Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-07 07:18:00

Gyurcsány a „hányingertől” jutott el Pásztor Albert támogatásáig

A DK a jelek szerint kész „elvinni a balhét” Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitány polgármester-jelölti indítása miatt. Gyurcsány Ferenc pártja állt ki a leghangosabban Pásztor jelölése mellett; az ügy felszínre hozott DK-n belüli konfliktusokat is.

Az Együtt-PM kihátrált a helyben általuk is megkötött megállapodásból, az elnök nélküli MSZP alig megjegyezhető nyilatkozatokat tett Pásztor Albert jelölése ügyében – ezzel szemben a DK teljes mellszélességgel a volt rendőrkapitány mellé állt; olyannyira, hogy Gyurcsány Ferenc Pásztor érdekében konfliktust vállalt az őt 2006 óta támogató liberális értelmiséggel is.

Pásztor jelölésének közvetlen előzménye, hogy a DK és az Együtt jelezte a miskolci szocialistáknak, hogy a maguk részéről nem tudják támogatni az MSZP potenciális polgármester-jelöltjét, Simon Gábort (az év elején előzetese került egykori MSZP-s elnökhelyettessel fennálló névazonosság valószínűleg nem is könnyítette volna meg a polgármester-jelölt dolgát).

A baloldali pártok és Pásztor között több hetes tárgyalás indult meg; a volt rendőrkapitány időközben – ahogy arról annak idején az atv.hu beszámolt – nemet mondott a Jobbik helyi szervezetének puhatolózására.

A három baloldali párt és Pásztor közeledésében kulcsszerepe volt a DK Miskolcon élő alelnökének, Debreczeni Józsefnek, aki már Pásztor nagy vihart kavart kijelentései idején, 2009-ben kiállt a kapitány mellett, most pedig az ATV Egyenes Beszéd című műsorában és a Galamuson védte meg az indítását.

A megállapodás végül létrejött; mint arról beszámoltunk, az MSZP, a DK és az Együtt helyi vezetői szerda délutáni sajtótájékoztatójukon bejelentették Pásztor Albert indulását, de – mivel a magyar baloldalról van szó, egyáltalán nem meglepő módon – kiderült, hogy a helyzet valamivel bonyolultabb, mint ahogy a sajtótájékoztatón tűnt: az Együtt és a PM országos elnöksége ugyanis végül nem állt be a volt kapitány mögé.

Lépésüket a hvg.hu értesülései szerint a másik két párt cserbenhagyásként, a már megkötött és országos szinten is jóváhagyott megállapodás felrúgásaként értelmezte, míg az Együtt azzal vádolta egykori szövetségeseit, hogy egyoldalúan hozták nyilvánosságra Pásztor jelölését.

„Rendpárti” jelölttel szereznék meg Miskolcot

Az áprilisi választáson Miskolc 1-es választókörzetében a fideszes Csöbör Katalin nyert 16 600 szavazattal (33 százalékos), de a jobbikos Badány Lajos 15.000 vokssal (31 százalék) a baloldali jelöltet megelőzve második lett.  Miskolc 2. választókörzetében még szorosabb volt az eredmény: itt a közös baloldali jelölt, Varga László 14 798 szavazattal (31.3 százalék) győzött, ám a fideszes és a jobbikos jelöltek csupán néhány száz szavazattal maradtak le. A helyi baloldal most abban reménykedik, hogy egy „rendpárti” jelölttel meg tudja előzni a jobboldali pártokat az ország harmadik legnagyobb városában.

Pásztor Albert neve 2009-ben lett országosan ismert, amikor az akkori miskolci rendőrkapitány egy sajtótájékoztatón azt mondta: "Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük.” Kijelentése miatt az ORFK vezetője – a Gyurcsány-kormány igazságügyi miniszterének, Draskovics Tibornak a nyomására – leváltotta posztjáról, ám leváltása után Miskolc akkori polgármestere, a szocialista Káli Sándor, valamint a helyi SZDSZ, a miskolci Fidesz-KDNP és a Jobbik helyi szervezete is kiállt Pásztor mellett.

Káli odáig ment, hogy kijelentette: a romakérdés "Északkelet- és Dél-Magyarország sorskérdésévé vált." Az Index korabeli tudósítása szerint leváltása után Pásztor megjelent a borsodi szocialisták tisztújító küldöttgyűlésén is, ahol hosszan beszélgetett a megyei MSZP vezetőivel, akik szintén maradását támogatták.

A miskolci Fidesz-KDNP-frakció annak idején szintén kiállt Pásztor Albert mellett, szerintük Pásztor Albert rendőri munkája a civil és a szakmai közvélemény előtt elismerést váltott ki. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke az MTI-nek azt mondta, szomorúnak tartja, ha az igazság kimondása hivatalvesztéssel jár.

A Szabad Demokraták Szövetségének miskolci szervezete is tiltakozott Pásztor leváltása ellen. T. Asztalos Ildikó, a párt miskolci elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "ismerjük a kapitány úr munkáját, tiszteljük korrekt, őszinte, a probléma megoldására és nem elfedésére törekvő gondolkodását." Gusztos Péter, a párt ügyvivője viszont az elsők között követelte Pásztor leváltását Draskovics Tibortól.

Gyurcsány útja a hányingertől a támogatásig

Gyurcsány Ferenc annak idején azt mondta: „nem egyszerűen felháborító, hanem hányingerkeltő” volt Pásztor Albert nyilatkozata. A hvg.hu tudomása szerint a DK elnökének hányingere egy reprezentatív közvélemény-kutatásnak köszönhetően múlt el, amely szerint a volt kapitány esélyes jelölt lehet Miskolcon a Fidesz és a Jobbik jelöltjével szemben.

A DK elnöke mindenesetre most – a halovány MSZP és a Pásztor mögül kihátráló Együtt-PM helyett is – a „nevére vette” a Pásztor-ügyet. Gyurcsány Ferenc a Galamuson tisztességes demokratának nevezte a baloldal polgármester-jelöltjét.

 „Nekem is voltak rossz mondataim, inkább őt, az egész embert nézem, mintsem sokáig gargalizálnék ügyetlen és sokakat bántó mondatain. Merjenek hinni neki! Vagy engedjék a nem egyszerűen tűrhetetlenül beszélő, de átkozottan is cselekvő fideszes polgármestert a hivatalában maradni, esetleg emeljék fel a Jobbik jelöltjét!” – írta a DK elnöke, aki szerint a baloldalnak máshogy kell viszonyulnia a Pásztor-jelenséghez.

„Leköltözhetünk Miskolcra, némi tapasztalatot szerezni. De mostanában inkább onnan költöznek el az emberek. Mert ott valami elromlott. Mi viszont megmaradtunk a régi szerelőnek. Eddig…” – írta Gyurcsány Ferenc.

Debreczeni: Pásztor nem kirekesztő

A baloldal és Pásztor egymásra találásában kulcsszerepet játszó Debreczeni József szerint Pásztor bírálói semmibe veszik a szövegösszefüggést és a beszédhelyzetet, amelyben a kapitány szavai anno elhangzottak.

„A rendőrkapitány nem holmi szociológiai konferencián, általában beszélt a cigányságról, hanem Miskolc közbiztonságáról, azon belül is a legproblémásabb körzetekről, az Avasról meg a többiről. Hogy lehet ezt figyelmen kívül hagyni, s csak egyes mondatokon lovagolni? De ha már ezeken lovagolnak: hogy lehet egy a cigányokra a „nemzettársaink” kifejezést alkalmazó embert (aki ezzel hál’ istennek fölülírja, nem szándékos hibává enyhíti az imént kifogásolt magyarok–cigányok megkülönböztetést) kirekesztőnek tekinteni? Hisz aki nemzettársnak tartja a romákat, az éppen hogy befogadja őket a magyar politikai közösségbe!” – védte meg Pásztor Albertet a DK alelnöke.

Debreczeni szerint Pásztor mögött „három évtizedes kiváló rendőri munka van, amely ellen (a 2009-es affért kivéve) soha nem merült föl kifogás; magas állami kitüntetésekkel kifejezett elismerést annál többet kapott”.

„Nota bene: a parancsnoksága alatt működő miskolci rendőrség ellen nem merültek föl olyan vádak, amelyek a cigányokkal szembeni durva vagy hátrányosan megkülönböztető intézkedések, illetve bánásmódra vonatkoztak volna (miközben az ország más településein olykor elhunyt egy-egy őrizetes „kihallgatás közben”)” – írja a DK alelnöke, aki szerint „Pásztor Albert intelligens, komoly ember, aki még a „magunk közt vagyunk” beszélgetések során se enged meg magának a cigányokra tett rossz célzásokat, gesztusokat, „cinkos összekacsintást”.”

Debreczeni fontosnak tartotta azt is megjegyezni, hogy Pásztor „felesége tanár, iskolaigazgató, az iskolájába sok roma gyerek jár, akikkel zömmel jól szót tud érteni, továbbá  a szüleikkel is. Mert ismeri őket, a családi körülményeiket, a szokásaikat, azt a markáns szociokulturális közeget, ahonnan jönnek. Viszonzásul sok szeretetben, tiszteletben van része”.

„Nem kérek egyebet a demokratikus oldalon lévő barátainktól, minthogy azt a méltányosságot tanúsítsák iránta, amit Gyurcsány Ferenc iránt oly tiszteletreméltóan tanúsítanak” – írta cikkében a DK alelnöke.

A DK szakít balliberális támogatóival?

Ám hallatszottak más hangok is. Hell István újságíró, jogvédő a Pásztor-ügy miatt jelentette be, hogy elhagyja Gyurcsány Ferenc pártját.

Hell szerint „Miskolcot humanitárius katasztrófa fenyegeti”. Gyurcsány Ferencnek és Debreczeni Józsefnek azt hányja a szemére, hogy „ennek a helyzetnek a kezelésére nincs más, jobb ötletetek nektek sem, mint szélsőséges kollégáitoknak, a jobbikos és fideszes konkurenciának. Ezért jelöltök egy rendpárti és cigányellenes kijelentéseiről elhíresült rendőrtisztet, egykori rendőrkapitányt Miskolc élére”.

„Véditek a védhetetlent, magyarázzátok Pásztor korábbi cigányellenes szavait, igyezetek őt „baloldali” meg „demokratikus” jelzőkkel felékesíteni, de közben tudjátok, hogy éppen az teszi őt népszerűvé, ami egy európai, nyugatos, antirasszista, baloldali, liberális és demokratikus pártban egyetlen percig sem tolerálható: hogy közrendvédelmi szakemberként közrendvédelmi eszközökkel „kezelné” a mérhetetlen nyomorúságot” – írta búcsúüzenetében Hell István.

Hell emlékeztetett arra is, hogy Pásztor a jelölése által kiváltott vihar hatására ezt írta az MSZP honlapján megjelent közleményében: „Azt azonban muszáj megértenünk, van-e a szociális helyzeten túlmenően valamilyen mélyebb, föltárható oka annak, hogy azokat a bűncselekményeket, amelyek a lakosság közbiztonság-érzetét leginkább befolyásolják, jelentős arányban követik el olyanok, akiket a közvélekedés romáknak tekint.”

A DK-ból távozott országos tanácsi tag szerint a polgármesterjelölt „talán egyszer majd ezt a szörnyű mondatfelhőt is képes lesz visszaszívni – de még nem tartunk ott. Én viszont mentális okokból nem engedhetem meg magamnak, hogy az ilyen kijelentéseket toleráljam”.

Szóljon hozzá:

Ajánlom

További belföldi híreink