Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-08-07 18:30:00

Tusnádfürdő: Orbán beszédének angol fordításából eltűnt az „illiberalizmus”

Eltűnt az illiberális szó a tusnádfürdői Orbán beszéd angol nyelvű változatából. A fordítást a kormány.hu tette közzé az egyik videómegosztó portálon. Azokat a részeket, ahol a miniszterelnök illiberalizmusról beszélt, másként fordították. Kerestük a Miniszterelnökséget, de egyelőre nem kommentálták a történteket, a hibát azonban időközben javították. A DK szerint nem meglepő, hogy a Fidesz elkezdte meghamisítani saját főnökének szavait.

Arról, hogy illiberális államot építene, Tusnádfürdőn beszélt Orbán Viktor. Többször is kitért rá, hogy miért Kínát, Indiát vagy éppen Oroszországot tartja sikeres példának és hosszasan indokolta, miért kellene szakítani a liberális társadalomszervezési elvekkel, igaz ezt a részt a kormány.hu a videó angol nyelvű feliratozása során másként fordította.

Az angol nyelvű felirat, szemben az elhangzottakkal, inkább azt jelenti, hogy a liberális elvekkel és módszerekkel egyelőre csak két dimenzióban kell szakítani. De nemcsak itt nem egyezett a fordítás az elhangzottakkal. A 444.hu szerint ugyanis az illiberális szót a fordítás első verziójában egyszer sem tüntették fel. Ezt a hibát azóta kijavították. „Nem vagyunk meglepve azon, hogy a Fidesz elkezdte meghamisítani a saját főnökének, Orbán Viktornak a szavait. Ettől függetlenül mi is, meg a nemzetközi közvélemény is élénken emlékszünk erre. És azt gondolom, hogy ennek hazai és nemzetközi vonatkozásban is meglesz még a súlyos következménye”- vélekedett Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét az elmúlt napokban számos kritika érte a nemzetközi sajtóban. Most a Washington Post írt róla. A cikk szerzője szerint a magyar kormányfő illiberalizmusára már eddig is jócskán akadtak példák. Példaként a bíróságok függetlenségének megnyirbálását és a független média elleni lépéseket említi a cikk, amelyekkel – mint írják – Orbán Viktor 2010 óta egy paranoid nacionalizmust korbácsolt fel.

atv.hu

További belföldi híreink