Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-20 06:19:00

Rogán: ha nincsenek bizonyítékok, provokáció a kitiltás

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője arra kérte az amerikai hatóságokat, hogy ismertessék bizonyítékaikat a korrupciógyanúra hivatkozva meghozott beutazási tilalommal kapcsolatban, ellenkező esetben szerinte nyilvánvalóan provokációra kell gondolni az ügyben. A kormánypárti politikus erről az ATV Szabad szemmel című vasárnapi műsorában beszélt.

Arra a felvetésre, hogy a Fidesz vasárnapi kampányértékelőjén tartott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök nem reagált az ügyre, Rogán Antal azt mondta: valószínűleg azért nem tért ki rá a kormányfő, mert hozzá hasonlóan ő sem tudja eldönteni, hogy "ez most vicc, vagy komoly". Mert ha komoly, akkor érdemes lenne a nyilvánosság elé tárni a tényeket - tette hozzá.

Mint fogalmazott, ha amerikai részről nem hangzanak el nevek, és nem hangzanak el "az úgymond hitelt érdemlő bizonyítékok", akkor "az embernek el kell gondolkodnia, hogy itt most valójában miről van szó", elképzelhető ugyanis, hogy "itt valami nem stimmel". Az intézkedésről nem voltak előzetes információik, arról a nyilvánossággal egy időben értesültek - közölte.

A politikus arra is reagált, hogy sajtóhírek szerint az Egyesült Államok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökét és más NAV-osokat is beutazási tilalommal sújtott.

Rogán Antal az ügy egyik - szerinte lehetséges - magyarázataként kifejtette: a NAV vonta meg a norvég civil alap magyarországi lebonyolítója, az Ökotárs Alapítvány adószámát, márpedig Norvégia az Egyesült Államokban a Clinton-alapítvány fontos támogatója, a Clinton-alapítvány pedig fontos a demokratáknak, és most a demokraták vannak kormányon az Egyesült Államokban. Hangsúlyozta azonban, szeretné, ha nem ez lenne a magyarázat, de ez csak akkor derül ki, ha az Egyesült Államok előtárja információit.

Azt is megemlítette, hogy a parlament gazdasági bizottságának elnökeként többször is beszélt olyan amerikai vagy más vállalati vezetőkkel, akik arról panaszkodtak neki, hogy NAV-vizsgálat zajlik a cégük ellen. Ezekre mindig azt válaszolta - idézte fel -, hogy a hatóságok elfogulatlanul folytatják vizsgálataikat, de ha kifogásuk van, forduljanak bírósághoz.

Goodfriend: két ügy van

André Goodfriend, az USA budapesti ideiglenes ügyvivője az ATV Szabad szemmel című műsorában vasárnap este arról beszélt, hogy két ügy van. Van egy vízumügy, ami az érintett személyek és az Egyesült Államok közötti ügy, és ami nem tartozik a nyilvánosságra. Ebben az esetben udvariasságból tájékoztatták a külügyminisztériumot, de nem kérték sem őket, sem a magyar kormányt, hogy bármit tegyenek ez ügyben. Ugyanakkor vannak korrupciós ügyek, melyekkel a magyar kormány is foglalkozik. Az ügyvivő a nemzeti dohánybolt engedélyeket és az egykori adóhatósági dolgozó Horváth András által feltárt áfcsalási eseteket említette. „Ezekben a magyar kormányzat maga is tud intézkedni, hiszen rendelkezik információkkal”. Az USA-ból kitiltott személyekkel kapcsolatban Goodfriend azt mondta: a döntésünket az egyénekkel történt párbeszéd alapján és más tényezők figyelembevételével hozták meg, „és nem a sajtóból tájékozódunk.” Úgy gondolják, a magyar kormány is tud ezekről, és az ő feladata, hogy intézkedjen. Bővebben...

A Napi Gazdaság online csütörtökön írt arról, hogy értesülései szerint több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A hírportál információja szerint az amerikai fél erre adott reakcióként arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok vezetőinek beutazását az Egyesült Államokba.

Rogán Antalt az ATV-ben kérdezték a jövő évi költségvetés tervezetéről is, amellyel kapcsolatban közölte: 2015-ben folytatódik a pedagógus-életpálya, és várhatóan év közben elindul a fegyveres testületek tagjainak életpályamodellje is.

Szóljon hozzá:

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink