Itthon

Navracsics lemondott, Szijjártó lehet a külügyminiszter – frissül

Navracsics lemondott
szeptember. 19. péntek 7:35

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter pénteken hivatalosan értesítette Áder János köztársasági elnököt és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy lemond miniszteri megbízatásáról.

Twitter-üzenetében Navracsics Tibor péntek reggel azt írta: "Mától kizárólag az európai parlamenti meghallgatásra történő felkészülésre koncentrálok, ezért lemondtam miniszteri megbízatásomról."

Semjén: vissza kell államosítani mindent, ami közműszolgáltatással kapcsolatos
szeptember. 18. csütörtök 21:15

A KDNP egyértelműen kiáll amellett, hogy a kormány visszaállamosítson mindent, ami közműszolgáltatással kapcsolatos, mert csak így garantálható az emberek ellátási biztonsága - hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, pártelnök csütörtöki csákvári lakossági fórumán. Semjén Zsolt egy helyi étteremben mintegy 250 ember előtt elmondta: a rezsicsökkentés "tisztán gazdasági terméknek indult és nem politikainak".

A rezsicsökkentés indokának nevezte, hogy a gazdasági válság és a 2010-es kormányváltás után a magyar középosztály elkezdett megtakarítani, de nem vásárolt. A belső fogyasztás serkentésének egyik eszköze lett a közműcégek extraprofitjának elvétele, majd az árak radikális csökkentése, amely "pénzt hagyott a zsebekben" - mondta a politikus.

Kósa: az együttműködő önkormányzatokkal tudjuk végigvinni a programot
szeptember. 18. csütörtök 20:39

Az önkormányzati választás egyik legnagyobb tétje, hogy a Fidesz-KDNP szövetség folytatni tudja-e gazdaságfejlesztési programját a településeken is - mondta a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtökön Gyöngyösön, sajtótájékoztatón. Kósa Lajos hangsúlyozta, a gazdaság élénkítéséhez szükség van az önkormányzatokra, hogy a fejlődés ne csak az erre szánt források elapadásáig tartson ki, hanem 10-20 évig is érződjön a hatása.

Közölte, joggal lehet feltételezni, hogy ezt a programot azokkal az önkormányzatokkal tudják végigvinni, amelyek együttműködnek a kormánnyal, elfogadják annak gazdaságfejlesztésre vonatkozó terveit, "többé-kevésbé" egy platformon vannak vele. A sajtótájékoztatót követő lakossági fórumon Kósa Lajos arról is beszélt, hogy a szocialisták az országot, az önkormányzatokat és az embereket is adósságcsapdába taszították.

Nemcsak a minisztériumok költözhetnek vidékre
szeptember. 18. csütörtök 20:11

A kormányfő azonban hozzátette, hogy olyan helyre kell vinni ezeket az intézményeket, ahol egyébként már megindult valami fejlődés. A semmibe nem lehet vinni országos intézményeket, de ahol már van képesség, van tudás, mozgolódás, már van siker, emberek bizonyítottak, van munkaerő, van kultúrája a fejlesztésnek, oda lehet vinni ilyen intézményeket – szögezte le. A miniszterelnök hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium, valamint a mezőgazdasági minisztérium mellett, nem miniszteriális szintű állami szervezetek vidékre költöztetésében is gondolkodnak.

Orbán Viktor fontosnak nevezte, hogy a kormánynak bizalma legyen egy adott városvezetésben, és jó lelkiismerettel mondja a befektetőknek, az érdeklődő, gyárat alapítani akaró külföldieknek, az itthon dolgozó kis- és középvállalkozóknak, hogy menjetek oda. Olyan helyre nem küldünk senkit, ahol nem mennek jól a dolgok – fűzte hozzá. Példaként hozta fel Kecskemétet, ahol, ha Zombor Gábor polgármester nem tudta volna egy jól működő, garantáltan jó minőséget produkáló, az emberek ügyeit jól intéző önkormányzattá, közigazgatási területté alakítani a várost, akkor a források fele sem érkezett volna.

"Egy ország akkor sikeres, ha a polgárai sikeresek"
szeptember. 18. csütörtök 20:10

A kormányfő szerint, ami a külföldiek által működtethető, azt működtessék ők, de szavai szerint, „amit mi is meg tudunk csinálni, azt miért nem magyar emberek tulajdonolják, miért nem ők működtetik, miért nem ők vállalkoznak vele, miért nem ők adnak magyaroknak munkát”. Leszögezte, hogy segíteni kell a magyar vállalkozókat abban, hogy a saját területükön minél nagyobb piaci részt tudjanak megszerezni.

Orbán Viktor azt mondta: egy ország sikere az nem általában van, hanem a konkrét emberek életének sikerében mérhető. Egy ország akkor sikeres, ha polgárai sikeresek – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar munkavállalók többségének, mintegy 75 százalékának a magyar kis- és középvállalkozások adnak munkát.

Budapest fantasztikus
szeptember. 18. csütörtök 20:10

Őket támogatni, az nem csak a vállalkozók támogatását jelenti, hanem az ott dolgozó emberek munkahelyének a megtartását, az ott dolgozó emberek támogatását is jelenti – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezért döntött úgy a kormány, hogy a rendelkezésre álló források 60 százalékát a magyar kis- és közepes vállalkozásokhoz fogják eljuttatni. Kitért arra, hogy nemcsak a vidékfejlesztési államtitkárságot, hanem más országos határkörű szerveket is szeretnének Budapestről kiköltöztetni.

Budapest fantasztikus város, jó hely, ahol van munkanélküliség, de sokkal kisebb, mint az ország bármely másik része, dübörög a gazdasága, tele van külföldiekkel, szóval lehet boldogulni – sorolta a főváros adottságait a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint vannak olyan helyei az országnak, ahol elkelne, hogy azok az intézmények, amelyek a fővárosból nem hiányoznak, vidékre költözzenek. Elmondta, hogy ezzel a „vidékfejlesztésnek egy sajátos fajtáját” lehet megvalósítani.

Orbán: munkaalapú gazdaságot próbálunk felépíteni
szeptember. 18. csütörtök 20:09

Az élelmiszeripar fejlesztéséről, minisztériumok és országos hatáskörű szervek vidékre költözéséről, a kis- és közepes vállalkozások kiemelt támogatásról, valamint az önkormányzati választásról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Kecskeméten, a városi televíziónak adott interjújában. A kormányfő szerint kulcskérdés lesz a magyar tulajdonban lévő  élelmiszeripar felfejlesztése, az itthon előállított termékek értékesítése, az exportképesség javítása.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "egy munkaalapú gazdaságot próbálunk felépíteni, de nem jutunk semmire a mégoly remek gondolatainkkal se, ha nincsenek emberek, akik akarnak is dolgozni”. Meghatónak nevezte a kecskeméti Univer által visszavásárolt konzervgyár történetét, amely visszakerült magyar kézbe és „nem leépítették, nem szétlopták, nem szétszedték”, hanem elkezdték fejleszteni, és ma jobban működik a gyár, mint amikor külföldiek működtették. Ebben egy kicsit benne van a rendszerváltás lezárása iránti vágyunk is – tette hozzá.

Lezsák: az első világháború legnagyobb vesztese a magyarság
szeptember. 18. csütörtök 19:40

Az első világháború legnagyobb vesztese a magyarság, mert Európa szégyene a trianoni békediktátum, mely átrajzolta a Kárpát-medencét - jelentette ki csütörtökön az Országgyűlés alelnöke egy felújított világháborús emlékmű átadási ünnepségén, a Bács-Kiskun megyei Szankon. Lezsák Sándor szerint az első világháború lezárásának gyötrelmeit ma is éljük. Kiemelte: nincs olyan család, akinek rokonságában ne lett volna vesztese, hősi halottja, menekültje, sebesültje a világégésnek, amely tízmillió emberáldozatot követelt.

Többet, mint a megelőző ezer év csatái együttvéve - tette hozzá. Felidézte, hogy a négymillió magyar katonából 600 ezer nem tért haza. A többiek közül is sok megsebesült vagy fogságba került. Velük együtt a hadba vonultak fele, azaz 2 millió ember a magyar áldozatok teljes létszáma. Elképesztő és nehezen felfogható számok ezek, különösen annak tudatában, hogy egy család egyetlen tagjának elvesztése életen át tartó fájdalmat jelentett a hozzátartozóknak - fogalmazott az alelnök.

Cserfainé a helyi közösségekre támaszkodna
szeptember. 18. csütörtök 18:58

A helyi közösségek összefogására, erejére támaszkodva képzeli el Pécs fejlesztését Cserfainé Kovács Ágnes, a baranyai megyeszékhely baloldali polgármesterjelöltje, aki csütörtökön, lakossági fórumon számolt be a várost érintő elképzeléseiről.

A Forum Sopianae Egyesület, a Demokratikus Koalíció, az MSZP és az Együtt-PM gyermekorvosként dolgozó jelöltje úgy vélte: Pécs helyzetén legfőképpen az ott élők tudnának javítani, és erre az októberi önkormányzati választásokon olyan lehetőség kínálkozik, amely talán soha többé nem tér vissza. Cserfainé Kovács Ágnes Ébredj Pécs! elnevezésű programjában munkahelyteremtést, adócsökkentést, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás színvonalának javítását ígérte a választóknak.

Botka: 16 nagyberuházást tervez Szeged
szeptember. 18. csütörtök 18:58

Tizenhat nagyberuházást tervez Szeged a jövőben, amelyek előkészítése már megkezdődött - mondta csütörtöki lakossági fórumán a város polgármestere. Botka László Újszegeden, a Bálint Sándor Művelődési Házban több mint százötven fős hallgatósága előtt kifejtette: az elmúlt évtizedben Szegedet elérte az M5-ös autópálya és megépült az M43-as sztráda is.

Egy nagy infrastrukturális beruházás van még hátra, a déli Tisza híd, amelynek előkészítése már megkezdődött. A kérdés az, hogy csak közúti, vagy közúti és vasúti híd épüljön, az utóbbi – a Szeged-Temesvár vasúti összeköttetést is biztosító - változat csak akkor valósulhat meg, ha a MÁV is támogatja - mondta a szocialista politikus. Közölte: a fejlesztési elképzelések között szerepel egy fedett uszoda építése az Etelka soron. Folytatódik a városrészi rehabilitáció, a belvárosban tovább szépül a Széchenyi tér, a rakpart elkészülte után, pedig a Stefánia és a lakótelepek rekonstrukciója is folytatódik – tudatta a polgármester.