Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-28 16:51:00

Kitiltás: Amerikában keményebb fellépést akarnak

Az Egyesült Államokban is vannak politikusok, akik szeretnék, ha az Egyesült Államokból kitiltott magyar magánszemélyek nevei és ügyei a nyilvánosság elé kerülnének. Sőt, egy keményebb törvényt vetnének be az állítólag korrupcióba keveredett magyarokkal szemben- jelenti Bombera Krisztina, az ATV amerikai tudósítója.

„Teljesen egyértelművé tettük, hogy az emberjogi jogsértőket és a korrupció támogatóit nem engedjük be az Egyesült Államokba. Ezt feketén-fehéren megmondtuk. Büszke vagyok a John McCain szenátorral közös munkámra a Magnyickij-törvény elfogadtatásában, bár kollégámmal együtt azt szeretném, ha nemcsak Oroszországra, hanem bármely más államra is vonatkozna. Ez már csak a kormányon múlik. De ezt kell tenni, ha tartjuk magunkat ahhoz, hogy - ismétlem - nem engedünk be emberjogi jogsértőket és korrupt tisztviselőket sehonnan – nyilatkozta az ATV Külvilág című műsorának Benjamin Cardin demokrata szenátor.

benjamin cardinBenjamin Cardin

Az amerikai politikus szeretné, ha a 7750-es elnöki proklamáció miatt kitiltott magyar személyek nevét Amerikában nyilvánosságra hoznák. A magyarok „szerencséje” ugyanis, hogy a kitiltásuk alapja nem a Magnyickij-törvény, hanem egy szigorú titoktartásról is rendelkező elnöki proklamáció, ellenkező esetben, ha a Kongresszus már tudná, hogy miről van szó, a nyilvánosságra hozatalt támogatnák.

Teljes nyilvánosságot!

A Magnyickij-listát tartalmazó törvényjavaslatot 2012-ben fogadta el az Amerikai Egyesült Államok Képviselőháza. A javaslat felkéri a Fehér Házat, hogy állítson össze egy listát azokról az orosz diplomatákról és hivatalnokokról, akik hiteles információkkal bizonyíthatóan érintettek az emberi jogok megsértésében és a korrupcióban. 

„A transzparencia, a nyilvánosság előtti cselekvés a helyes. Tudom, hogy ebben nem mindig értünk egyet az amerikai kormánnyal, erről eltérőek az álláspontok. Pedig minél átláthatóbb valami, annál jobb” – fogalmazott Cardin.

Magnyickij-lista

A lista és a javaslat névadója, Szergej Leonyidovics Magnyickij ügyvéd az angol székhelyű Hermitage Capital Management Fund alkalmazottja volt. A vállalat több összeütközésbe keveredett az orosz állammal, különösen amiatt, hogy információkat adott a sajtónak egyes állami vállalatok korrupt működéséről. Magnyickijt 2008-ban tartóztatták le adócsalás vádjával. Az ügyvéd közel egy évet töltött előzetes letartóztatásban, tárgyalásra várva, míg 2009-ben, feltételezhetően az orvosi ellátás hiányosságai miatt elhunyt. Halálának körülményei azóta sem tisztázottak. (Forrás: Kitekintő. hu)

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány a demokrata többségű Szenátus politikai támadásainak az áldozata-e, ahogy ezt az Európai Unió baloldali pártjairól is érzi, a politikus azt válaszolta: „Ez fel sem merül. Kérem: a tények, azok tények. Szerintem felháborító, amit a magyar kormány a civil szervezetekkel művel, vagy a médiával, de számtalan már területen is rongálják a nyílt, demokratikus társadalom működésének alapfeltételeit. Ez a vélemény Amerikában nem pártpolitikai alapú”.

Ajánlat a magyar kormánynak

Cardin szenátor szerint Magyarországon a nyílt társadalomra, több demokráciára, a civil szféra szabad működésére, szabad sajtóra, fair elbánásra az ellenzékkel szemben és tisztességes politikai képviseletre van szükség.

(A teljes interjú a 20.45 kor kezdődő Külvilág című műsorunkban látható, amely az amerikai-magyar kapcsolatokkal foglalkozik ma este)

Kedden 18:00-tól újra tüntetni fognak a netadó ellen Budapest belvárosában. Az eseményt az ATV élőben közvetíti. Az adásba az atv.hu-n is bekapcsolódhat, valamint folyamatosan frissülő hírfolyamban olvashat a történésekről.

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók