Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-06 15:27:00

Gulyás: Gyöngyösinél vélhetően megáll a nemzetbiztonsági kockázat

Az Együtt-PM szerint a külügyi bizottság minden tagját nemzetbiztonsági átvilágításnak kellene alávetni.

Mint megírtuk, az Együtt-PM módosítaná a nemzetbiztonságról szóló törvényt, hogy kiderüljön: jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot bizonyos jobbikos politikusok. A javaslat szerint a külügyi bizottság minden tagját nemzetbiztonsági átvilágításnak kellene alávetni. „A külügyi bizottságnak a Jobbik részéről jelenleg Gyöngyösi Márton a tagja, akivel kapcsolatban számos olyan információ látott napvilágot, melyek alapján feltételezhető, hogy a politikus idegen érdekeket képvisel, vagyis nemzetbiztonsági kockázatot jelent”- írja az Együtt-PM.

Mivel a törvénymódosító javaslatot Gulyás József, az Együtt-PM szakpolitikusa, korábbi SZDSZ-es képviselő, a nemzetbiztonsági bizottság volt tagja dolgozta ki, az atv.hu őt kérdezte a Gyöngyösivel kapcsolatos konkrét információkról.

Gulyás azt mondta, nem állítja, hogy a Jobbik képviselője bármelyik titkosszolgálat ügynöke volna, ám úgy véli: Gyöngyösi Márton nyilvános életrajzi adatai és eddigi pályafutásának több eleme is arra utal, hogy egy alapos nemzetbiztonsági átvilágításon fennakadna.  

Gyöngyösi Márton gyermekkorát Egyiptomban, Irakban, Afganisztánban és Indiában töltötte. A Jobbik munkáját 2006 őszétől segíti. Rövid idő alatt Vona Gábor elnök bizalmas tanácsadója lett, a 2010-es választási kampányában már a párt külügyminiszter-jelöltjeként szerepelt. Többször kifejtette, hogy Magyarország külpolitikájában a Kínával, Oroszországgal, Kazahsztánnal és Törökországgal való kapcsolatoknak kellene meghatározó szerepet játszania. Gyöngyösi a parlament külügyi bizottságának tagja és az Interparlamentáris Unió magyar-iráni tagozatának vezetője. Utóbbi testület 28 tagjából egyébként 17 jobbikos.

Gulyás szerint ismert, hogy a Jobbik külpolitikai irányvonalát Gyöngyösi a közelmúltban kémkedéssel gyanúba hozott Kovács Bélával karöltve dolgozta ki.

Arra a felvetésre, hogy mindez régóta ismert, Gulyás azt felelte: az azonban máig megválaszolatlan kérdés, hogy miből fedezte a Jobbik a 2009-es európai parlamenti választási kampány „több százmilliós” költségét.   

Az ügyben megkerestük a Jobbikot is, ahol Pál Gábor sajtófőnök azt mondta, hamarosan közleményben reagálnak az Együtt-PM javaslatára.

Jobbik: Bajnai a hazaáruló

Gyöngyösi Márton közleményben utasította vissza az Együtt–PM kezdeményezését. A párt szerint arcpirító, hogy egy olyan párt kívánja egyik napról a másikra nemzetbiztonsági átvilágítás alá vetni a Külügyi Bizottság tagjait, amelynek vezére a hétvégén a Bilderberg-csoport konspiratív, titkos ülésén részt vett, és amelyen sajtóhírek szerint Magyarország gyengítésének módjaként a befektetők elriasztását jelölték meg. „Amennyiben ezek az értesülések igazak, úgy az egyértelmű hazaárulás”, olvasható a közleményben.

Gyöngyösi szerint „fokozza a baloldali törpepárt pofátlanságát”, hogy a mai napig nem tudni, miért támogatták külföldi szervezetek a Haza és Haladás Alapítványt.

Ajánlom

További belföldi híreink