Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-31 16:07:00

Jeszenszky: a kormány október 6-a óta tudott a kitiltási ügyről

Október 6-án kapott tájékoztatást a magyar Külügyminisztérium az Egyesült Államoktól arról, hogy egy korrupciós üggyel összefüggésben több magyar állampolgár beutazását korlátozták az Egyesült Államokba – ezt Magyarország frissen távozott oslói nagykövete mondta a Heteknek adott interjújában.

Jeszenszky Géza, aki a magyar-norvég viszony látványos megromlása nyomán távozott posztjáról, a beszélgetés során elárulta: nem érzi személyes kudarcának a Budapest és Oslo közötti hidegháborút, de „nem tölti el örömmel” a kialakult helyzet.

Az Antall-kormány egykori külügyminisztere elmondta: a magyar-norvég viszony javítása érdekében konkrét javaslatokat tett a kormánynak, de arra a kérdésre kitérő választ adott, hogy mi volt ennek fogadtatása.

„Egy nagykövet feladata mindenekelőtt a küldő és a fogadó ország viszonyának minél jobbá, meghittebbé tétele. Ez a helyzet most nem áll fenn Magyarország és Norvégia között (…) Sajnos nem látom magam előtt a továbblépés más lehetőségét – jelentette ki Jeszenszky Géza a Heteknek adott interjújában.

Korábbi külügyminiszterként és washingtoni nagykövetként Jeszenszkyt „nagyon fájdalmasan érinti” a magyar-amerikai kapcsolatok megromlása. A Heteknek nyilatkozó politikus emlékeztetett rá, hogy idősebb George Bush 1989-es budapesti, illetve Antall József 1990-es washingtoni látogatása nyomán „egy rendkívül szoros és bizalmas viszony jött létre a magyar és az amerikai fél között”. Ez a kiváló kapcsolat „épp’ az ellentéte volt a mostani mélypontnak”, tette hozzá Jeszenszky Géza.

A kitiltási botrány hátteréről Jeszenszky a következőt mondta a Heteknek: „Ismereteim szerint a magyar Külügyminisztérium október 6-án kapott ezzel az üggyel kapcsolatos tájékoztatást az amerikai féltől. Az ezt megelőző lépésekről csak nem ellenőrzött sajtóértesülések vannak, amelyek arról szólnak, hogy korábban már többször figyelmeztették Magyarországot: az általuk használt nemzetközi mutatók és indexek alapján, más országokhoz hasonlóan sajnálatos módon hazánkban is a korrupció erősödését érzékelik.”

A volt külügyminiszter szerint Magyarországnak „rendkívül előnyös a NATO-tagság”.

„Isten mentsen, hogy ez veszélybe kerüljön, pláne, hogy magyar részről történjen ezzel kapcsolatban valami negatív lépés – nyilatkozta a Heteknek Jeszenszky Géza.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink