Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-22 09:03:00

Több mint százezren gyűltek össze az internetadó ellen

A Facebookon indult egy oldal, ami a tiltakozókat gyűjti össze. Vasárnap estére tüntetést is szerveznek.

Szerda délelőtt fél 12-re már közel 90 ezren lettek annak a Facebook-csoportnak a követői, amely a „Százezren az internetadó ellen” címet viseli. „Orbánék meg akarják adóztatni az internetezést. 2008-ban még "elvi" alapon ellenezték, mert "felesleges és rossz". Csatlakozz, ha nem akarsz fizetni”- áll az oldal felhívásában.

Ahogy beszámoltunk róla, jövőre az internetszolgáltatásra is kiterjesztik a távközlési adót, amelyet eddig a hanghívások, SMS-ek és MMS-ek után fizettek a távközlési szolgáltatók. Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lesz a parlamentnek kedden benyújtott 2015. évi adótörvény-javaslat alapján.

Tüntetés

"Ha nem szeretnél minden giga adatforgalom után 150 forintot fizetni (1GB adat = kb. fél DVD minőségű film = 3-4 HD YouTube videó), akkor gyere most vasárnap este 6-ra a Nemzetgazdasági Minisztérium elé a József Nádor térre, és emeld fel a hangod és a telefonod!"- hirdeti egy másik Facebook-oldal. Eszerint már 10 ezren jelezték, hogy részt vesznek majd a demonstráción, melyen a tüntetők az ég felé fognak világítani a telefonjaikkal.

2012: internetadó nem lesz

2012-ben Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos sajtóhírekre reagálva azt írta Facebook-oldalán: „biztos vagyok benne: internetadó nem lesz”.

2008: a Fidesz nem támogatja az internetadót

„A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az internetadóval kapcsolatos javaslatát, mert az akadályozná az internet magyarországi terjedését”- erről Nyitrai Zsolt, a párt információs és telekommunikációs munkacsoportjának vezetője beszélt 2008 áprilisi sajtótájékoztatóján.

Nyitrai Zsolt azt mondta, hogy a Fidesz elvi alapon nem támogat semmi adóemelést vagy új adónem bevezetését, különösen akkor, ha az az internetre vonatkozik. Hozzátette: A Fidesz támogatja a magyar kultúrát, viszont ez a támogatás nem történhet egy másik kultúra, nevezetesen az internet megsarcolásával.

MSZP: azonnal vonják vissza az adótörvény-javaslatot

Az MSZP azt követeli, hogy a kormány azonnal vonja vissza az adótörvény-javaslatot, terjesszen be újat, amiben már nem szerepel az internetadóra vonatkozó indítvány. Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, "senkinek ne legyen illúziója", ahogy korábban is a szolgáltatók minden különadót áthárítottak a fogyasztóra, most is a fogyasztó fogja megfizetni "a netadót". Véleménye szerint egy átlagos felhasználó esetében előfordulhat, hogy egy havi adó többe fog kerülni, mint a havi internet-előfizetési díj. A szocialista politikus megismételte pártja korábbi javaslatait: öt százalékra kell csökkenteni az alapvető élelmiszerek áfáját, illetve nettó 100 ezer forintos minimálbérre van szükség.

Együtt-PM: figyelemelterelés

„Az Együtt-PM Szövetség szerint Magyarországon nem különadókkal kellene sújtani, hanem minden állampolgár számára elérhetővé kellene tenni a szélessávú internetet, ahogy azt a miniszterelnök meg is ígérte. A netes adatforgalom megadóztatását elfogadhatatlannak és a magyar emberek számára károsnak tartja a pártszövetség”- áll az Együtt-PM közleményében. Szerintük az internetadónál is a „cehet végül megint a fogyasztók fogják állni, ahogy az a banki tranzakciós adó esetében is történt”. Hozzáteszik: „a kormány azért beszél internetadóról, hogy ne kelljen beszélnie arról a diplomáciai botrányról, hogy magas rangú állami tisztviselőket tiltanak ki az Egyesült Államokból”.

DK: haladéktalanul vonják vissza a javaslatot

A DK felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul vonja vissza az internetadó bevezetéséről szóló törvényjavaslatot, mert az szerintük mind a társadalmi fejlődés, mint az ország gazdasági érdekeivel szembemegy. Kakuk György, a párt elnökségének tagja szerdai sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a beterjesztett javaslat elfogadása a digitális kőkorszakba vetné vissza az országot. Növelné leszakadásunkat, és cenzúra bevezetését is jelentené, mivel sokaknak a hiteles információk forrását az internet jelenti - értékelt Kakuk György. Felhívta a figyelmet a fejlesztési miniszter egy néhány hónappal ezelőtti nyilatkozatára, amelyben Seszták Miklós az infókommunikációt fontos kitörési pontnak és az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazatnak nevezte. A DK politikusa szerint azonban az adójavaslat nemcsak a magyarországi, hanem az egész világban zajló folyamatoknak is szembemegy. Többek között az Európai Uniót hozta példaként, ahol - mondta - szintén fontos érdeknek tekintik a minél olcsóbban és minél szélesebb körben használható internetelérést. 

LMP: inkább az áfacsalást számolják fel

Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy miközben a kormány arról beszél: nincs szükség megszorításokra, aközben elviselhetetlen mértékű adót jelent be az internethasználatra. Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő és Heltai László, az LMP gazdaságpolitikai szóvivője szerdai közleményében azt írta: számos előfizetés ára akár meg is duplázódhat, mivel az adóterhelést nyilvánvalóan tovább fogják hárítani a szolgáltatók. Az ellenzéki politikusok a döntést azért is felháborítónak tartják, mert szerintük a kormány valódi célja, hogy emberek tömege számára tegye megfizethetetlenné azt a információforrást, amit nem képes teljes mértékben befolyásolni. Az LMP szerint az internetet Magyarországon mindenki számára elérhető és megfizethető szolgáltatássá kell tenni rövid időn belül. Emellett azt követelik a kormánytól, hogy bármilyen új adó kivetése előtt tisztázza a NAV és annak vezetőinek szerepét a most kirobbant korrupciós botrányban és tegyen valódi lépéseket az áfacsalások felszámolása érdekében.

A Fidesz megvédi a magyar embereket

A Fidesz-frakció szerint a tervezett "internetadó" megfizetésénél is meg kellene határozni egy felső korlátot. A képviselőcsoport emellett ragaszkodik ahhoz, hogy ezt az adót is a szolgáltatók fizessék meg. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az MTI szerdai megkeresésére adott válaszában felidézte: a távközlési adót két évvel ezelőtt vezette be az Országgyűlés, "az adó egyike a nagyvállalatokra kivetett szektorális adóknak, mert az adót nem az előfizetők, hanem a szolgáltató cégek fizetik". Bővebben...

Az internetadó ötletének visszavonását követeli a Jobbik

A Jobbik a tervezett internetadó visszavonására szólította fel a kormányt. Farkas Gergely, a párt frakcióvezető-helyettese és ifjúsági tagozatának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján dilettánsnak, irreálisnak és múltba nézőnek minősítette a javaslatot és azt kérte: a kormány hosszú távon mondjon le róla. Azt mondta: azon logika mentén, hogy a kommunikációban az internet is teret nyert, a személyes beszélgetéseket is meg lehet adóztatni. Az internetalapú telefonálás megnövekedését pedig annak tulajdonította, hogy sokan elhagyták az országot. A jobbikos politikus kettős adóztatásnak minősítette, hogy az adó a fel- és letöltésre is vonatkozna, azaz két felhasználót is fizetésre köteleznének ugyanazon folyamat miatt. A negatív hatások között említette azt is, hogy megszűnne az - egyre több helyen bevezetett - ingyenes wifi, mert a felhasználók itt végeznék a magas adatforgalommal járó tevékenységeiket, s ezt a szolgáltatást nyújtó helyek, például művelődési házak nem tudnák finanszírozni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink