Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-28 10:12:00

Nem tudott minden választópolgárt értesíteni a posta

Az önkormányzati választás kitűzéséről szóló értesítők 1,2 százaléka érkezett vissza a Nemzeti Választási Irodához, mert a címzettet nem találta a posta.

Az Nemzeti Választási Irodának törvényben előírt feladata, hogy a választás kitűzéséről tájékoztassa a választópolgárokat. Ezért augusztus 18-25. között névre szóló küldeményekben értesítette a csaknem 8,2 millió választópolgárt az önkormányzati választás kitűzéséről és arról, hogy szerepelnek a névjegyzékben. A kézbesítők kiküldésével a Magyar Postát bízták meg. 

Az NVI-hez 94 947 értesítő érkezett vissza azért, mert a posta a központi névjegyzékben szereplő címen nem találta a választópolgárt, vélhetően azért, mert időközben elköltözött, és ezt nem jelentette be.

A lakcímváltozás bejelentésének elmulasztása azzal a következménnyel is járhat, hogy a választó nem tud az új lakóhelyén voksolni: a szavazásnak ugyanis az a feltétele, hogy a igazolja személyazonosságát és lakcímét. Ennek hiányában a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítani a voksolást.

MTI / hvg.hu

További belföldi híreink