Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-07-02 10:14:00

Pásztor Albert a baloldal miskolci polgármester-jelöltje

Pásztor Albert volt rendőrkapitányt indítja a baloldal miskolci polgármester-jelöltként – erősítették meg az atv.hu-nak több forrásból az Északhírnök kedd esti hírét.

Pásztor Albert volt miskolci rendőrkapitányt indítja a három baloldali párt miskolci polgármester-jelöltként – értesült az atv.hu több forrásból. Az Északhírnök című portál ezzel megegyező, egymondatos értesülést tett közzé Pásztor indulásáról.

A baloldali pártok - MSZP, DK és az Együtt - helyi vezetői szerda délutáni sajtótájékoztatójukon megerősítették az értesülést.

Tompa Sándor, a DK városi elnöke azt mondta: Miskolcon nem jó irányba mennek a dolgok. Békére van szükség, ezért azt javasolják, hogy Pásztor Albert volt városi rendőrkapitány legyen a demokratikus ellenzék közös polgármesterjelöltje, mert ő az "aki kimondja amit más körülír, és megteszi, amit mások nem".
   
Pásztor Albert a sajtótájékoztatón azt mondta, független jelöltként indul a választáson.

Az Együtt-PM elnöksége nem támogatja

A PM elnöksége nem támogatja Pásztor jelölését – ezt Szabó Tímea, a párt társelnöke jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. A független képviselő azt mondta, délelőtt tartottak elnökségi ülést, amelyen egyértelmű határozatot hoztak. Eszerint Pásztor Albertet nem tartják elfogadható jelöltnek, ezért nem is állnak ki mellette. Az Együtt elnöksége délután a következőt közölte: "tekintettel arra, hogy üggyel kapcsolatban a Párbeszéd Magyarországért már korábban hasonlóan nyilatkozott, az Együtt-PM Szövetség nem támogatja Pásztor Albert jelöltségét."

Öt évvel ezelőtt Pásztor egy nyilatkozatban óvatlanul beszélt a bűnelkövetők egy részének cigány származásáról, ami miatt az országos rendőrkapitány felfüggesztette. Az ezt követő szimpátiatüntetés hatására Pásztor felfüggesztését visszavonták.

pásztor albert (fotó: kulcsmagazin.hu)Pásztor Albert (fotó: kulcsmagazin.hu)

Pásztor tíz éven keresztül vezette Magyarország legnagyobb létszámú és ügyfélforgalmú miskolci rendőrkapitányságát, végül 2011-ben, 32 év szolgálat után kérte a nyugdíjazását.

A Jobbiknál is felmerült

Május elején felmerült, hogy a helyi Jobbik indítaná Pásztort polgármester-jelöltként. Akkor Pásztor állítólagos indítása kapcsán Badány Lajos, a Jobbik miskolci alelnöke az atv.hu érdeklődésére azt mondta: az önkormányzati választással kapcsolatosan „szóbeszéd szintjén” több név is felmerült, köztük Pásztor Alberté és Kobold Tamás korábbi KDNP-s polgármesteré is, aki 1994-től két cikluson át vezette a várost, ám döntés még nem született arról, kit indít a Jobbik.

Pásztor Albert akkor lapunknak megerősítette, hogy Miskolcon elterjedt a szóbeszéd, miszerint a Jobbik színeiben vagy a párt támogatásával elindulna a polgármesteri címért. „A barátaim is kérdezték, hogy igaz-e a hír, de nekik is azt mondtam, hogy nem igaz. Nem szándékozom a Jobbik színeiben indulni, semmi közös nincs az én és Vona Gábor politikai nézetei között” – mondta az atv.hu.nak Pásztor Albert.

Nagy meccsre számítanak

Az áprilisi választáson Miskolc 1-es választókörzetében a fideszes Csöbör Katalin nyert 16 600 szavazattal (33 százalékos), de a jobbikos Badány Lajos 15.000 vokssal (31 százalék) a baloldali jelöltet megelőzve második lett.  Miskolc 2. választókörzetében még szorosabb volt az eredmény: itt a közös baloldali jelölt, Varga László 14 798 szavazattal (31.3 százalék) győzött, ám a fideszes és a jobbikos jelöltek csupán néhány száz szavazattal maradtak le.

Ha a városi részekhez csatolt kistelepülések adatait levonjuk az előbbi eredményekből, az látszik, hogy Miskolcon 28-30 százalékos jobbikos szavazótábor található. Éppen ezért mind az MSZP-ben, mind a Fideszben „nagy meccsre” számítanak a polgármesteri székért.

Vihar 2009

Pásztor Albert neve 2009-ben lett országosan ismert, amikor az akkori miskolci rendőrkapitány egy sajtótájékoztatón azt mondta: "Azt nyugodtan kijelenthetjük, hogy a közterületi rablások elkövetői cigány emberek. Igazából Miskolcon legfeljebb pénzintézetet vagy benzinkutat rabol ki magyar, minden más rablás viszont az ő részük.” Kijelentése miatt az ORFK vezetője leváltotta posztjáról.

Leváltása után Miskolc akkori polgármestere, a szocialista Káli Sándor, valamint a helyi SZDSZ, a miskolci Fidesz-KDNP és a Jobbik helyi szervezete is kiállt Pásztor mellett.

Káli odáig ment, hogy kijelentette: a romakérdés "Északkelet- és Dél-Magyarország sorskérdésévé vált." Az Index korabeli tudósítása szerint leváltása után Pásztor megjelent a borsodi szocialisták tisztújító küldöttgyűlésén is, ahol hosszan beszélgetett a megyei MSZP vezetőivel, akik szintén maradását támogatták.

A miskolci Fidesz-KDNP-frakció szintén kiállt Pásztor Albert mellett, szerintük Pásztor Albert rendőri munkája a civil és a szakmai közvélemény előtt elismerést váltott ki. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés fideszes elnöke az MTI-nek azt mondta, szomorúnak tartja, ha az igazság kimondása hivatalvesztéssel jár. Ódor felvetette Draskovics Tibor lemondásának szükségességét is.

A Szabad Demokraták Szövetségének miskolci szervezete is tiltakozott Pásztor leváltása ellen. T. Asztalos Ildikó, a párt miskolci elnöke az MTI-nek úgy fogalmazott: "ismerjük a kapitány úr munkáját, tiszteljük korrekt, őszinte, a probléma megoldására és nem elfedésére törekvő gondolkodását." Gusztos Péter, a párt ügyvivője viszont az elsők között követelte Pásztor leváltását Draskovics Tibortól.


Szóljon hozzá:


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink