Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-19 07:01:00

Keményen kiakadtak a Fideszben a médiás kiszivárogtatón

Találkozó tényleg volt, de azon kiakadtak a Fidesz vezetői, hogy ennek ténye kiszivárgott a médiába. Egyikük szerint Orbán nem kötött útilaput a jobbos főszerkesztők talpára, egyébként pedig a Fidesz, tehát Orbán Viktor nem békül az RTL Klubbal, noha párttársai közül többen örülnének ennek.

A vs.hu és az atv.hu csütörtökön számolt be arról, hogy a miniszterelnök jobboldaliként elkönyvelt főszerkesztőkkel és kiadói vezetőkkel találkozott.

Mint írtuk, Orbán Viktor szerint a 2013-ban elfogadott pártfinanszírozási szabályok önálló lábra állították a pártokat, ezért a magyar politikai rendszer nincs többé kiszolgáltatva a gazdasági erőcsoportoknak, köztük a médiatulajdonosoknak sem. A miniszterelnök ezt a jobboldaliként elkönyvelt média-irányítókkal beszélgetve jelentette ki a napokban. A Vs.hu hasonló információira reagálva a lapnak Borókai Gábor Heti Válasz-főszerkesztő megerősítette a találkozó tényét.

Felháborító!

Egy vezető fideszes politikustól tudjuk, hogy a Fideszben nagyon kiakadtak, miként forrásunk maga is felháborodott, hogy kiszivárgott ez az amúgy évente, a karácsonyi ünnepek és az újév miatt rendszeresen megszervezett, a miniszterelnök és a főszerkesztők közötti protokolláris találkozó ténye. Sőt, úgy tűnik, hogy két találkozó is volt, egy nagyobb létszámú, illetve egy szűkebb körű, ahol a forrásunk is jelen volt.

Ezen a szűkebb körű találkozón szó sem volt arról, hogy Orbán Viktor el akarna vágni minden szálat. Nincs ennek értelme, hiszen a közszolgálati tévének teljesen más a szerepe, mint a hírtévéknek” – magyarázta a politikus, aki elfogadja azokat a kritikákat, hogy jelenleg gyenge színvonalú a közszolgálati média. Sőt, egyenesen úgy fogalmazott, hogy jobban szereti, ha nem alákérdeznek, hanem megizzasztják, mint ahogy többször előfordult vele a HírTV-ben és az ATV-ben.

orbán viktorOrbán Viktor

A forrásunk azt állította, hogy nem a magyar hírtévék versenytársát akarják kialakítani az MTV-ből, hanem egy teljesen új, a média minden szegmensét, a televíziós hírgyártástól az internetes blogírásig terjedő palettán „játszó”, új médiaszemélyiségeket „kitermelő” közszolgálati felületben gondolkodnak, ami talán minőségileg jobb lesz, mint a jelenlegi.

A találkozón ezzel kapcsolatban újra előkerült egy „Index- vagy Origo-méretű” állami hírportál elindítása, ami nem először vetődik fel ötletként 2010 óta; négy évvel ezelőtt a hirado.hu-t szánták „Index-verő hírportálnak”.

A bomlás virágai

Az atv.hu-t jobboldali médiakörökből arról tájékoztatták, hogy Orbán a „médiatulajdonos-pártfinanszírozó” gazdasági szereplők háttérbe szorulásával indokolta a Fidesz új médiapolitikáját, amikor arról beszélt: a közvetve a mindenkori kormányhoz közel álló médiumok állami hirdetésekkel történő megsegítésének véget vet.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: akinek az a hobbija, hogy magazinokat vagy tévéket tartson fenn, az ne számítson ehhez állami forrásokra. A kormányfő a találkozón bírálta a jobboldali média szerinte túlmozgásos munkatársait, akik „ahelyett, hogy felemelt fejjel vállalnák a kormány intézkedéseinek támogatását”, elbizonytalanították közönségüket az elmúlt hónapokban kritikus megnyilvánulásaikkal.

Úgy tudjuk, a kormány médiapolitikájának változását a miniszterelnök azzal indokolta szűk körben, hogy a kormány tudomásul veszi, hogy a kereskedelmi tévéknél és a magánkézben lévő lapoknál adottság a kritikai attitűd, ezért saját üzeneteinek célba juttatásában elsősorban az átalakított állami médiaholding felületeire kíván támaszkodni.

A Népszabadság úgy tudja: Orbán ezzel egyrészt „teljesen lojális médiát” építene ki magának, másrészt a magánkézben lévő jobbos orgánumoknak szerinte „így nem kell szerepzavarral küzdeniük, a jobboldali sajtó is lehet kormánykritikus”.

A Hír TV középre nyitna

Korábban arról is írtunk, hogy a Fidesz médiapolitikájának átalakulása a Hír TV és a Magyar Nemzet irányvonalának újragondolására késztetheti a tulajdonost – az M1 állami hírcsatornává alakítása nyomán a Hír TV számára kényszerré válik „a kormánypárti televízió” szerepének elhagyása.

Annál is inkább, minthogy – legalábbis a Hír TV tulajdonosa erre számít – az „állami hírcsatorna” elindulásával az „orbánista” újságírók minden bizonnyal elhagyják a Hír TV-t, ami által megszűnhet a csatorna mostani „ambivalens helyzete”.

Nem az RTL volt a célpont

A cikkünk elején idézett vezető fideszes politikus egyébként örülne, ha békét kötnének az RTL Klubbal, de ennek nem látja esélyét, amiben szerinte súlyos felelősség terheli a kereskedelmi csatorna személyeskedő híradásait, amire csak a bölcsességük (mármint a Fidesz vezérkar bölcsessége) miatt nem reagáltak visszakézből személyeskedően. Mint fogalmazott, a reklámadó célpontja nem az RTL volt, ezért elhibázottnak gondolja az adó reakcióját.

Arra a kérdésre, hogy mégis a reklámadóval több milliárdos veszteséget okoztak a televíziós csatornának, arra azt válaszolta, hogy csupán adózási kérdésről volt szó, a tévécsatorna szaldója pozitív, hisz korábban egy adózási technikával jelentős adóterhet spórolt meg.

Arra a felvetésre, hogy erre az „adóoptimalizáló lépésre” az államtól kapott az RTL engedélyt, a lépés jogszerű volt, az volt a válasz, hogy amikor kiderült, hogy az állam egyik szervezete a felső vezetés tudta nélkül kiadta az engedélyt az adóoptimalizálási technikára, akkor három napon belül az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt volt az ügy és sürgősen bezárták ezt az adózási kiskaput. Ellenben a választások miatt nem akartak konfrontálódni az RTL Klubbal.

Merkelre várva

A fideszes mainstreamhez tartozó forrás szerint ezt a kérdést Angela Merkel német kancellár nem veti majd fel a budapesti látogatásán. Azt azonban el tudja képzelni, hogy majd valamelyik német államtitkár ezt megteszi.

angela merkelAngela Merkel

Más forrásunk szerint viszont Orbánék arra számítanak, hogy Merkel látogatásáig létrejöhet a „tűzszünet” a kormány és az RTL tulajdonosa között.

Részben ehhez a témához tartozik a Népszabadság azon értesülése, miszerint Orbán Viktor és Simicska Lajos közötti kenyértörésben az RTL-nek is szerepe volt. A napilap a pénteki számában írt arról, hogy Orbán és Simicska a 2002-es választási kudarc után arra szerződött, hogy az ő politikai projektje mögé szerveződjön egy jobboldali médiaháttér. A miniszterelnök értékelése szerint – állítja a Népszabadság – Simicska Lajos ezt a megállapodást mondta fel, amikor Orbán tudta nélkül az RTL Klub vezetésével alkudozott a hirdetési piac felosztásáról.

Ajánlom

További belföldi híreink