Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-18 11:08:00

„Vádirat” Simicska ellen, félelem a véráldozatoktól

Lassan tudományág lesz az Orbán-Simicska-Habony-Nyerges-Lázár-Spéder-Tombor-Seszták háború természetrajza.

„Csak egyetlen nevet nem hallunk! Mindenki másét igen! Sőt, többször is! Így minden egyes RTL híradó azt bizonyítja, hogy valami nem volt, és nincs rendben a Fidesz hátországában, mert a miniszterelnök háta mögött egy olyan alku születhetett, ami méltánytalan a párt vezetőivel, köztük Orbán Viktorral szemben” – magyarázta a Fidesz szűk vezérkarához közel álló forrásunk, hogyan értékelik a kormánypárt legfelsőbb berkeiben az új keletű, az RTL Klubbal vívott médiaháborút.

Mint ismert, a Fidesz a tavaszi parlamenti ülésszakon váratlanul elfogadta a reklámadóról szóló törvényt, aminek értelmében több milliárd forintot kell fizetnie az RTL Klubnak. Nekik a legtöbbet a magyar piacon. A Fidesz azzal is megvádolta az RTL-t, hogy elfogulttá tette az Híradóját, majd a gazdasági miniszter ráküldte a NAV-ot a televíziós társaságra. 

Találgatások

A párt vezérkarban napirenden van a téma. Egyik forrásunk azt mondta, Orbán Viktor joggal lehet berágva amiatt, hogy a RTL Klub Híradójában soha nem szereplő férfi – Simicska Lajos – „olyan üzleteket köt a hegyen, amely során ő igen, de mindenki más nem élvez védettséget. Az egész ügy így a bajtársisság kérdését feszegeti.”. A RTL Híradójáról készített elemzés végig veszi, hányszor szerepelt a műsorban Orbán és családtagjai, Rogán, Mészáros Lőrinc, Lázár János és L. Simon, és persze azt is, hogy kik nem. Pontosabban: ki nem. Az eredményt egyfajta nyilvános vádiratnak is tekintik a Fidesz felső vezetésében, ami igazolja, hogy valódi probléma került felszínre.      

Fideszes forrásaink csak találgatni tudják, mi lehet a konkrét oka az Orbán Viktor és Simicska Lajos barátságában, évek óta tartó együttműködésben beálló törésnek. Egy, a párt közismert másodvonalbeli politikusa annyit mondott erről az atv.hu-nak, hogy a Fidesz belsőbb köreiben is számos találgatás forog a kérdésről, mivel azonban egyik sem biztos, nem akarja megosztani ezeket. Egyébként több politikus is tart attól, hogy a Fidesz vs. RTL háború károkat fog okozni a pártnak, különösen az önkormányzati választások előtt, de abban bíznak, hogy őszre megszületik a béke. Ez utóbbi időpont kapcsán azonban volt olyan forrásunk, aki kételyeit fejezte ki. Ő a konfliktus elhúzódásától retteg. 

A háború következményeiről is megoszlottak a vélemények. Az egyik háttérember azt magyarázta, hogy Orbán olyan konfliktusokat és háborúkat vív, amelyek az átlagszavazókat, a kétmilliós Fidesz tábort nem érintik közvetlenül. Példaként említette, hogy miközben Gyurcsány Ferenc a 300 forintos vizitdíjjal három millió embert haragított magára, addig a tömegek nem könnyezik meg, ha az RTL Klub tulajdonosainak, újságíróknak, esetleg celebeknek, vagy a Közgépnek, azaz a közéletben nem szereplő Simicska Lajosnak, illetve a külföldi útépítő cégeknek néhány millióval vagy milliárddal kisebb lesz a haszna. (A lépték személy és üzletág függő.)

Egy másik értékelés szerint viszont az RTL-t néző tömegek a „heccelés” miatt elfordulhatnak a párttól, jobboldali politikusok és kormánypárti polgármesterek „jó híre” mehet rá az háborúra, és a jobboldali média elbizonytalanodása is visszaüthet. Ez utóbbi véleményt megfogalmazó forrásunk nem örülne, ha a kommunikációs háború elhúzódna. Egészen pontosan katasztrófának tartaná, amely véráldozatok nélkül nem lenne megúszható.       

Mindenesetre látható, hogy a közélettel foglalkozókat kiemelten izgatja, hogy mi történik a politikai és üzleti elitben. A HVG és a Figyelő egyaránt címlapsztorit kerített az ügyből, az utóbbi lap címlap montázsával ráadásul még azt is sugallja, hogy Orbán Nyerges Zsoltot hátba lőtte, de a miniszterelnök számára nemcsak ő, hanem Simicska és Lázár János is céltábla. A Figyelő egyik forrása ugyanis – meglepetésre – Lázár Jánost egyenesen Simicska Lajos oldalához sorolta, ami azért is érdekes, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszter parlamenti államtitkára, közvetlen beosztottja, L. Simon László nyújtotta be azt a reklámadóról szóló törvényt, amit a Magyar Nemzet a sajtószabadság torkára való rálépésként értékelt. A Figyelő egyébként azt is írta, hogy sokaknak áll érdekében megmozgatni a négy éven át működtetett, viszonylag homogén rendszert, ez állhat az állami vállalatokra vonatkozó rendelkezések hátterében.

Az üzleti hetilap forrásai közül Orbán Viktor és Simicska Lajos szakításával kevesen számolnak, ugyanis szerintük a legélesebb konfliktus nem is közöttük feszül, hanem leginkább Habony Árpád tanácsadó feszegetné a kialakult munkamegosztást.

A HVG-ben ellenben azt írta, hogy van konfliktus a két fejes között, mert Simicska felrúgta azt a megállapodását Orbánnal, hogy ő nem szól bele a politikába. E szerint az alku alapján a Fidesz politikai szárnyát Orbán, az üzletit Simicska viszi.  És hogy a visszafogott életet élő, hivalkodást kerülő Simicska alatt dolgozó új, másod és harmad vonalbeli pénzemberek mohósága már a Fidesz politikai szárnyát is zavarja. Az új rend kulcsszava pedig a diverzifikáció. (Ez utóbbi két elemből álló „háborús” verziót egyébként már a Népszabadság is megírta.)

A HVG annyival színesti az Orbán-Simicska csatáról szóló cikkét, miszerint az a szép az egészben, hogy a pár éve még Orbán elleni puccs szervezésével megvádoltak (egyebek mellett Spéder Zoltán és Tombor András üzletemberek) szoríthatják háttérbe a Fidesz gazdasági hátországát több mint húsz éve uraló Simicska Lajost és embereit. Miközben a puccs akkor többek között azért sem lehetett sikeres, mert Simicska hűséges maradt Orbánhoz.

Kivel lehet megállapodni?

Az atv.hu egyik forrása, egy olyan háttérember, aki majdnem egy évtizede személyes kapcsolatban áll Simicskával, attól tart, hogy a háború miatt káoszba fullad a magyar gazdaság. „ A Fidesz kialakított egy olyan rendszert, amelyben Simicska Lajos volt az, akivel meg lehetett állapodni. Nehéz, olykor dühös természetű, de szavatartó ember. A csapata is felkészült emberekből állt. Most nem tudni, hogy kivel kell majd megállapodni, miközben láthatóan nyeretlen kétévesekkel töltik fel az államigazgatás szintjeit. A sajtóban zajló háború miatt óriási az elbizonytalanodás az üzleti világban. Ráadásul azt is tudja mindenki, hogy egy kis súlyú nézeteltérés nem okozna ekkora vihart, tehát valami nagy balhé van a háttérben” – mondta az építőiparban jelentős információs pozícióval rendelkező forrásink. Mint mondta: a Vegyépszer története intő jel mindenkinek. Az első Orbán-kormány udvari autópálya-építője, a Vegyépszer-csoport tavaly csak egy csődegyezség révén megmenekült meg a felszámolástól. Ami azt mutatja, hogy így lehet járni politikai támogatás nélkül Magyarországon.   

Pénztárnokok

Egy a jobboldali médiában befolyással bíró forrásunk azt mondta, a helyzet megértéséhez ismerni kell a pártpénztárnokok működését. Politikai hovatartozástól függetlenül vannak olyan pénztárnokok, akik alapvetően az adott politikai közösség és annak hátországa érdekeit figyelembe véve, azt építve tevékenykednek, és vannak, akiknél akár 90-10 arányban is a saját zsebük felé billent az arány a közpénz áramoltatás tekintetében. Forrásunk szerint Simicska Lajos az első kategóriához tartozik, ráadásul – állította informátorunk – nem híve az erős központosításnak.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink