Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-10 11:39:00

Ökotárs-ügy: a Svájci Civil Alappal kapcsolatos iratokat is bekérték

A Norvég Civil Alap után a Svájci Civil Alap lebonyolításával kapcsolatos iratok átadására szólította fel az Ökotárs Alapítványt a Kehi – tudta meg az atv.hu Foltányi Zsuzsától, az Ökotárs alapítójától.

Információink szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szeptember 8-i dátumú levelét ma kapták kézhez az Ökotársnál, ám a Kehi által megszabott határidő szintén a mai nap, ezért az Ökotárs valószínűleg fizikailag nem tudja teljesíteni a követelést.

Norvég nagykövet: könnyű lett volna megoldást találni

Technikai kérdéseken indult az egész ügy, ezekre könnyű lett volna megoldást találni, de a magyar kormány elkezdett vizsgálódni, amivel nem értettünk egyet, mert nem magyar, hanem norvég közpénzről volt szó – ezt Tove Skarstein mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Norvégia budapesti nagykövete szerint nincsen jogi alapja a Kehi-vizsgálatnak, a norvég félnek megvannak a saját eljárási szabályai, hiszen a saját adófizetői pénzével felelősen bánik. A diplomata elmondta: mindig lesznek olyanok, akik kimaradnak, és nem kapnak támogatást, de nem lehet kivizsgálni a sikertelen pályázatokat. Hozzátette: van egy testület, amely dönt a támogatások kiosztásáról, "az ő munkájukban megbízunk".


Soha nem hallottunk panaszt az Ökotárssal kapcsolatban, szakszerűen végzik a tevékenységüket, ezért is bíztuk rájuk a pénzt – fogalmazott. Tove Skarstein kijelentette: az Ökotárs kiválasztásában nem játszott szerepet pártkötődés, csak a szakmai szempontok.

A norvég nagykövet hangsúlyozta: Norvégiának nem áll szándékában, hogy beleavatkozzon a magyar politikába. A diplomata elmondta: mindent helyre lehet hozni, két európai országról van szó, a NATO-ban jól együtt tud működni Magyarország és Norvégia, közös gazdasági érdekeink is vannak. Hozzátette: ez egy elszigetelt kérdés, de ezt is meg kell oldani, reméljük, ez az ügy nem fogja megmérgezni a többi kapcsolatunkat. A mi érdekünk, hogy megoldjuk a kérdést, és a civilek folytathassák a tevékenységüket – jelentette ki.

Aggódik az Európai Parlament elnöke

Mélységes aggodalmának adott hangot Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke szerdán Twitter-csatornáján a norvég pénzeket kezelő magyar civil szervezeteknél tartott rendőri akció miatt. Az EP német, szociáldemokrata elnöke rövid üzenetében abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a másként vélekedő hangok tesznek egy társadalmat vibrálóvá. "Ez a fellépés az ellenkező irányba mutat" - vélekedett Schulz.

Tove Skarstein szerint mindkét oldal abban érdekelt, hogy ne legyenek szabálytalanságok, ha történt visszaélés, azt fel kell tárni. A norvég nagykövet elmondta: az uniónak van beleszólási joga az alapok működésébe, ha a magyarok az unió elé akarják vinni ezt az ügyet, a norvégok nem állnak ennek az útjába. A diplomata elmondta: a labda a magyar térfélen pattog, nekik kell lépni az ügyben.

Ahogy beszámoltunk róla, hétfőn még a pénztárcákba is belenéztek a rendőrök az Ökotárs Alapítványnál tartott házkutatáson. Az egyik dolgozónak az volt a benyomása, hogy a nyomozók nem is tudják, hogy mit keresnek. Az Ökotársasal együtt dolgozó Demnetnél is jártak a nyomozók, a programigazgató erről jegyzőkönyvet mutatott.

Az európai ügyekért felelős norvég miniszter szerint a magyar kormány fel akarja számolni a befolyásától független civil szervezeteket, és elfogadhatatlannak tartja a hétfői rendőri akciót.

A rendőrség cáfolta, hogy bárkit meggyanúsítottak volna. Elmondták, hogy ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.

Közben a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is arról beszélt, hogy túlzónak tartja a hétfői rendőri fellépést. Csepreghy Nándor erről a 444.hu-nak beszélt. A helyettes államtitkár jelentette be hónapokkal ezelőtt, hogy eljárást kezdeményeznek a norvég pénzek miatt. A hírportálnak most azt mondta, hogy az érintettek miatt is túlzónak érzi a fellépést. Délután híradónknak már nem nyilatkozott az ügyben.

Híradónk kérdésére, hogy hogyan értékeli a rendőri fellépést, Lázár nem kommentált, mondván folyamatban van a nyomozás. „Én úgy tudom, hogy itt 400 millió forint hűtlen kezelés merül föl. 400 milliós hűtlen kezelés esetén mindenhol szoktak házkutatást tartani, legalábbis én jogászemberként ezt tapasztaltam az elmúlt 20 évben”- magyarázta. Azt is mondta, nem kizárt, hogy Brüsszelhez fordul Magyarország, hogy megoldási javaslatot kérjen a civilek támogatásával kapcsolatos viták miatt.


Szükség van a Norvég Civil Alap mintegy 4 milliárd forintos, civil szervezetek által felhasznált forrásaira, ebben nincs vita – mondta Lázár János egyik államtitkára az ATV Startban. Kovács Zoltán szerint mindenkinek meglesz a lehetősége, hogy elmondja a saját álláspontját.


Az LMP társelnöke szerint ugyanakkor készenléti rendőröket kivezényelni egy ilyen akcióban akkor is felesleges lenne, ha fennállna a bűncselekmény gyanúja. Hozzátette: az, hogy a civil szervezetek kaptak hasonló módon kölcsönt, az nem újdonság Magyarországon. „Talán nem Lázár János volt már a polgármester, ezt nem tudom, ezt talán meg kéne nézni, de a hódmezővásárhelyi önkormányzat és néhány más önkormányzat is kisegítetett civil szervezeteket, akik utófinanszírozással kapták meg a pénzüket, tehát tessék egyenlő mércével mérni”- magyarázta Schiffer András. Szerinte egyébként, ha kamatot is kellett fizetniük a civil szervezeteknek, akkor nem nagyon lehet hűtlen kezelésről sem beszélni.

Szóljon hozzá:

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink