Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-08-05 12:51:00

Összeomlás előtt a fővárosi MSZP?

Katasztrófának tartják a fővárosi MSZP-ben a hétfői ellenzéki egyeztetés eredményét. Az egy dolog, hogy Falus Ferencet egyetlen ellenzéki párt sem tekinti győzelmemre esélyes jelöltnek, de a fővárosi szocialisták előtt a katasztrofális EP-vereség és a másik két ellenzéki párt taktikája után felrémlett a teljes fővárosi összeomlás képe.

„A legrosszabb MSZP-SZDSZ-es időket felülmúló zsarolásnak” tartják a fővárosi MSZP-ben a DK és az Együtt összehangolt akcióját, amelynek során a kerületi megállapodásokkal kötötték össze a közös főpolgármester-jelöltről szóló alkut, mondta lapunknak egy szocialista forrás. 

Mint arról tegnap a Magyar Nemzet és a Népszabadság is beszámolt, Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos lehet az ellenzéki pártok közös jelöltje Budapesten. Falus győzelmében gyakorlatilag egyetlen forrásunk sem hisz, de az EP-választás óta a baloldali pártok minden jel szerint lemondtak Budapestről.

„A DK és az Együtt megérezte a vérszagot, és rájött, hogy most lehet bedönteni a baloldali status quo-t Budapesten” – értékelte az atv.hu-nak a helyzetet egy fővárosi szocialista, aki szerint „a DK és az Együtt megzsarolta az MSZP-t, a legfeszültebb koalíciós időket idéző SZDSZ-es taktikát alkalmaztak”.

A DK és az Együtt tárgyalási pozíciója egyértelmű volt: vagy teljes körű megállapodás van a három párt között, vagy egyetlen budapesti kerületben sincs közösködés.

Szintén betonkeményen tárgyalt a két párt jó néhány kerület esetében. A hvg.hu hétfői cikke szerint az ötödik kerület ellenzéki polgármester-jelöltje így lehet Juhász Péter, Kőbányáé a DK-s Élő Norbert, a Terézvárosé a szolidaritásos Kiss Róbert, Zuglóé pedig a PM-es Karácsony Gergely. De hasonlóan kemény tárgyalás zajlott le a XIII. kerülettel kapcsolatban is, ahol a DK és az Együtt keményen megkéri az árát Tóth József jelenlegi polgármester támogatásának. "Még Tóth Jóska is megbukhat, ha három baloldali jelölt indul a kerületében, márpedig az esély megvan erre" - értékelte a helyzetet egy fővárosi szocialista.

A hétfői tárgyalási fordulón a szocialisták mindenesetre „köpni-nyelni nem tudtak” a Gyurcsány-Szigetvári-Karácsony trió elképzelései hallatán, mondta informátorunk. Egy másik MSZP-s forrásunk szerint "nem Falussal van probléma, bár nyerni éppúgy nem fog, ahogy (Horváth) Csaba se nyert volna", hanem "azzal, ahogy a három párt tárgyalt egymással".

Végvonaglás

"Szó sincs arról, hogy ki lehetne Tarlósnál alkalmasabb Budapest vezetésére, de arról sincs, hogy az egyes kerületeket ki vezetné jobban a fideszes riválisnál" - értékelte a tárgyalásokat egy MSZP-s vezető, aki szerint "ami Budapesten történik, az nem valami újnak a kezdete, hanem a baloldali összeomlás utolsó fázisa".

„Ha ebbe belemegyünk, megszűnik az MSZP Budapesten” – értékelte forrásunk, aki szerint a DK-t és az Együttet ma reggel az ATV Start című műsorában bíráló Horváth Csaba „az életéért küzd”, de most már nem csak az ő politikai túlélése a tét, hanem a budapesti MSZP megsemmisülése is kézzelfogható távolságra van.

Az Index értesülései szerint Steiner Pál ötödik kerületi szocialista vezető Tóbiás József országos és Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnöknek írt levelében kijelentette: az ötödik kerületben a szocialisták nem hajtják végre a Juhász Péter polgármester-jelöltségét eredményező megállapodást, amennyiben az a szocialisták kiesését jelentené a kerületi képviselő-testületből.

Méltó ellenfél

Ahogy beszámoltunk róla, hétfőn az Együtt-PM, az MSZP és a DK csaknem négyórás egyeztetése után Szigetvári Viktor azt mondta, hogy a megállapodástervezet rendezi a kerületi kérdéseket és a főpolgármester-jelölt személyének kérdését. Utóbbiról annyit mondott: jó esély van arra, hogy Tarlós István főpolgármester méltó ellenfelet kap.

Szigetvári Viktor közölte, ezen az ajánlaton, ezen a megállapodástervezeten változtatgatni már tovább nem lehet; a pártoknak igent vagy nemet kell arra mondaniuk. Úgy fogalmazott, hogy az Együtt-PM szövetség nevében ő "büszkén és felkészülten" fog igent mondani. Kijelentette: minden feltétel adott mostantól ahhoz, hogy októberben több baloldali, balközép, szabadelvű polgármester legyen Budapesten, hogy "eltakarítsuk a korrupt, fideszes polgármestereket az V. kerületből, Zuglóból, Kőbányáról és még sok más kerületből".

Egy baloldali jelölt 15 helyen

Kérdésekre válaszolva Szigetvári Viktor közölte: 15 kerületben egy baloldali polgármesterjelölt lesz, és a három párt ezekben a városrészekben nagyjából egyenlő arányban ad jelöltet, ugyanakkor a pártoknak önálló kompenzációs listájuk lesz.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke közölte, a csomag azt is tartalmazza, kit szeretnének az egyes kerületek közös polgármesterjelöltjeinek, benne van az egyes kerületek kompenzációs listájáról szóló megállapodás és az egyéni választókerületek felosztása is. Pártja elnöksége hétfő délelőtt olyan felhatalmazást adott a tárgyalódelegációnak, amely az elfogadott tervezethez nagy mértékben hasonlít, azzal tulajdonképpen megegyezik, ezért semmi akadálya nem lesz annak, hogy a csomagot jóváhagyja a DK elnöksége - hangsúlyozta.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP fővárosi elnöke - sikeresnek minősítve a tárgyalásokat - azt mondta, az ellenzéket a Fidesz új választási törvénye hozta igazán nehéz helyzetbe. Április 6-án a fővárosban több volt a baloldali voks, az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció feladata, hogy ezt a számszerű többséget politikai többséggé kovácsolja - tette hozzá. A szocialista politikus is úgy értékelte, hogy Tarlós Istvánnak olyan kihívója lesz, aki ismét nyílttá teszi a versenyt a főpolgármesteri posztért.

Falus: Készen állok

A délután folyamán Falus Ferenc egy igen rövid Facebook posztban jelezte: Készen áll a megmérettetésre. A volt országos tisztifőorvost eddig egyetlen baloldali párt sem nevezte meg hivatalos jelöltként. Közben a DK bejelentette: támogatja Falus főpolgármester-jelöltségét.

További belföldi híreink