Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-27 12:58:00

Netadó: magyar felkelésről ír a nemzetközi sajtó

Az egész nemzetközi sajtót bejárta a tegnapi internetadó elleni tüntetés. Beszámolt róla a Bloomberg, a Reuters, a BBC, a Russia Today, a Yahoo News, de még a kínai sajtó is.

Tüntetők ezrei követelték Budapesten, hogy vonják vissza az internetadóról szóló törvényjavaslatot - számolt be a tüntetésről a brit közszolgálati adó. A BBC a tüntetés szervezőire hivatkozva azt is írta, hogy az internetadó mellett több "antidemokrata lépésre is sor került Orbán részéről, aki Magyarországot még távolabb sodorta Európától".

A Bloomberg arról számolt be, hogy nem volt ekkora tüntetés Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta. A lap hozzátette, hogy a hatóságok letartóztattak hat tüntetőt, akik megtámadták a kormánypárt székházának otthont adó villát. "A tüntetők, akik keddig adtak haladékot a kormánynak a tervezet visszavonására, azt állítják, hogy az internet megadóztatása Orbán terve a szabadság korlátozására - ez pedig visszatérő érv a vezetővel szemben, akinek hatalomkoncentrálása bírálatokat kapott a szövetségeseitől, beleértve az Egyesült Államokat és uniós tagállamokat" - írta a Bloomberg.

Az orosz Russia Today (RT) is terjedelmes helyszíni beszámolót közölt az eseményekről. "Vasárnap emberek tízezrei gyűltek össze a Nemzetgazdasági Minisztérium épülete előtt, hogy az internetadó visszavonását sürgessék (...) a tüntetők szerint az új adóteher valójában a felhasználókat fogja terhelni" - írja a "Felkeltek a magyarok az internetadó ellen" című cikkében az orosz hírtévé, majd a Reuters beszámolójára hivatkozva hozzáteszi: a szolgáltatók már be is jelentették, hogy az új adó hatására árakat kell emelniük.

A Wall Street Journal (WSJ) arra is kitért az MTI beszámolója nyomán, hogy a budapesti tüntetés mellett több városban - Pécsett, Miskolcon és Veszprémben - is volt tüntetés a netadó ellen. "Az információhoz való jogunkat szeretnék korlátozni és az állami média felé igyekeznek minket terelni" - idézte a tekintélyes gazdasági lap a tüntetőket.

Szóljon hozzá:

Ajánlom

További belföldi híreink