Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-23 07:46:00

Felfüggesztették az Ökotárs és a Demnet adószámát

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal felfüggesztette az Ökotárs és a Demnet adószámát, így a Norvég Alap pályázatait kezelő konzorcium tagjai közül már csak az Autonómia Alapítványnak van érvényes adószáma - írta a Népszabadság kedden.

A lap emlékeztet arra, hogy a múlt héten a Kárpátok Alapítvány adószámát függesztette fel a NAV a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal kezdeményezésére. A vád az volt, hogy nem működtek együtt a hivatallal.

A NAV múlt héten csütörtökön azt közölte, ha a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megkeresi az adóhatóságot, akkor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adószám felfüggesztésének folyamatát elindítja. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pedig így tájékoztatott: a Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkező pénzek elosztását végző konzorcium mind a négy tagja esetében, beleértve a Kárpátok Alapítványt, kezdeményezte a Kehi az adószám felfüggesztését, mert a jogszabályokat megsértve nem adták át a kért adatokat.

A Kehi felidézte: a Kárpátok Alapítvány a Norvég Civil Támogatási Alap keretében Magyarországra érkező pénzek elosztását végző konzorcium tagja. Annak ellenére, hogy a konzorciumban részt vevő alapítványok több milliárd forint közpénz elosztását végzik, a tevékenységükkel kapcsolatban számos kérdésben titkolóznak, és egyes adatokat a vizsgálat többszöri kérése ellenére sem bocsátottak rendelkezésre - olvasható az írásos válaszban.

A Kehi emlékeztetett arra is, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is több alkalommal kimondta: mivel közpénzeket osztanak, közfeladatot ellátó szervnek minősülnek, így a tevékenységükkel kapcsolatos adatok közérdekből nyilvánosak, vagyis azokat nem csak a Kehi, hanem bárki jogosult megismerni.

Ennek ellenére a mai napig nem árulták el például, hogy kik és milyen eljárásban döntenek a Norvég Civil Alap keretében Magyarországra érkező több milliárd forint elosztásáról. Nem árulták el azt sem, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek pályáztak, de nem kaptak támogatást, és azt sem tudni, hogy elutasításukra milyen szakmai vagy egyéb indokok alapján került sor - fogalmazott válaszában a Kehi.

Az ellenőrzési hivatal az adatokat a konzorcium tagjaitól három hónapon át tartó többszöri kérés ellenére sem kapta meg. Az ellenőrzés során kért többi adatot pedig sok esetben szelektálva, kitakarva, ellenőrzésre alkalmatlan módon bocsátották rendelkezésre - közölte a Kehi.

A négy konzorciumi tagot többször is figyelmeztették, hogy amennyiben együttműködési kötelezettségüknek nem tesznek eleget, és a kért adatokat a jogszabályokat sorozatosan megsértve továbbra sem bocsátják rendelkezésre, az adószám alkalmazásának felfüggesztése is kezdeményezhető - hangsúlyozta a Kehi.

Az ellenőrzöttek jogsértő magatartásukon nem változtattak, ezért a Kehi jogszabályban biztosított lehetőségével élve, az adószámok felfüggesztése érdekében augusztus 29-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz fordult - áll a válaszban.

atv.hu / MTI

Ajánlom

További belföldi híreink