Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-07 08:51:00

ATV: több miniszter is tudott Vida Ildikó kitiltásáról

Az ATV információi szerint több miniszter is tudott arról, hogy Vida Ildikót kitiltották az Egyesült Államokból. Pintér Sándor belügyminiszter Híradónknak tagadta, hogy ő köztük lenne. A kormányszóvivő szerdán annyit mondott: Varga Mihály tudott a korlátozásról, de erről csak a Vida Ildikóval készült interjú megjelenése előtt értesült. Varga Mihály személye azért lehet fontos az ügyben, mert - nemzetgazdasági miniszterként - ő látja el a NAV felügyeletét is.

Szijjártó Péter egyik beosztottja is az Amerikából kitiltottak között van – számolt be róla a HVG. A lap információi szerint az érintett külügyi dolgozó új ember a tárcánál. A külügyi államtitkár ugyanakkor azt mondta, hogy nincs tudomásuk külügyes érintettről. Ahogy az ATV információját is cáfolták, miszerint több miniszter is tudott Vida Ildikó kitiltásáról, köztük Szijjártó Péter, külügyminiszter. „A jövőbe nem látok, de senkit a Külügyminisztérium részéről nem kerestek meg ebben a témában. Azt, hogy ki kivel beszélt, azt nem tudom, nem volt tudomásunk természetesen, mivel az amerikaiak nem hozták nyilvánosságra az információkat”- közölte Magyar Levente államtitkár. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy Szijjártó Péter sem tudta.

A külpolitikának köze van a kitiltásokhoz, legalábbis Varga Mihály szerint. A miniszter a Heti Válasznak azt mondta, hogy Magyarország Oroszországhoz fűződő viszonya miatt korlátozzák magyar tisztviselők beutazását az Egyesült Államok.

Mivel Vida Ildikó azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy a kormánynak hetek óta tudnia kellett kitiltásáról, mert tájékoztatta a kabinetet, stábunk a belügyminisztert is megkérdezte, ő például tudott-e a NAV elnökének kitiltásáról. „Nyilvánvaló, hogy én ilyen tájékoztatást nem kaptam, és amennyiben az Egyesült Államok ezt a tájékoztatást a Belügyminisztérium számára, akár a kapcsolattartó FBI, akár a kapcsolattartó CIA részéről megteszi, akkor örömmel fel fogom dolgozni”- válaszolta Pintér Sándor kérdésünkre.

Szerdán egyébként a kormányszóvivő azt mondta: hogy Vida Ildikó tájékoztatta Varga Mihályt, igaz, csak közvetlenül a beismerő interjú megjelenése előtt. „Engem tegnap délután hívott fel Vida Ildikó, tegnap beszéltünk erről”- közölte szerdán a nemzetgazdasági miniszter.

Csakhogy az ATV több forrásból is úgy értesült, hogy a kormány sokkal korábban tudott Vida Ildikó kitiltásáról. Egymástól független forrásaink szerint Szijjártó Péter biztosan tudott a NAV elnökével kapcsolatos korlátozásról. Információink szerint rajta kívül két további miniszter is tudhatott az amerikai lépésről. Kettejük közül volt olyan, aki korábban többször is tagadta, hogy tud az ügyről.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók