Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-04 06:23:00

Berendelték a norvégiai nagykövetet

Berendelték hazánk norvégiai nagykövetét a Norvég Alap körül kialakult konfliktus miatt - írja a Magyar Nemzet szerdai számában.

Jeszenszky Géza a lapnak elmondta: meghallgatása szerdán délelőtt lesz, nem érte váratlanul a fejlemény, hiszen a Norvég Alap ügyére Norvégiában is nagy figyelem összpontosul.

"Látjuk, hogy van egy sajnálatos vita a magyar és a norvég kormány között. Reméljük azonban, hogy ez minél hamarabb rendeződik" - fejtette ki a lapnak Jeszenszky Géza.

jeszenszky gézaJeszenszky Géza

A nagykövet úgy vélte, hogy a berendelés időpontja nem véletlen, álláspontja szerint ennek köze lehet ahhoz, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal hétfőn ellenőrizte a Norvég Alap pénzeit elosztó konzorcium tagjait - írja a Magyar Nemzet.

Norvégia budapesti nagykövetségének honlapján május elején közzétett tájékoztatás szerint Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. Kifogásolták, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával, a monitorozással kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át, amit a megkötött egyezmények megszegésének neveztek.
    
Csepreghy Nándor akkor azt mondta az MTI-nek, hogy a magyar fél azt kéri, a felfüggesztést a döntéshozó terjessze ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósítanak. Jelenleg ez a forrás Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkezik, amely a felszínen ugyan civilnek tűnik, de látszik, hogy az alapítvány az LMP szatellit szervezete, vagyis politikai szervezet és nem civil - mondta akkor. A magyar fél azt kéri, tárgyalják újra a Norvég Alap teljes programstruktúráját.

csepreghy nándorCsepreghy Nándor
    
Csepreghy Nándor május 21-én bejelentette, hogy a Miniszterelnökség felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak. Hozzátette, ha a magyar kormány gyanúja igazolódik, akkor az megadja annak a jogalapját, hogy az egész rendszert újratárgyalják a donor országok és Magyarország között.
    
Az Ökotárs Alapítvány szerint ugyanakkor az EGT/Norvég Alapok kezelését koordináló és felügyelő brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Iroda (FMO) igazgatója arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) felett.

atv.hu / MTI / Magyar Nemzet

Ajánlom

További belföldi híreink