Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2015-01-08 05:10:00

Rogán és az ingatlanok: egy nehéz év krónikája

Rogán Antal 2014-es éve az ingatlanok körül forgott. Duplázódó százalékok, dinamikusan növekvő alapterület, mintegy magától és még a tulajdonos előtt is titokban beépülő tetőkert, hirtelen felbukkanó vidéki ház, lendületesen növekvő nyaraló, furcsa konstrukcióban furcsa embereknek eladott kerületi ingatlanok: krónika.

Március 26.

Rogán Antal vagyonnyilatkozat-ügyét a 444 robbantotta ki március 26-án. A portál kiderítette: március 21-én a Fidesz frakcióvezetője apróbb pontosítást eszközölt januárban leadott vagyonnyilatkozatán; aminek eredményeként hirtelen megduplázódott Rogán budai – mint később kiderült: a Pasa Parkban lévő – ingatlanvagyona.

Rogán hirtelen korrekciós szándéka a tavaszi választás kampányában keletkezett; a 444 egyenesen azt állította: március 21-én került nyomdába Rogán kerületi ellenfele, Juhász Péter szórólapja, amelyben leleplezte volna a frakcióvezető vagyonnyilatkozatának hibáit, amikor a javítás megtörtént.rogán antalRogán Antal

A javításkor Rogán azzal indokolta a „tévedést”, hogy „az ingatlant osztatlan házastársi közös tulajdonnak” tekinti, „így valójában 50%-a a felesége tulajdona.

Március 31.

Rogán Antal újra módosítja vagyonnyilatkozatát. Most arról feledkezett el, hogy lakása időközben egy tetőkert-beépítéssel gyarapodott és került hozzá egy teremgarázs is.

Április 1.

Ezen a napon vádolta meg a baloldal Rogánt, hogy többet költ havonta, mint amennyit megkeres.

Április 3.

Az Origo kiderítette, hogy Rogán 2006 óta nem tüntette fel vagyonnyilatkozataiban a szülőfalujában örökölt ingatlanát annak ellenére, hogy 2014-ben is tulajdonrésze volt benne.

Április 4.

A hvg.hu szerint Rogán Pasa parki lakása mellett balatoni nyaralója is képes a robusztus növekedésre.

Ugyanezen a napon a Cink szúrta ki, hogy Rogán Antal gépkocsi-használata körül valami nincs rendben.

Május 14.

Rogán vagyona körül néhány hónapig csend volt, de a baloldal áprilisi veresége utáni MSZP-s belharc áttételesen érintette a politikus ingatlanügyeit is. A kampányban a baloldali összefogásnak dolgozó Ron Werber azzal vádolja meg Molnár Zsolt MSZP-s kampányfőnököt, hogy megakadályozta az ellenzék Rogán vagyonosodásával kapcsolatos kampányának elindítását.

Október 14.

Rogán az RTL Klubnak nyilatkozva jelenti ki, hogy a NAV lezárta az állítása szerint önmaga által kezdeményezett vagyonosodási vizsgálatot, és mindent rendben talált. Rogán kijelentette, hogy „most már nyugodtan alhat”, mivel „papírja van arról”, hogy „politikai ellenfeleinek” vádjai „nem felelnek meg a valóságnak”.

November 29.

A Blikk robbantotta a belvárosi ingatlanügyek első darabját. Ekkor az derült ki, hogy a Classic Immo Kft. (egyik képviselője Pápa Marianne) a piaci ár kevesebb mint feléért szerezte meg 2011-ben a Képcsarnok által használt egykori Károly körúti ingatlant.

A Portik Tamás élettársaként aposztrofált Pápa Marianne nyilatkozatban cáfolta, hogy köze lenne Portikhoz, ugyanakkor Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója korábban a Figyelőnek azt mondta, a nő Portik élettársa, a TEK mellőle vitte el a budapesti éjszaka egykori császárát.

A később más ingatlanok esetében is működő modell a következőképpen nézett ki: a bérlő megszerezte a helyiség bérleti jogát, majd néhány hónappal később a bérleti jogviszonyból adódó elővásárlási jogával élve magát az ingatlant.

Rogán arra hivatkozva tagadta felelősségét az ügyletben, hogy az ingatlannal kapcsolatban még 2012-ben belső vizsgálatot folytatott le a hivatalban és – bár törvényesnek találták az adásvételt – bizalomvesztésre hivatkozva menesztették a kerületi jegyzőt.

November 30.

A Blikk folytatja a Károly körúti ingatlan eladásáról szóló sorozatát, ezúttal az derül ki, hogy a Rogán vezette önkormányzat „meglehetősen kapkodva” adta el a helyiséget Portik állítólagos élettársa cégének – Rogán 2011. október 10-én számolt be a bérleti szerződés megkötéséről a képviselő-testületnek, a következő ülésen Puskás már az elidegenítésről beszélt.

December 1.

A 444 arról számol be, hogy a Károly körúti ingatlan elidegenítésének modellje korántsem volt egyedi. A lap legalább még két hasonló ügyről tud; egy József Attila utcai és egy Kossuth téri ingatlan értékesítéséről.

December 2.

Az MTI tudósított az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyének tárgyalásáról, ahol Portik Tamás hazugnak nevezte Rogán Antalt, amiért az letagadta, hogy ismernék egymást.

December 4.

Az V. kerületi önkormányzat pénzügyi bizottságának üléséről távol maradt a meghívott Rogán Antal.

A volt polgármester másnap nyilvánosságra hozza a Károly körúti ingatlan ügyében általa „magánemberként” megrendelt vizsgálati jelentést, amely a furcsa ingatlan-értékesítés kizárólagos felelőseként a kerület volt jegyzőjét nevezi meg.

December 7.

Juhász Péter a Facebook-on hozza nyilvánosságra, hogy a korábban Kocsis Máté által Portik élettársának nevezett Pápa Marianne-hoz köthető cég mindössze 8 hónapig tulajdonolta a Károly körúti ingatlant, 2012 júliusában 50 milliós haszonnal adott túl rajta. Ugyanekkor a Hír24 Híradója kideríti, hogy Pápa Marianne Habony Árpád nagybátyjának, Szetlik Ferencnek az özvegye is.

December 18.

Az RTL kideríti, hogy Habony nagynénje mellett a legendás Gucci-tulajdonos unokatestvérei is jól jártak a Rogán-korszakban: az ő érdekeltségükbe egy Bajcsy-Zsilinszky úti ingatlan került 2011-ben.

December 20.

A Népszabadság információi szerint a Károly körúti üzlethez hasonló bérlet-elővásárlási jog-kedvezményes eladás konstrukció révén közel 4 milliárd forintnyi kedvezményhez jutottak az ilyen modellben V. kerületi ingatlant vásárolók a Rogán-korszakban.

December 29.

Kiderül, hogy bár az ingatlanügyekben nem, de – Rogán feljelentése nyomán – Juhász Péter ellen rágalmazás miatt már nyomoz az ügyészség. Ugyanaznap Juhász bűnszervezetben elkövetett csalás miatt tett feljelentést a kerületi ingatlanok eladása ügyében.

Január 5.

A Blikk kideríti, hogy a Pápa Marianne-hoz köthető cég „közérdekre” hivatkozva jutott nyomott áron a Károly körúti ingatlanhoz.

Január 6.

Juhász Péter közli: Rogán távozása óta is történt nyomott árú ingatlan-értékesítés a kerületben. Szentgyörgyvölgyi hivatalba lépése óta egy Október 6. utcai ingatlant adtak el kedvezményes áron a Rogán-érában megismert modell másolásával.

Szóljon hozzá:

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink