Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-28 10:14:00

Az Orbán-paradoxon miatt rossz a hangulat a Fideszben

Több fideszes politikussal beszélve úgy tűnik, a kormánypárti frakcióban jellemzően elhibázott és felesleges döntésnek tartják az internetadót, azt azonban nem tudják megfejteni, kinek az ötlete lehetett. Tájékoztatást pedig alig kapnak a politikusok.

Zavart okozott az internetadó a Fideszben. A nehézséget az úgynevezett Orbán-paradoxon okozza: az általunk megkérdezett képviselők elképzelhetetlennek tartják, hogy Orbán Viktor, aki szerintük mindenkinél jobban érzi a néplelket és zseniális politikai ütemérzékkel rendelkezik, ilyen „felesleges butáságot” találjon ki. Ugyanakkor a Fideszben a döntésmechanizmust ismerve azt is kizárja mindenki, hogy a miniszterelnök tudta nélkül ilyen ötlet felmerüljön, végigmenjen a rendszeren és előterjesztésre is kerüljön. A dilemmát fokozza, hogy a gazdaságpolitikai döntésekért felelős két kulcsszereplőről, Rogán Antal frakcióvezetőről, illetve Varga Mihály gazdasági miniszterről sem tudják elképzelni, hogy ilyen felesleges, az embereket irritáló, a rezsicsökkentéssel szembemenő ötletet „gyártsanak le”. Az viszont elképzelhetetlen, hogy egy mezei minisztériumi osztályvezető elgondolása a véletlenek sorozatának köszönhetően a Fidesz adópolitikájának részévé váljon.  

Nem tárgyaltak róla

A tájékozódást az is nehezíti, hogy a párt egyetlen döntéshozó grémiumát sem járta meg az internetadó ötlete. A párt elnökségét azért nem, mert az stratégiai döntéseket hoz, a frakció pedig az új adónem benyújtásáig nem ülésezetett, így a képviselők az újságból értesültek az új sarcról, ami egyébként nem túl jelentős tétel a költségvetésben. „Bizonyos értelemben ez a javaslat az eredeti formájában arcul csapása a frakciónak és az Országgyűlésnek. Nem csak mi nem tudtunk róla, de semmilyen szervezet sem lett előzetesen erről tájékoztatva, ezért persze ki is akadt mindenki. Ezt követően minden lépés, például az adó összegének limitálása csak kármentés” – magyarázta lapunknak egy országgyűlési képviselő, aki szerint az internetadó jelenlegi formájában mindent megtestesít abból, hogy miként nem szabad egy közpolitikai döntést kitalálni és végrehajtani.               

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Népszabadságnak elismerte, hogy az internetadóról nem volt semmilyen előzetes egyeztetés, sem a kormány, sem Orbán Viktor miniszterelnök nem tájékoztatta a kormánypárti frakciókat, a képviselőket. Mint mondta: a Fidesz-elnökség sem tudott az internetadóról.

A napilap információi szerint a kormányülésen mindössze öt percet szántak az internetadóra, nem érzékelték az ügy súlyát, így az új adó bevezetésére kommunikációs stratégiát sem dolgoztak ki. A kabinet nem vonja vissza a javaslatot, de a valós terhet várhatóan „a legmesszebbmenőkig” felpuhítják, majd eljelentéktelenítik. A sajtóhírekkel szemben nem Orbán Viktor ötlete volt a netadó, nem is Varga Mihály miniszteré, de a nemzetgazdasági tárcánál fogalmazták meg, és a miniszterelnök rábólintott.   

Nagy a kiakadás

Az internetadó mellett az amerikai-magyar kapcsolatok mélypontja miatt is nagy a kiakadás a Fideszben. Most először lehetett tapasztalni, hogy a folyosói beszélgetésekben bizonyos képviselők elégedetlenek Orbán Viktor politikai „teljesítményével”, és érthetetlennek tartják a párt jelenlegi, a konfliktusokat élező stratégiáját.  

„Azt, hogy kitört Washington és Moszkva között a hidegháború, azt ’fent’ is előre látni kellett volna. Ilyen helyzetben már régen korrigálni kellett volna a Fidesz eddigi politikai súlypontjait” – fogalmazott forrásunk.

A Népszabadságnak ennél kritikusabban nyilatkoztak jobboldali politikusok, miszerint az Andrássy úton hömpölygő tömegről készült felvételek bejárták a világsajtót, André Goodfriend jelenléte a demonstráción pedig összekapcsolta az internetadó elleni megmozdulással a magyar-amerikai konfliktust. „Már unom a szabadságharcot. Orbán Viktor az amerikai és az orosz érdekek ütközőzónájába állt be, a két nagyhatalom között a mozgástere minimális” – mondta el a véleményét az egyik fideszes honatya.

A „morgás” ellenére a Fidesz összezár, az atv.hu-nak szinte mindenki eltúlzottnak nevezte azt a vélekedést, hogy repedések lennének a Fideszben.

Az ATV este 18.00-tól élőben közvetíti az internetadó elleni újabb tüntetést.

Szóljon hozzá:

Ajánlom

További belföldi híreink