniszterelnöknek személyes kapcsolatot kiépíteni, amit ők aztán jól tudtak volna a piacon használni, mint versenyelőnyt. Az ország így nyolc-tíz, a jobboldal irányába lojális nagytőkés gazdasági érdekszférájává vált volna.

Hasonló gondolkozásról tett tanúbizonyságot Simicska Lajos egy, a Népszabadságnak adott interjúban, miszerint az a feladata, hogy biztosítsa a párt finanszírozását úgy, hogy a Fidesz ne függjön külső erőforrásoktól. „Mivel ezek a lobbik nem karitatív szervezetek, a Fidesznek a megalakulásától kezdve nem voltak külső támogatói. El akartuk tehát kerülni mind a belföldi, mind pedig a külföldi csoportok gyámkodását, viszont így saját forráshoz kellett jutnunk. A politikához ugyanaz a három dolog szükséges, mint a háborúhoz” – fogalmazott Simicska, aki természetesen a pénzre gondolt az utóbbi mondatában.

A Fideszben nem volt kettős hatalom

Debreczeni József szerint „a tanítvány meghaladta a mesterét”, a Fidesz professzionálisabb szintre, rendszerré alakította az MSZP-től tanult fedett gazdasági világot. Sőt, míg a szocialistáknál sok esetben két fejű volt a vezetés, mert a pártelnökök és a pénztárnokok olykor rivalizáltak egymással, addig a Fideszben tökéletes szimbiózisban, bizalmi alapon működött együtt Orbán Viktor és Simicska Lajos. Ráadásul Simicskát nemcsak a pénzügyek, hanem a politikai koncepció is érdekelte, Orbán politikai tanácsadójaként is „működött”. A Fidesz-elnök nyilatkozataiból egy olyan kép rajzolódik ki, miszerint felnézett a „nagyon okos” Simicskára.

orbán viktorOrbán Viktor

Ez a szimbiózis Debreczeni József szerint elvezetett odáig, hogy a formálisan közjogi befolyással nem rendelkező Simicska Lajos 2010 és 2014 között informálisan majdnem akkora közjogi befolyással bírt, mint Orbán Viktor. „Ráhatása volt egyebek mellett Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az autópályás cégek működésére, de voltak arra utaló jelek, hogy Orbán korrigálni kíván ezen a rendszeren. Új üzleti szereplők felfuttatása, így Mészáros Lőrinc, vagy Garancsi István elképesztő ’sikersztorija’ is azt mutatja, hogy a miniszterelnök már ekkor változtatni kívánt a párt és az üzleti holdudvara közötti szerkezeten” – állította a politológus.   

Úgy tűnik, hogy a fordulathoz az is kellett, hogy a gázüzletek területén „képződjön” egy, a Simicska Lajos cégbirodalmához fogható „pénzmennyiség”. „A MET ügy jelentheti azt, hogy van alternatívája Simicska Lajosnak. Nemcsak anyagi javakról van szó ez esetben, hanem arról is, hogy Orbán megszerezze a teljhatalmat saját kormányában és a Fidesz holdudvarában is, hiszen a sokáig megkerülhetetlen Simicska Lajos mellőzhetővé, vagy kiválthatóvá vált. A hatalom epicentrumából való kiszorítását 2014 áprilisa után, az újbóli választási győzelmet követően megkezdhette” – tette hozzá Debreczeni József 

Simicska nem Hodorovszkíj

A közíró úgy vélte, hogy még mindig az tűnne politikai értelemben a leginkább racionálisnak, ha Orbán és Simicska rendeznék a vitájukat, mert mindketten olyan nagyhatalomhoz hasonlítanak, amelyek nukleáris, tömegpusztító fegyverekkel is rendelkeznek. Igaz, hogy Orbán Viktor mögött ott a teljes államhatalom, akár le is csukathatja Simicskát, de az oligarcha is óriási médiabefolyással rendelkezik, és van annyi érzékeny információja a miniszterelnökről, ami nyilvánosságra kerülve a kormányfő számára is érzékeny veszteséget okozna. „Sokan Hodorovszkíj vesszőfutásához hasonlítják a helyzetet, de Putyin és a börtönbe zárt orosz oligarcha között soha sem volt olyan belsőséges barátság, mint Orbán és Simicska között” – fűzte hozzá Debreczeni József.

Ajánlom

További belföldi híreink