Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-10-05 20:09:00

„Hisztérikus reakció” - A norvég nagykövet visszautasította Lázár szavait

A norvég kormány hisztérikusan reagált a civil alapokkal kapcsolatos magyar kérdésekre is, nemhogy segített volna a problémák rendezésében – ezt Lázár János mondta az ATV Szabad Szemmel című műsorában. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott nemzetközi kritikákban is nagy szerepe van a norvég kormány ténykedésének. A norvég nagykövet visszautasította a magyar tárcavezető vádjait és kijelentette, továbbra is kiállnak az Ökotárs Alapítvány mellett.

Hetekkel ezelőtt szálltak ki a rendőrök házkutatást tartani a Norvég Civil Alapok forrásait elosztó Ökotárs Alapítványhoz. A kormány szerint visszaélések tapasztalhatók a norvég pénzek elosztásával kapcsolatban.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a Szabad Szemmel című műsorban is megerősítette ezt a gyanúját. Lázár János kijelentette: amíg 2007 és 2013 között az összes EU-s forrásra pályázó közül minden második nyert, addig a norvég alap forrásaira pályázók közül mindig ugyan az a tizenhárom szervezet nyert.

„Megvárjuk a Kehi vizsgálat végét. Ha ez tisztázza az Ökotársat, akkor kénytelenek leszünk bocsánatot kérni. Ha pedig történt visszaélés, akkor a norvég kormánynak kellene belátnia, hogy másra kell bízni a források elosztását” - mondta Lázár János.

Lázár János nem tudta megmondani, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a jövő héten befejezi-e az ügyben zajló vizsgálatot. Hangsúlyozta, hogy a vizsgálat lezárulta után tájékoztatják a nyilvánosságot annak eredményéről, miközben kiemelte: semmilyen időhúzási szándékuk nincs, csak a legnagyobb körültekintéssel akarnak eljárni. A műsorvezető közbevetésére azt mondta: a vizsgálat menetéről előzetes híreket hallott, de hogy ezek mik, azt nem akarta elárulni.
        
Hangsúlyozta: a vélelem az, hogy nem átlátható a források elosztása, ugyanis egy jól körülhatárolható társadalmi csoport kapja meg a pénzt, mások lényegében nem férhetnek hozzá a forrásokhoz.
      
Lázár János hozzátette: a magyar és a norvég kormányzat között zajlik egy, a civil pénzeket nem érintő eljárásjogi vita, és a norvég fél ennek a végkimenetelét kötötte a civil pénzek sorsához, ő pedig ezért gondolta azt, hogy állítsák le mind a két programot.

A magyar kormány nem akarja a szerződésben foglalt célokat megváltoztatni, viszont folyamatosan bejelentéseket kapnak, hogy a pénzek felhasználásával szabálytalanságok történnek.
        
Ha a Norvég Alapnál minden rendben van, akkor az Ökotárs Alapítvány miért nem tesz fel minden dokumentumot az internetre? - kérdezte a miniszter. Jelezte: ha a Kehi-vizsgálat eredménye megszületik, akkor meghívja Magyarországra norvég kollégáját, hogy megbeszéljék vele a további lépéseket.
        
"A norvégok keményen nyomulnak" - jelentette ki arra válaszul, hogy Magyarországnak milyen diplomáciai árat kell fizetnie. Azt viszont elképzelhetetlennek tartotta, hogy Navracsics Tibor emiatt az ügy miatt nem kapta még meg az uniós az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági biztosi címet.

Skarstein: a labda a magyar fél oldalán pattog

A norvég nagykövet szintén a Szabad Szemmel című műsorban visszautasította, hogy hisztérikusan reagáltak volna. Tove Skarstein elmondta, ők továbbra is kiállnak az Ökotárs alapítvány mellett, hiszen sosem volt velük semmilyen probléma.

„Ezek a vádak, a fizetett külföldi ügynökök emlegetése egy másfajta korszakra emlékeztetnek. Tizenhat másik országban is működnek alapok, ugyan így működik a rendszer, sehol máshol nincsenek ilyen vélemények” - mondta a nagykövet.

Tove Skarstein kijelentette: ők továbbra is nyitottak a megegyezésre, de a labda a magyar fél oldalán pattog.

atv.hu / MTI

      

További belföldi híreink