Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-12 12:49:00

Heisler: Schwezoff hegemóniára törekszik

„Schwezoff Dávid számára az egyetlen helyes lépés, ha visszavonja a feljelentést, majd távozik posztjáról” – nyilatkozta lapunknak Heisler András. A Mazsihisz elnöke szerint elfogadhatatlan Schwezoff ténykedése, és nem méltó a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezetői posztjára.

Schwezoff Dávid különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalás és sikkasztás gyanúja miatt tett feljelentést a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszere ügyében. Heisler András szerint „lehet, hogy a feljelentésben valós adatok szerepelnek, de az azokból levont következtetések hibásak és szakmaiatlanok”. Hozzátette, hogy „a közösség mindenképp ki fogja vizsgálni a feljelentésben megfogalmazottakat”, ahogy bizonyára a rendőrség is, hacsak annak komolytalansága miatt nem utasítják azt vissza. Azzal egyetért, hogy biztosan lehet tovább javítani a beléptető rendszeren, Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezetője vezetésével már dolgoznak rajta. Viszont elmondta, hogy a Zsidó Múzeum és a Dohány utcai zsinagóga Budapest második leglátogatottabb turisztikai látványosságai, és az elmúlt években rendszeresen, idén 20 százalékkal nőtt a turisztikai bevételük. Ez önmagáért beszél.

A Heti Válasz október 30-ai számában megjelent írás szerint Schwezoff Dávid október 31-ével felbontotta a BZSH szerződését Vadas Verával, a Zsidó Nyári Fesztivált szervező Plaza Szerviz Bt. és a Dohány utcai zsinagóga beléptetési rendszerét működtető Aviv Travel Kft. tulajdonosával. Heisler erre reagálva elmondta, hogy az Aviv Travel Kft. évek óta sikeresen működteti a beléptetési rendszert. Az Aviv Travellel „a Mazsihisz szerződött, s a szerződés az elmúlt napokban megjelent téves sajtóinformációk ellenére jelenleg is hatályban van”. Schwezoffnak nincs is joga felbontani a megállapodást, hiszen azt nem az általa ügyvezetett BZSH-val kötötték.

Heisler szerint „a Zsidó Nyári Fesztivál az elmúlt évek egyik legnagyobb sikertörténete a magyarországi zsidóság életében”. Ez volt az első esemény, amivel megnyitották az utat a zsidó és a nem zsidó közösségek között, és rendkívül termékenynek bizonyult. Több olyan produkció is a fesztiválon indult el, mely később ország- és világszerte sikernek bizonyult. A fesztivál az elmúlt évben ráadásul nem szorult a Mazsihisz támogatására – hanem megállt a saját lábán, sőt még nyereséget is termelt, ami egy kulturális rendezvénynél nagyon nagy eredmény. „Ezt a komoly értéket Schwezoff egy önhatalmú és egyoldalú lépéssel akarja tönkretenni.”

„Schwezoff alkalmatlanságának egyik oka, hogy sokszor nem gondolja végig a döntéseinek következményeit, ezzel rosszat tesz saját közösségének” – mondta Heisler. Hozzátette, hogy rengeteg vallási és közösségfejlesztési problémát kellene megoldani a budapesti zsidóságon belül, és inkább ezekkel kellene foglalkoznia. „Schwezoff nagyon negatívan befolyásolja a zsidó közösség megítélést, és teljesen lerombolja azokat az eredményeket, melyeket az elmúlt egy évben sikerült elérnünk”.

Heisler egyetért Kunos Péternek, a Mazsihisz ügyvezető igazgatójának azon kijelentésével, hogy Schwezoff a feljelentéssel „szakmai öngyilkosságot” követett el, ezért is javasolja neki, hogy távozzon a posztjáról. Az, hogy ki lenne helyette alkalmas, a közösség feladata eldönteni, de semmiképp nem maradhat egy olyan személy az ügyvezetői poszton, aki ekkora károkat okoz. 

Heisler szerint a Magyarországon élő százezer zsidó 90 százaléka elképedve figyeli Schwezoff ténykedését, és egyáltalán nem támogatják azt. Ahogy arról lapunk is beszámolt, még nyáron fényderült Schwezoff kétes múltjára, aminek hatására a Mazsihisz vezetősége, majd a szervezet Elnökök Tanácsa is javasolta leváltását. A BZSH elnöke, Tordai Péter azonban bizalmat szavazott neki, ezért maradhatott. „A BZSH önálló intézmény, vagyis a Mazsihisznek formálisan nincs beleszólása a működésébe, csak javaslatokat adhatunk, amelyeket BZSH-s barátaink Tordai egyetértésével nem fogadtak meg. Azt, hogy ez jó döntés volt-e, az is bizonyítja, hogy két héttel ezelőtt Tordait éppen Schwezoff javaslatára menesztették elnöki posztjáról, ami önmagában is nonszensz” – kommentálta Heisler.

Heisler szerint a BZSH ügyvezetőjének egyetlen dolga az lenne, hogy működtesse a szervezet apparátusát és intézményeit. Schwezoff azonban „félreértelmezi a feladatát és hegemóniára törekszik a budapesti zsidó hitközségen belül, vagy akár még azon túl is. Ez súlyos hiba, meg kell állítani!"

atv.hu / B. J.

Ajánlom

További belföldi híreink