Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-30 18:34:00

Tiltakozások közepette járult hozzá a főváros a múzeumi negyedhez

Hiába tiltakoztak az ellenzéki pártok és civilek - elfogadta a Fővárosi Közgyűlés a városligeti építési szabályzatot. Vagyis: hozzájárultak a múzeumi negyed kialakításához. A kormány azt tervezi, hogy újabb múzeumokat építenének a már meglévők mellé. A miniszteri biztos szerint a közpark úgy újul meg, hogy nem lesz kevesebb zöldterület.

A tiltakozás már a közgyűlés ülése előtt megkezdődött. Csárdi Antal, az LMP Budapestért felelős szóvivője a vitát hiányolta, a Párbeszéd Magyarországért képviselője pedig azt kifogásolta, hogy a főpolgármester szó nélkül hajtja végre a kormány elképzeléseit. „Nagyon szomorú az, hogy Tarlós István nem tiltakozik az ellen, hogy a Városligetet elvették a fővárostól”- mondta Somfai Ágnes PM-es képviselő.

A Civil Zugló Egyesület ajándékot is vitt: a Városliget egyik kiszáradt fájából farönk-lapot készítettek. Van, aki átvette és asztala alá rejtette, Tarlós István azonban nem fogadta el, ám szóba állt az újságírókkal és civilekkel, akik egyaránt az egyeztetést hiányolták.

Az MSZP a döntés időzítésével sem értett egyet. „Leköszönő főpolgármester és leköszönő városvezetés időszakában már tisztességtelen komoly és fontos döntéseket hozni”- vélekedett Horváth Csaba fővárosi frakcióvezető.

A 11 ezer tiltakozó aláírást összegyűjtő civilek azt ígérték, hogy engedetlenségi mozgalommal is megakadályozzák a múzeumi negyed felépülését. „Hallgassanak az urbanisztikai társaság és a civilek véleményére, meg erre a 11 ezer aláírásra, ami nagyon sok. Ennek a 11 ezer embernek a véleménye a főváros választási eredményét is eldöntheti”- hangoztatta Várnai László, az egyesület elnöke.

Több fővárosi ellenzéki képviselő kérte, hogy a főpolgármester mondja el véleményét a tervezett beruházásáról, de ezt nem tette meg. „Azt, hogy bizonyos kérdésekben mikor mondom el a véleményemet, azt én döntöm el, nem az ellenzék”- reagált Tarlós István.

A projekt miniszteri biztosa, Baán László azt mondta: számtalan egyeztetés volt már civilekkel és szakmai szervezetekkel. „A terv nem teszi tönkre a ligetet”- jelentette ki. Visszautasította, hogy csökkenne a zöldterület nagysága. „Ma a Városligetnek összesen 60 százaléka zöld. A többiből nem 40 százalék épület van, hanem 5,6 százalék az épület, és ez fog majd maximum 7 százalékra nőni”- tette hozzá Baán.

Megmaradna a Városliget közpark funkciója. Ám ez sem győzte meg az ellenzéki képviselőket arról, hogy miért a Városligetben épülne múzeumi negyed. A szavazás eredménye nem volt váratlan: 18 igen, 13 nem született.

atv.hu

További belföldi híreink