Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-14 13:42:00

Kovács: nem ördögtől való gondolat a vasárnapi zárvatartás

Internetadóról, vasárnapi zárvatartásról és a devizahitelek forintosításáról is beszélt a kormányszóvivő az ATV Start című műsorában.


Kovács Zoltán szerint az internetadó nem más, mint a telekommunikációs adó kiterjesztése, amit a kormány ellenfelei internetadónak neveztek el. Mint mondta, egy olyan forgalmi tipusú, illetve szolgáltatási adóról van szó, amely évek óta ismert Magyarországon. Az elmúlt napokban például az ipari termeléssel, vagy az építőipar növekedése kapcsán megjelent számok pedig azt mutatják, hogy igenis van értelme a kormány gazdaságpolitikájának, vélekedett a kormányszóvivő.

Kovács Zoltán szerint a netadó mellett a vasárnapi zárvatartásról szóló KDNP-s felvetés sem ördögtől való gondolat, hiszen ez több nyugati országban is bevett gyakorlat, de miután az ügy nagyon sok szereplőt érint, még zajlanak az egyeztetések.

A devizahitelek kapcsán a kormányszóvivő kifejtette, 2010-ben az volt az ígéret, hogy rendezik a devizahitelesek helyzetét, illetve elszámoltatják a bankokat, ez pedig megtörtént. Kovács szerint évekig húzódó tárgyalások, és sokszor nagyon bátor, határozott lépések eredménye, hogy a forintosításnak köszönhetően a törlesztőrészletek 25-30 százalékkal, és a tőketartozás is nagyjából egyötödével csökkenhet. A kormányszóvivő szerint egyetlen más európai kormány sem volt képes egy ilyen nagyságrendű problémát ilyen határozottsággal és ilyen eredményekkel megoldani. A kormány a devizahiteleket nem kívánatosnak tekinti ebben az országban, mert egy olyan konstrukcióról van szó, amely a hitelfelvevőt és a magyar gazdaságot is nehéz helyzetbe hozza – magyarázta a szóvivő, aki elmondta, a bankok elszámoltatásáról, a forintosításról és a tisztességes bankokról szóló törvényeknek az lesz a feladata, hogy olyan körülményeket hozzanak létre, amelyben nem állhat elő még egyszer az a helyzet, hogy emberek, családok százezreinek kell egzisztenciális félelemben élniük. A magyar kormány abban érdekelt, hogy mindenki a lehető legjobban jöjjön ki ebből a dologból, már amennyire ki lehet jönni, mert bizony 2010-ben hazugságok tömkelegével kellett szembesülnünk, például a költségvetési hiánnyal, vagy az államadóssággal kapcsolatban – fogalmazott Kovács, aki szerint a ránk hagyott „kupac” eltakarítása négy év alatt sem sikerült maradéktalanul. Mindenesetre a forintosítással senki sem veszít, a törlesztőrészletek 25-30 százalékos csökkenése pedig vitathatatlan tény, állítja a szóvivő. Hozzátette ugyanakkor, hogy a Kúria júniusban született jogegységi döntéséből fakadóan a kormánynak nem volt túl nagy mozgástere a tárgyalások során.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink