Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-26 06:28:00

Bokros: a kormány újabb szöget ver a gazdaság koporsójába

Nincs szükség ilyen méretű kiigazításra, a tűzzel játszik a Fidesz, amikor azt gondolja, hogy ez szükséges – mondta Bokros Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Varga Mihály csütörtök este egy lakossági fórumon elmondta: nem lesznek megszorítások.

A volt pénzügyminiszter hangsúlyozta: ha valóban 1700 milliárd forintos kiigazítás kellene, akkor azzal azt ismerné el a kormány, hogy az államcsőd szélén álluk. A Modern Magyarország Mozgalom elnöke elmondta: 1995-ben ez volt a helyzet, 1 hónap múlva nem tudták volna kifizetni a köztisztviselők bérét, most ilyen helyzet nincs, Varga Mihály kijelentéseivel csak negatív jelzést adnak a piacnak. Hozzátette: a kormány fújja a rezsicsökkentést és a bankok elszámoltatását, most pedig egy újabb szöget vernek a gazdaság koporsójába. Nincs növekedés, csak egyensúly, de az is csak ideig-óráig, amíg többlet pénz van a világgazdaságban – fogalmazott.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölti vitával kapcsolatban azt mondta: végre volt nyilvános, társadalmi vita a jelöltek között, ha ez féloldalas volt, az azért volt, mert sem Tarlós István, sem Falus Ferenc nem jelent meg. Bokros Lajos szerint tartalmas volt a vita, egy demokráciában alapvető feltétel, hogy az érveket ütköztessük. A MOMA jelöltje hangsúlyozta: normális országban nem szavaznak olyan jelöltre, aki elugrik egy vita elől. Bokros Lajos arról is beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy az ellenzéki oldalon visszalépjen néhány jelölt. Szerinte meg kell várni, mit hoz a következő bő két hét, de az ilyen megegyezéseknek nem a nyilvános viták a fórumai, háttértárgyalások szükségesek, ilyenek zajlanak, ha lesz eredménye, akkor beszámolnak róla.  

Butaság lenne

Nem tudok jó hírrel szolgálni a baloldali szimpatizánsoknak, nem lesznek megszorítások - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Törökszentmiklóson, lakossági fórumon. Butaság is lenne, mert 2010-ben, a parlamenti választás után ez a kormány gyökeresen szakított azzal a gazdaságpolitikával, amit az elődjei csináltak - tette hozzá.
    
A 2010 előtti évek arról szóltak, ha valami baj volt az országban, hogy miként lehet a kisembereken "tekerni-csavarni egyet". Elvettek egyhavi nyugdíjat, egyhavi bért a közszférában, és jelentősen csökkentették a családi pótlékot - sorolta Varga Mihály. Az ország 2008-ban csődbe ment, nem tudta fizetni lejáró adósságait, azután fordultak az IMF-hez, az Európai Unióhoz, hogy segítsen. Adtak 20 milliárd eurót, de "ingyenebéd nincs", és a kölcsönadó meghatározta, mi történjen az adóssal - fogalmazott.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink