Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-12-01 15:00:00

Kampány indul az örökbefogadás népszerűsítésére

Kampányt indít az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyi államtitkársága az örökbefogadás népszerűsítése érdekében.


Novák Katalin államtitkár az ATV Startban elmondta, az örökbe fogadni vágyó szülők az esetek többségében három év alatti, teljesen egészséges gyermeket szeretnének vállalni, miközben a gyermekvédelmi ellátórendszerben lévő gyermekek több mint 60 százaléka tíz év feletti, és minden harmadik gyerek valamilyen egészségügyi problémával rendelkezik. Évente egyébként 100-1100 új igény jelentkezik örökbefogadó szülők részéről, akiknek sok esetben három-négy évet is várniuk kell az örökbefogadásra.

Az államtitkár azt is elmondta, az örökbefogadás népszerűsítéséről szóló kampány célja, hogy a szülők nyitottabbá váljanak olyan gyermekek vállalására is, akik valamilyen egészségügyi problémával, vagy fogyatékossággal élnek. Novák emellett beszélt arról is, hogy 2015 szeptemberétől az immár hároméves kortól kötelező óvodáztatás idősszakára is kiterjesztik azt a modellt, amely az oktatásban már működik: eszerint ötven igazolatlan hiányzás túllépése esetén megszüntetik a családi pótlék folyósítását. Egy ilyen rendszert persze csak akkor lehet bevezetni, ha például az adott településen megteremtik az óvodába való eljutás feltételeit – tette hozzá az államtitkár, aki azt is elmondta, a férőhelyek bővítésével 2015 szeptemberéig azt is lehetővé teszik, hogy minden kisgyermek számára legyen férőhely az óvodákban. Ahol egyébként az óvodába való eljutás problémát jelent, ott a szülők felmentést kérhetnek, így hiányzás esetén is jogosultak lesznek a családi támogatásra.

Novák kitért a pécsi rendőrség nemi erőszakkal kapcsolatos prevenciós kampányvideójára is, szerinte az áldozatot kell támogatni, és nem neki, hanem az elkövetőnek kell bűntudatot éreznie.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink