Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-08-12 13:23:00

Juhász Péter: "Így nincs értelme összefogni"

Ez háború, amit az MSZP robbantott ki – nyilatkozta az atv.hu-nak Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke, aki el tudja képzelni, hogy több kerületben, így akár Újpesten és Újbudán is ráindítanak polgármester-jelöltet a szocialista aspiránsokra. A DK tartaná magát a megállapodáshoz.

Az Együtt-PM szövetségi elnöksége ma rendkívüli ülést tartott a fővárosi önkormányzati választások témájáról, mivel az MSZP nem írta alá a fővárási megállapodást. A grémium ülése után a pártszövetség közleményben tudatta, hogy az MSZP hibájából nem jött össze az ellenzéki koordinált indulás, ezért külön indulnak. „Mindeddig az Együtt-PM átfogó szerződés megkötésére törekedett, és erre a múlt hétfői megállapodás alapján volt is esély, mostantól azonban az önkormányzati választási jelöltállítási időszak kezdetéig kerületi szintű megállapodások megkötése a cél. A főpolgármester-jelölt személyét illetően az Együtt-PM továbbra is dr. Falus Ferencet támogatja” – szól a kommüniké. 

Juhász Péter arról kérdeztük, hogy mit jelent a mai közleményükben az a klauzula, hogy az „Együtt-PM önállóan indul Budapesten, és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat”, amire a politikus azt válaszolta, hogy azt, hogy nem lesz átfogó fővárosi megállapodás, de esetenként helyben koordináltan, vagy együtt indulhatnak. „Mi folyamatosan nagyvonalú gesztusokat tettük, de az MSZP vezetői egy nem létező, nem a tárgyalásokon elfogadott szerződéstervezetet vitt be a testületeik elé, amit mi elfogadhatatlannak tartunk. Így nincs értelme összefogni. Lehetnek kerületek, ahol külön indítunk polgármester-jelölteket ” – érvelt Juhász, aki arra a kérdésünkre, hogy ez háború, azt felelte: „Igen, ez az! Ezt a háborút az MSZP robbantotta ki!”

Juhász egyébként úgy véli, hogy nagyon sok kerületben az eddig megszületett megállapodás érvényben fog maradni, tehát nem az összes kerület, és körzet kérdése „nyílik” ki, de azt el tudja képzelni, hogy Újpesten, vagy Újbudán – a korábbi tervekkel ellentétben – mégis indíthat polgármester-jelöltet az Együtt-PM, akár a szocialista jelölttel szemben is.

A politikus elmondta, hogy Óbudán, Zuglóban és Újlipótvárosban kialakult helyzet miatt is elfogadhatatlannak tartják az MSZP álláspontját. Sőt, az utóbbi, a XIII. kerületben a helyi szocialistáktól kapott ajánlatot egyenesen vérlázítónak nevezte az Együtt-PM társelnöke, aki annyiban igyekezett hűteni a kedélyeket, hogy szerinte ezzel a lépéssel nem az összes kerületi megállapodás „robban szét”. Sőt, abban bízik, hogy a „helyiek” megállapodásai miatt érvényben maradnak a meglévő kerületi egyezségek.

DK: őrizzük meg a megállapodást

A Demokratikus Koalíció sajnálja, hogy máig nem sikerült létrehozni a teljes körű ellenzéki megállapodást a budapesti önkormányzati választásra – írja a párt sajtóközleményében. Ha mégsem jönne létre a teljes körű megállapodás, a DK arra kéri az MSZP-t és az Együtt-PM szövetséget, hogy mivel az eredeti megállapodás 95 százaléka egyik fél által sem vitatott, az egyezségnek ezeket a pontjait a szövetséges pártok továbbra is tekintsék érvényesnek. Ezt a Demokratikus Koalíció önmagára nézve szívesen tekinti kötelezőnek – áll a közleményben.

A Demokratikus Koalíció továbbra is abban érdekelt, hogy a lehető legszélesebb együttműködés alakuljon ki a demokratikus ellenzéki pártok között – zárja a közlemény.

Falus: lesz megállapodás

A három párt vezetőjének felkérésére vállaltam a főpolgármester-jelöltséget – nyilatkozta az ATV Híradónak Falus Ferenc ellenzéki jelölt. Szerinte a három pártnak meg kell egymással állapodnia, ami úgy gondolja, hogy nagyon rövid időn belül meg fog születni. A jelölést csak abban az esetben vállalja Falus, ha mind a három párt mögötte áll.

Az Együtt kiszállt

Az MSZP döntése miatt nem jött létre átfogó megállapodás az ellenzék pártjai között Budapesten – írja korábbi közleményében az Együtt-PM pártszövetség.

Az Együtt-PM Szövetség sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Magyar Szocialista Párt (MSZP) nem fogadta el azt a megállapodást, amelyben a Demokratikus Koalícióval (DK) együtt a három politikai erő a múlt héten, a fővárost érintően megegyezett az őszi önkormányzati választáson való koordinált indulásról. Az Együtt-PM így önállóan indul Budapesten, és önállóan köt kerületi szintű megállapodásokat – írja a pártszövetség.

Hozzáteszik: a pártszövetség sajnálatosnak tartja, hogy az MSZP döntésének következtében olyan helyzet áll elő Budapesten, amely nem jelent minden kerületet érintően jó megoldást. Szerintük a szocialisták ezzel a lépésükkel veszélybe sodorták az ellenzéki erők budapesti megerősödését, és lehetnek olyan nyerhető budapesti kerületek is, amelyekben több demokratikus ellenzéki polgármester-jelölt áll majd szemben a Fidesz jelöltjével.

Mint írják, az Együtt-PM továbbra is eltökélt abban, hogy a jelenlegi korrupt fideszes városvezetőkkel szemben több, új, ellenzéki polgármester legyen a fővárosban – összhangban a budapesti választópolgárok akaratával és érdekével. A főpolgármester-jelölt személyét illetően az Együtt-PM továbbra is dr. Falus Ferencet támogatja – zárul a közlemény.

Borszéki Gyula: lezártuk a tárgyalást

Az MSZP fővárosi, XIII. kerületi szervezete üdvözöli az Együtt-PM ajánlását, amely a helyiekre bízza a baloldali pártok budapesti együttműködését az októberi önkormányzati választáson, és "nem a kerületiek feje felett" születik döntés.

Ezt Borszéki Gyula, a szocialisták kerületi elnöke közölte az MTI-vel kedden azt követően, hogy az Együtt-PM azt tudatta: önállóan indulnak Budapesten az önkormányzati választáson és önállóan kötnek kerületi szintű megállapodásokat, miután az MSZP nem fogadta el a megállapodást, amelyet a Demokratikus Koalícióval (DK) együtt kötöttek pénteken.  

Borszéki Gyula leszögezte: egy megállapodás meg nem kötése minden tárgyaló fél közös, egyetemleges felelőssége. Emlékeztetett arra is: a DK, az Együtt és a PM kerületi politikusai július 30-án kelt levelükben tájékoztatták, hogy a közöttünk zajló, a választási együttműködésről szóló tárgyalási folyamatot egyoldalúan megszakítják és lezártnak tekintik.

A kerületi MSZP ezt követően szándéknyilatkozatot írt alá az egyik legnagyobb kerületi civil szervezettel, vállalva, hogy a civilek programját beépítik kerületi programjukba - írta közleményében. Tudatta azt is: további egyesületek és pártok is csatlakozhatnak ehhez az összefogáshoz, ha azok elfogadják programjukat.

atv.hu

További belföldi híreink