Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-09-08 21:07:00

Tordai: nincs más lehetőségem, mint együtt dolgozni Schwezoffal

Tordai Péter szerint neki, mint a Budapesti Zsidó Hitközsége (BZSH) elnökének nincs más lehetősége, mint együtt dolgozni Schwezoff Dáviddal a BZSH ügyvezető igazgatójával a budapesti, illetve a magyar zsidóság érdekében. Ez az elnök hétfő este mondta az MTI érdeklődésére.

Tordai Péter a Mazsihisz Elnökök Tanácsa szeptember 7-i ülésén megszavazott állásfoglalására reagált, mely szerint a testület "erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja, hogy legnagyobb taghitközségének, a BZSH-nak ügyvezető igazgatója olyan bizonytalan és zavaros előélettel, illetve bizonytalan háttérrel rendelkezik, mely rendkívüli kockázatokat hordoz". A testület ezért Schwezoff Dávid visszahívását kérte a BZSH-tól "annak érdekében, hogy a magyarországi zsidóság presztízsét a közéletben vissza lehessen szerezni".
   
Tordai Péter az állásfoglalással kapcsolatban úgy fogalmazott, neki, mint a BZSH elnökének, "meg van kötve a keze". Schwezoff Dávid kinevezéséről a közgyűlés határozott, és a közgyűlés bizalmat szavazott neki - jelentette ki. Az elnöknek az ügyvezető igazgató felett főfelügyeleti joga van, vagyis az ügyvezető döntéseit megvétózhatja, bírálhatja, de nem hívhatja vissza - mondta a BZSH elnöke.
   
Hozzátette, ha az ügyvezető szabálytalanságokat követ el vagy engedetlenséget mutat, akkor felfüggesztheti vagy fegyelmi eljárást indíthat ellene, de az eljárást szintén a közgyűlés elé kell vinni. Ilyen intézkedésre Schwezoff Dáviddal szemben eddig nem került sor - jelentette ki Tordai Péter.
   
A Mazsihisz Elnökök Tanácsa állásfoglalásával kapcsolatban Tordai Péter közölte, annak tartalmáról a hitközség tagjait értesíteni fogja, és kikéri a véleményüket. Rendkívüli közgyűlés összehívására az elnök "jelenleg nem lát okot".
   
A BZSH elnöke megismételte, hogy Schwezoff Dávid a zsidó törvények szerint megtérésével a közösség teljes értékű tagjává vált, és nem kérhetik rajta számon a múltját.
   
Az új ügyvezető munkaszerződését és munkaköri leírását egy héttel ezelőtt írták alá - ismertette Tordai Péter. Elmondása szerint a szerződés néhány pontban eltér az alapszabálytól, hogy a közösség nagyobb kontrollt gyakorolhasson bizonyos döntések és nagyobb összegű kifizetések felett. Ezt a korábbi gyakorlathoz képest szigorúbb felügyeletet minden esetben a BZSH elnöke gyakorolja - tette hozzá.
   
Schwezoff Dávidot a BZSH július 3-ai közgyűlésén választották meg a szervezet ügyvezető igazgatójává. Elődje, Zoltai Gusztáv, aki 1991 óta töltötte be ezt a tisztséget, április 9-én mondott le.
   
Megválasztása után derült ki, hogy Schwezoff Dávid transzvesztita előadóként és katolikus kántorként is tevékenykedett. Emiatt a zsidó közösségen belül sokan felvetették, hogy alkalmatlan a pozícióra, mert zsarolható. A Népszabadság július 10-ei számában írt arról, hogy Heisler András, a Mazsihisz elnöke levélben kérte Tordai Pétert, hívja össze az elöljáróságot és függesszék fel az ügyvezető igazgatót. Tordai Péter július 17-én az MTI-nek azt mondta, Schwezoff Dávidot múltja nem zárja ki hivatalából, és a BZSH július 16-ai közgyűlésén nem is szavaztak visszahívásáról.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink