Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-07 13:31:00

XIII. kerület: ahol Bokros és Tarlós egálban van

Az Ipsos friss mérése szerint Tóth József polgármester csapata áll nyerésre a XIII. kerületben, de a képviselőtestületi többségük azon múlhat, hogy a Fidesz nyerhet-e több körzetet amiatt, hogy a két baloldali tömb, az MSZP illetve az DK -Együtt-PM egymás ellen indul.

Mint ismeretes, 2010-ben a Fidesz országos tarolása ellenére az MSZP minden képviselőjelöltje nyert a XIII. kerületben. A fővárosban az MSZP, valamint az Együtt-PM és a DK a koordinált indulásról szóló tárgyalásokon a XIII. kerület tekintetében nem tudott megállapodni, pontosabban, alaposan össze is vesztek, ami miatt egymással szembe mennek.

A két új baloldali pártnak, így a DK-nak és az Együtt-PM-nek az európai parlamenti választások eredménye jelentett kiindulási pontot, miszerint közel azonos támogatottsággal (pár százalék az eltérés csupán) rendelkeznek a kerületben, mint az MSZP. 

A vita abból indult ki, hogy a DK-Együtt ragaszkodott ahhoz, hogy olyan megállapodás szülessen, miszerint legyen blokkoló kisebbségük, azaz nélkülük ne lehessen „kormányozni” a kerületben. Magyarán, Tóth József polgármester csapata (amely az MSZP-ből és egy helyi egyesületből áll) önmagában ne szerezhessen abszolút többséget. Az egyéni körzetek felosztásánál azt szerették volna elérni, hogy 9 jelöltet Tóth József, míg 3-3 képviselőjelöltet a DK és az Együtt-PM nevezhessen meg. A szocialisták 11-4-es elosztás akartak, ami – a majdnem biztos – győzelem esetén sima MSZP-s többséget jelentett volna.

Úgy tudjuk, az Ipsos kutatásából az derült ki, hogy Tóth József „képviselői” a biztos résztvevők között 30 százalékos támogatottságra számíthatnak, míg a Fidesz 20 százalékon, DK-Együtt-PM-MoMa pedig 10 százalékon áll. A kerület legbalosabb részében, Újlipótvárosban pedig ez úgy néz ki: az MSZP-LPE 27 százalék, Fidesz 23 százalék, DK-Együtt-PM-MoMa ellenben 15százalék. A választókerületekben elvben előfordulhat, hogy a balos jelöltek „kioltják” egymást.

A kerület hagyományos baloldali kötődését tekintve elmondható, hogy Tarlós István kifejezetten jól áll Angyalföldön és Újlipótvárosban, hisz nemcsak a Fidesz-szavazók, hanem vélhetően a baloldaliak egy része is a főpolgármestere tenne, akire a biztos pártválasztók 43 százaléka voksolna. A kerületben Tarlós 15 százalékkal népszerűbb, mint a Fidesz, mert a kormánypárt csak 28 százalékon áll. Igaz, a XIII. kerületben Bokros Lajos is népszerű, hiszen neki is 43 százalékos támogatottságot mértek.

Szóljon hozzá:

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink