Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-08-05 09:27:00

Az ATV-ben fulladt káoszba a baloldali egyeztetés

A baloldali ellenzék egyeztetése kapcsán először Horváth Csaba, az MSZP hivatalos budapesti főpolgármester-jelöltje, majd Karácsony Gergely, az Együtt-PM képviselője volt az ATV Start vendége. Egymásnak ellentmondó állításokat fogalmaztak meg.

Tegnapi lapinformációk szerint a baloldali ellenzék Falus Ferenc volt orsázgos tisztifőorvost indítja főpolgármester-jelöltként az őszi választásokon. Az MSZP, a DK és az Együtt részéről tegnap senki nem kommentálta hivatalosan ezeket a híreket.

„Az MSZP-nek még nem közös jelöltje Falus Ferenc” – jelentette ki az ATV Startban Horváth Csaba, a párt budapesti frakcióvezetője.


„69 nap nem elég arra, hogy teljesen új pozícióba helyezzen egy nagyon tiszteletreméltó színészt, vagy egy nagyon tiszteletreméltó nyugdíjas köztisztviselőt”- utalt a közös jelöltként hírbe hozott Balázsovits Lajosra és Falus Ferencre Horváth, aki szerint szisztematikusabb munkát igényel, hogy a elfogadtassák a budapestiekkel a demokratikus ellenzék jelöltjét, illetve azt, hogy a jelölt hitelesen tudja képviselni őket.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy a DK-tól és az Együtt-től egy ultimátumcsomagot kaptak azzal, hogy vagy elfogadják teljes egészében, vagy elutasítják, de a részleteiről nem tárgyalhatnak. A csomag miatt - Horváth elmondása szerint - „számos politikai, szakmai és egyéb pozíciót kell feladnia az MSZP-nek”. Horváth azt mondta, az ultimátum nem egy tisztességes döntés.

Arra a kérdésre, hogy ha megzsarolták az MSZP-t, miért nem állnak fel a tárgyalóasztaltól, Horváth úgy reagált: ennél nagyobb a felelősségük a választók felé. „Most az a kérdés, hol van az a kompromisszum pont, amit még megéri megkötni azért, hogy a budapestiek mégse érezzék magukat magukra hagyatva.

Az MSZP ma testületi ülést tart, pénteken pedig küldöttértekezletet, ahol a végleges döntés is megszületik az ellenzéki pártokkal való együttműködésről.

Horváth szerint nem tesz jót a választási kampányban az, hogy nem az ellenzék programjáról van szó - erről egyébként elmondása szerint nem is tudtak tárgyalni a DK-val és az Együtt-PM-mel, csak személyi kérdésekről -, hanem folyamatosan főpolgármester-jelölti castingot tartanak. Hozzátette: szerdán nyilvánosságra kerülhet az a felmérés, amiben a budapestieket kérdezték meg, ki lenne megfelelő jelölt. „Csukott szemmel beállok amögé, aki a legesélyesebb”- jelentette ki az MSZP főpolgármester-jelöltje.

„Senki nem zsarol senkit”


Az Együtt-PM társelnöke szerint semmivel nem zsarolják az MSZP-t. „Senki nem zsarol senkit”- jelentette ki Horváthra reagálva Karácsony Gergely, aki szerint, a tárgyalásokon mindenkinek kellett engednie politikai és hatalmi kérdésekben is. Olyan megállapodás körvonalazódott, ami méltányos mindhárom párt számára, vélekedett a Startban Karácsony. „Azt gondolom, hogy Horváth Csaba ebben a vitában Horváth Csabát képviseli és nem a budapesti MSZP-t. És egy kicsit ezen meg vagyok ütközve” – mondta az ellenzéki politikus, aki szerint Horváth reggeli nyilatkozata „emberileg érthető, de politikailag
értelmezhetetlen reakció volt”, amit nem is szeretne minősíteni.

A főpolgármester-jelöltről szólva Karácsony elmondta, szerinte egyetlen pártember sem lett az elmúlt években úgy felépítve, ami egyértelművé tenné a közös jelöltségét. Hozzátette: érdemes lenne feltenni a kérdést, hogy "azok a személyi ambíciók, amik például a főpolgármester-jelölés kapcsán léteznek, mennyire akadályozták a tárgyalást".

A Horváth Csaba által említett közvélemény-kutatásról azt mondta, az nem tudja mérni egy „teljesen civil jelölt” esélyeit. „Én abban bízom, hogy az MSZP budapesti küldöttei értelmezik ezt a helyzetet, pontosan látják, hogy ez nem egy zsarolás, hanem olyan lehetséges megállapodás, ami mind a három fél számára előnyös. Nem állítom, hogy mindenki nagyon boldog lesz ettől, de tudjuk, hogyha egy alkufolyamatban valaki nagyon boldog, az egy rossz alku a többieknek”- magyarázta az Együtt-PM társelnöke.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink

Kapcsolódó cikkek, videók