Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-16 11:44:00

Havasi: sajtóetikailag elfogadhatatlan, amit a Die Welt csinált

A Miniszterelnöki Sajtóiroda közlése szerint megengedhetetlen nyomásgyakorlás történt a Welt am Sonntag német lap szerkesztősége részéről a múlt heti Egy magyar, egy bajor - semmi vita című, közös magyar-bajor kormányfői interjú ügyében.

Havasi Bertalan, a sajtóiroda vezetője az MTI-nek vasárnap küldött közleményében kifejtette: a német újság - amely a Die Welt című német konzervatív lap vasárnapi kiadása - november 6-án készített párhuzamos interjút Münchenben Orbán Viktor magyar és Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a beszélgetés - a szerkesztőség által leírt, átküldött - szövegét mindkét fél áttekintette és jóváhagyta.

Másnap azonban a Welt szerkesztősége – folytatta – a magyar nagykövetségen keresztül felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy még három kérdésre külön, írásban, sürgősen válaszoljon, mert ha nem, akkor egyáltalán nem jelentetik meg a párhuzamos interjút. Havasi Bertalan hozzátette: a szerkesztőség szerint a magyar miniszterelnök "túl jól szerepelt" - ez szó szerint elhangzott részükről.

orbán viktor és havasi bertalan (fotó:mti)Orbán Viktor és Havasi Bertalan (Fotó:mti)

A tájékoztatás szerint a három kérdés az volt, hogy miért üt meg Orbán Viktor és pártja antieurópai hangokat, miért törekszik ma egy tekintélyelvű/autoriter demokráciára, amelyben nehéz dolguk van a kritikusoknak és az eltérő véleményeknek, és miért bocsátották el Magyarországon kellemetlen újságírók százait, és hoztak létre egy hatalmas médiafelügyeletet.

"Bár a kérdéseknek álcázott hamis vádaskodások könnyedén cáfolhatók lettek volna, a Miniszterelnökség arra az álláspontra helyezkedett, hogy ez az eljárás egy olyan jellegű és mértékű nyomásgyakorlás, ami diplomáciailag, sajtóetikailag elfogadhatatlan, tehát teljesíthetetlen" - olvasható a közleményben.

Havasi Bertalan hozzátette: eleve párhuzamos interjúról volt szó a bajor miniszterelnökkel közösen, az interjú már lezajlott, ott nem tették fel ezt a három kérdést, tehát az interjú utólagos meghamisításával lehetett volna csak eleget tenni a német szerkesztőség példátlan eljárásának. Az interjú utólagos megváltoztatásához pedig sem a bajor, sem a magyar kormányfő nem járult hozzá - közölte.

havasi bertalan és orbán viktor (fotó:mti)Havasi Bertalan és Orbán Viktor (Fotó:mti)

Kizárólag emiatt a megalázó, szakmaiatlan, etikátlan szerkesztőségi magatartás miatt történtek egyeztetések november 7-én és 8-án a bajor partnerekkel és az érintett sajtószervezetekkel, aminek eredményeként legalább online felületen megjelenhetett a közös magyar-bajor miniszterelnöki interjú - zárta kommünikéjét a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A hétvégén több magyar hírportál is cikkezett a történtekről. A hvg.hu vasárnap reggel megjelent cikkében - idézve a bajor regionális lap, az Oberbayerisches Volksblatt online kiadását - az olvasható: a közös interjú a Welt Online-on jelent meg, de az volt beígérve, hogy a lap vasárnapi magazinja, a Welt am Sonntag is lehozza. Ez azonban elmaradt. A felháborodás elérte Edmund Stoibert, a CSU tiszteletbeli elnökét, volt bajor tartományi miniszterelnököt, aki az ügy miatt felhívta Mathias Döpfnert, a Die Weltet kiadó Axel Springer fejét, akit tájékoztatott "Orbán dühéről" - írta a hvg.hu.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók