Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-10 14:03:00

Vida: megdöbbentő, hogy egy jogállamban ilyen lehetséges

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke nem kapott választ a budapesti amerikai nagykövetségen arra, miért tiltották ki az Egyesült Államokból - hangzott el a Hír TV-ben hétfő délelőtt, azután, hogy Vida Ildikó jogi képviselőjével felkereste a külképviseletet.

A műsorból kiderült: a NAV elnöke a nagykövetségen szerette volna megismerni az ellene felhozott korrupciós vádat megalapozó bizonyítékokat. Vida Ildikó előzetes értesítés nélkül, jogi képviselőjével, Futó Barnabással érkezett a külképviseletre. "Megdöbbentő számomra, hogy egy jogállamban ilyen lehetséges, hogy valakire ujjal mutogatnak, kvázi egy kabátlopási ügyről van szó" - mondta Vida Ildikó. Hozzátette: nem bizonyítékokat követelnek, amelyek alapján bármilyen eljárást lehetne indítani, hanem - mint mondta - az érintetteket mocskolják. Közölte: ő és munkatársai is bármikor állnak bármilyen szakmai vizsgálat elé. "Nem tudtunk meg semmit. Arról tájékoztattak minket, hogy ez vízumügy" - mondta Vida Ildikó a Hír TV-nek.

A műsorban elhangzott: a NAV elnökének értelmezése szerint ez azt jelenti, hogy vízumkérelmet kellene beadnia az amerikai nagykövetségen ahhoz, hogy beutazhasson az országba, ezt a kinti hivatalos szervek megvizsgálnák, és eldöntenék, megkapja-e a vízumot. Az adóhatóság vezetője még konzultál jogi képviselőjével arról, hogy beadja-e ezt a vízumkérelmet. A Hír TV-nek megerősítette, a kitiltás másokat is érint, de neveket ezúttal sem említett. "Semmilyen iratanyagot nem kaptunk - mondta Futó Barnabás ugyancsak a Hír TV-ben -, tudniillik hiába kértük, hogy valamilyen tényekkel, bizonyítékokkal támasszák alá, hogy miért lenne érintett korrupcióval az ügyfelem, ők erre nem voltak hajlandók."

Vida Ildikó hozzátette: az iratbetekintésen kiderült, hogy az ügy aktájában benne van Horváth Andrásnak, a NAV korábbi munkatársának ügye is, ugyanakkor szavai szerint André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője nem tudott arról, hogy ebben az ügyben tart a rendőrségi eljárás, ez meglepte az ügyvivőt, aki úgy tudta, csak egy belső NAV-vizsgálat volt.

Vida Ildikó a Magyar Nemzetnek adott, múlt szerdán megjelent interjújában elismerte, hogy több kollégájával együtt azok között van, akiknek korlátozták a beutazását az Egyesült Államokba.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes múlt csütörtökön egy írásbeli kérdésre adott válaszában azt írta: a kormány nem tudja, hogy kikre vonatkozik az amerikai beutazási tilalom, az adóhivatal elnökének érintettségéről is csak onnan értesült, hogy Vida Ildikó kedden tájékoztatta erről a nemzetgazdasági minisztert.

A kormányfő helyettese Mesterházy Attila szocialista képviselő érdeklődésére válaszolt, aki a tárcavezetőket is egyenként megkérdezte, hogy az általuk irányított minisztérium vagy a hozzájuk tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette-e az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról.

Az erre adott tájékoztatásokban a miniszterek azt közlik, nincs tudomásuk arról, hogy az általuk vezetett minisztérium vagy a tárcához tartozó háttérintézmény közszolgálati tisztviselője kapott volna a nagykövetségtől bármilyen értesítést. Egyedül Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, hogy november 4-én kapott tájékoztatást Vida Ildikótól az amerikai hatóságoknak a személyét érintő intézkedéseiről.


Szóljon hozzá:

 

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink