Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-17 06:34:00

Kósa: a baloldalnak annyi az esélye mint kövér kutyának a kínai konyhán

Az önkormányzati választás tétje az adósságcsapda elleni küzdelem, és az, hogy a Fidesz folytathatja-e a településeken azt a programot, amelyet áprilisban elkezdett - mondta Kósa Lajos kedden Kalocsán, sajtótájékoztatón.

A Fidesz ügyvezető alelnöke emlékeztetett: a kormány 2010-ben célként határozta meg, hogy kihozza az államot, az önkormányzatokat és az embereket az adósságcsapdából, amelybe "2002-ben a szocialisták csalták be" a hitelt felvevőket. "Ebben a küzdelemben a döntő szakaszhoz érkeztünk, ehhez kérjük a választók támogatását" - tette hozzá.

Nem önmagában a devizahitelek jelentik a problémát, hanem a forinthitelek is, mert az általános banki hitelezési gyakorlat volt tisztességtelen - jegyezte meg a Kúria döntésére utalva. Mint mondta, ma 1,3 millió családot érint az adósságcsapda, köztük 600 ezer a devizahitelesek száma.

A politikus szerint a parlamentben beterjesztett elszámolási törvénnyel a teljes bankrendszert elszámoltatják, mert - szavai szerint - a pénzintézetek rossz hitelezési politikát folytattak, folyamatosan változtatták a feltételeket, az árfolyamot kettős mércével ítélték meg. "Ezt a gyakorlatot csak azért tudjuk felszámolni, mert a Fideszt a magyar választók kétharmados többséggel bízták meg az áprilisi országgyűlési választáson" - mondta.

Ha azt akarjuk, hogy Magyarországon egy vállalkozás tisztességes feltételekkel juthasson hitelhez, akkor ezen az úton végig kell mennünk, ez a folyamat a bankok egy részét ki fogja szorítani a piacról - folytatta, hozzátéve, hogy ha az önkormányzati választást elbukná a Fidesz, politikai hadjáratot lehetne folytatni az adósságcsapdával szembeni küzdelem ellen.

Kósa Lajos véleménye szerint jó esély van arra, hogy az októberi önkormányzati választáson a Fidesz-KDNP meghaladja a májusi európai parlamenti választáson elért, több mint ötvenszázalékos eredményét.

A Fidesz országszerte 1140 településen indít polgármesterjelöltet, kétszer annyi helyen, mint a többi jelölőszervezet összesen - közölte.

A baloldali ellenzék választási esélyéről azt mondta: az nem több mint "kövér kutyának az esélye a kínai konyhán". Úgy fogalmazott: "Kétszer beleszaladtak egy-egy hatalmas pofonba, most pedig felállnak egy harmadikhoz, és ezt egyre nagyobb dühvel csinálják."

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink