Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-01 10:05:00

Kishantosról ír a Le Monde

A francia lap a magyar biogazdálkodás hattyúdalaként mutatja be Kishantost, ahol a helyszínen már szagról lehet érezni: az új tulajdonosok rovarirtót szórtak ki.

Ily módon 22 év után odalett a különleges európai gazdálkodási forma, amely a helyi gazdák kezdeményezésére jött létre, hogy összekössék a közoktatást, a bázisdemokráciát és a biotermelést. Ez adta az erejét és ez bizonyult az Achilles-sarkának, amikor, 2012-ben az Orbán-kormány olyan feltételek mellett kezdett hozzá a földosztáshoz, ami gyanút keltett, mivel az ellenzék gyakran bizonyítani tudta, hogy a haszonélvezők hatalom közeli emberek voltak.

Akik Kishantoson két héttel az aratás előtt beszántották a termést, azok közül a Greenpeace filmjének tanúsága szerint egyesek egészen brutálisan jártak el. Így pl. egyesek azzal fenyegetőztek, hogy traktorral belehajtanak a békés tüntetőkbe.

A tudósítás rámutat, hogy az egész viszály magva a kísérlet pillérének számító Ángyán József fellépése volt az állami földek átláthatóbb felosztása mellett. Merthogy az akkori államtitkár azt állapította meg, hogy a kormány csakis a barátainak kedvez, még akkor is ha azok teljesen járatlanok a mezőgazdaságban. Ám ők kapták az európai támogatásokat, hektáronként kb. 280 eurót. Onnantól kezdve Ángyán üldözött emberré vált. Rodics Katalin, a Greenpeace szakértője azt mondja : amikor kampányt szerveztek Kishantos megmentésére, az egész erődemonstrációba ment át, mármint hogy a hatalom mindenképpen győzni akar. És a kabinet még nem fejezte be a harcot : két hónappal ezelőtt úgy döntött, hogy Gödöllőn „átszervezik” Ángyán tanszékét, amely a környezetbarát agráriummal foglalkozott, őt magát pedig elbocsátják. 

Ács Sándornéval, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ vezetőjével készített korábbi interjúnkat itt olvashatja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink