Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-11-06 07:02:00

Ezért nem fogadta el Lázár meghívását a norvég miniszter

Az üzleti élet szereplői már régóta arról beszélnek, hogy létező probléma Magyarországon a korrupció – ezt Tove Skarstein mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A norvég nagykövet kijelentette: mivel nagyon kevés norvég cég tevékenykedik az országban, ők nem érintettek ilyen ügyekben. A Norvég Civil Alappal kapcsolatos botrányról azt mondta: nem akarják lecserélni a forrásokat elosztó Ökotárs Alapítványt, velük szeretnének dolgozni a továbbiakban is.

A norvég nagykövet szerint az csak sajtóinformáció, hogy a kormányzat azt szeretné, hogy a Századvég vegye át ennek a feladatnak az ellátását, erről nem volt szó a tárgyalásokon. A diplomata hangsúlyozta: négy éve a Századvég is jelentkezett a pénzek elosztására, de a pályázatot az Ökotárs nyerte. Hozzátette: a Századvéget már akkor is túlságosan kormányközelinek tartották, ezért esett az Ökotársra a választás.

Nem ismerjük el a Kehi nyomozás jogosságát, az én miniszterem ezért nem fogadta el a Lázár János meghívását, hogy megbeszéljék ezt a jelentést – fogalmazott. Tove Skarstein kijelentette: a norvég kormány is folytat egy vizsgálatot, de az teljesen független, egy brit cég végzi az auditot. A norvég nagykövet elmondta: a Kehi vizsgálat kezdetekor viszont már volt egy prekoncepció, ez alapján készült el a jelentés.

A diplomata hangsúlyozta: ha az Ökotárs nem folytathatja tovább a civil pénzek szétosztását a kormány döntése miatt, akkor minden Norvég Alaptól érkező forrástól elesik az ország. Hozzátette: mindkét ország abban érdekelt, hogy ezt a kérdést izolálja, hiszen nagyon sok más közös ügyünk van. Remélem, hogy mindkét fél a konfliktus megoldásán fog dolgozni, ez pedig egy elkülönített eset marad – magyarázta.   

Szóljon hozzá:

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink