Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-20 19:43:00

Norvég-ügy: az Átlátszó perre megy, ha felfüggesztik az adószámát

Péntek este egyeztetik álláspontjukat a norvég ügyben Kehi-vizsgálat alá vont civil szervezetek, de kevés eredménnyel. Többségük eleget tesz a Kehi felszólításának és június 27-ig az ellenőrök rendelkezésére bocsátják a kért dokumentumokat; néhány szervezet azonban nemet mondott a Kehinek.

Eddig a Krétakör, az Átlátszó és a Szivárvány Misszió Alapítvány tagadta meg az együttműködést a kormányzati ellenőrökkel. Közülük az Átlátszó azonban kiteszi honlapjára a működésével kapcsolatos közérdekű adatokat; a szerkesztőség belső levelezését azonban nem bocsátja az ellenőrök rendelkezésére.

Mint arról az atv.hu beszámolt: az együttműködés megtagadása ellehetetlenítheti a szervezetek működését.

Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője azonban az ATV Hírvita című műsorában azt mondta: ha a Kehi felfüggeszti az Átlátszó működtetésében kulcsszerepet játszó Asimov Alapítvány adószámát vagy befagyasztja bankszámláját, az Átlátszó perre megy.

„Számos más civil szervezethez hasonlóan a norvég civil alapból támogatott projektünket bonyolító Asimov Alapítvány is megkapta azt a levelet a KEHI-től, amely a projekttel kapcsolatos adatok kiadására szólít fel” – írta pénteki közleményében a portál főszerkesztője, Bodoky Tamás és az Asimov alapítvány kuratóriumi elnöke, Szalai Ferenc.

„Az atlatszo.hu és az Asimov Alapítvány úgy véli, hogy a KEHI-nek a hatályos jogszabályok nem biztosítanak hatáskört erre a vizsgálatra, ezért nem működünk együtt a törvénytelenül pártcélokra használt állami hivatallal. Ugyanakkor mivel nincs semmi titkolnivalónk, a KEHI által vizsgált pályázattal és a pályázati elszámolással kapcsolatos adatokat az Asimov Alapítvány honlapján bárki számára elérhetővé tesszük” – írják az Átlátszó és az Asimov Alapítvány vezetői.

LMP vs. CÖF

Közben a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) pénzügyi forrásainak vizsgálatát várja el Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől és az általa irányított Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól a Lehet Más a Politika.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a CÖF-CÖKA a valóságban a kormányoldal által létrehozott álcivil egyesületek.

Az ellenzéki politikus idézte az Átlátszón megjelent információkat, miszerint a CÖKA bevallottan 20 millió forintot kapott a Fidesztől, emellett egyszázalékokból és magánadományokból is forrásokhoz jut, utóbbi kapcsán 290 millió forintról tudnak.

Szél Bernadett jelezte: egy narancssárga dossziéban összegyűjtöttek minden olyan adatot, amely lehetővé teszi, hogy a Lázár János vezette Kehi elkezdje kivizsgálni, milyen civil tevékenységet folytat a CÖF-CÖKA. Példaként, lehetséges területként vetette fel a környezetvédelmet, a demokráciaféltést, és a jogvédelmet.

Közlése szerint a dossziét még pénteken eljuttatják Lázár Jánoshoz, aki mint mondta: sok mindent megtehet "kisminiszterelnökként", de egyet nem, hogy csak a neki nem tetsző civileket vizsgálja.

Hozzátette: amit ők látnak az nettó fideszes kormánytámogató propaganda, "a durvábbik fajtából." Ha Lázár János nem tesz eleget felszólításuknak, azt fogják gondolni, hogy nettó politikai boszorkányüldözésről van szó, ami teljes mértékben elfogadhatatlan - mondta. 

Az LMP-s politikus idézte a KEHI honlapján megjelenteket: "Bomlik a norvég minta. A szálak a balliberálisokhoz vezetnek. Viking hódítás támogatással. Célpontban az LMP-s bírálók és a homoszexuálislobbi". Szél Bernadett szerint ezzel a Lázár János felügyelte Kehi bohócot csinált magából.

Rögzítette: a civileket hagyni kell dolgozni ebben az országban, és elfogadhatatlan, hogy az LMP-t bűnbakként használják. Ha a Norvég Alapnál vizsgálódni akar a Kehi, akkor a CÖF-CÖKA-nál is vizsgálódjon - szólított fel Szél Bernadett.

atv.hu/MTI

Ajánlom

További belföldi híreink