Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-24 05:10:00

Lauder hajlandó lenne megegyezni Sukoróról

Interjút adott az ATV-nek a Zsidó Világkongresszus elnöke. A Magyarországon a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban is ismert Ronald S. Lauder azt mondta: kész tárgyalni a kormánnyal a peren kívüli megegyezésről.

Sikerek és kudarcok egyaránt jellemzik a magyar gazdaságpolitikát Ronald S. Lauder szerint. A zsidó világkongresszusnak az Izrael Szövetségesei nevű szervezet budapesti konferenciája alkalmából Budapestre látogató elnöke az ATV-nek adott interjújában úgy fogalmazott: a magyar gazdasági sikerek inkább külső okoknak köszönhetőek, ám Lengyelországgal összehasonlítva a magyar gazdaság teljesítménye inkább kudarcos.

Az elmaradt sukorói kaszinóberuházás miatt Lauder az Egyesült Államokban pert indított a magyar állam ellen, miközben Magyarországon büntetőeljárás folyik ugyanebben az ügyben. Az ATV-nek nyilatkozva Lauder kijelentette: a beruházó elvileg hajlandó lenne megegyezni a magyar kormánnyal. „Sajnos, arra nincs felhatalmzásom, hogy a konkrét perről beszéljek, de mindig lehetséges megegyezést elérni. Mindig lehetséges – akkor, ha a két fél leül, és beszél egymással” – hangzott el az interjúban.

Az elmaradt beruházással kapcsolatban Lauder azt mondta az ATV-nek: ha tovább halad, 5-10 ezer munkahelyet teremtett volna abban a térségben. „Ez az, ami az ügyben felháborít. Tízezer munkahely átalakította volna ennek a régiónak a gazdaságát, emellett nagy adóbevételeket is hozott volna.” (Mint ismeretes, Lauder volt a sukorói King City kaszinóberuházás egyik megálmodója. Az elmaradt beruházás kapcsán a magyar állam a több mint 2 milliárdos kötbér megfizetése miatt indított pert a beruházó KC Bidding Kft. és a kezességet vállaló Lauder ellen.)

L. Simon László államtitkár kijelentésére reagálva, mely szerint Magyarországon nem lehet szobra Horthy Miklósnak, a Zsidó Világkongresszus elnöke úgy reagált: „Az ígéret egy dolog. A konkrét tettek számítanak: az, ha eltávolítják a szobrot, és leveszik az emléktáblát. Ez sokkal többet jelentene a számunkra. Még jobb, ha nem csak azért teszik ezt meg, mert erre kényszerülnek, hanem azért, mert úgy gondolják, hogy ez a helyes. Még mindig lenne erre idő. De hat hónap múlva, egy év múlva, két év múlva – már túl késő lenne.”

Lauder kisikolásként értékelte a Jörg Haider vezette Szabadságpárt kormányra kerülésének éveit Ausztriában. „Ausztria öt évet vesztegetett el ezzel. Magyarország közel egy egész nemzedéknyi időt veszítene azzal, ha nem változik. Nem szabadna büszkének lenni arra, amit tettek” – mondta a Zsidó Világkongresszus elnöke.

Orbán Viktor kormányfő helyzetével kapcsolatban Lauder úgy fogalmazott: „Megértem, hogy a miniszterelnök nagyon nehéz helyzetben van. Nem vállalhatja a Jobbik elleni nyílt harcot, mert jelentős erőt képviselnek, és emiatt nem ítéli el azokat a nézeteket, amelyeket képviselnek, pedig ezekkel – remélem – nem ért egyet.”

Lauder szerint a szélsőjobboldal politikájának áldozatai azok a „derék magyar emberek”, akik az elmaradt beruházások miatt nehéz helyzetbe kerülnek. „De mit lát ebből a világ? Nem látja azokat a derék magyarokat, akik mindennap teszik a dolgukat, nem látja azokat az embereket, akik munkanélküliek azért, mert nincsenek beruházások. Kár, hogy senki nem áll ki, hogy elmondja ezt, pedig ma a világ azt keresi, hova fektethetne be. Magyarországnak képzett munkaereje van, erős és művelt nép. Használják ezt ki, és ehhez befektetőkre van szükségük!” – mondta Ronald S. Lauder.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink