Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-06-02 14:16:00

Gallup: Magyarországon a gyerekes családok fele éhezik

A Gallup közvélemény-kutató OECD-tagországokat érintő kutatása szerint Magyarországon a gyerekes családok majdnem felével fordult már elő az elmúlt évben, hogy nem tudták a szükséges élelmiszert megvásárolni maguknak és családjuknak.

A Gallup közvélemény-kutató az OECD-tagállamaira vonatkozóan készített felmérést a szegénységgel kapcsolatban, az adatok a 2013-as állapotokat tükrözik – írja a hvg.hu. A kutatás arra kereste a választ, hogy a különböző családokban mekkora problémát okoz az, hogy az utóbbi egy évben nem tudták megvenni a szükséges élelmiszert.

A közvélemény-kutató cég kiemelte, hogy a legrosszabbul teljesítő 10 ország között döntően az OECD-tagállamok szegényebb országai találhatóak. Törökországban a gyerekes családok felénél fordult elő az utóbbi 1 évben, hogy nem tudták megvenni a család számára szükséges ennivaló, ezután viszont rögtön Magyarország következik 47 százalékkal. A rendkívül durva gazdasági válságot átélő Görögországban ez az arány 28 százalék, míg a válságból már a kikecmergés útján megindult, de még mindig borzasztó munkanélküliségi mutatókat produkáló Spanyolországban csak 18 százalék.

A gyerekkel nem rendelkező családok esetében is hasonló a sorrend: itt is a törökök állnak az élen 40 százalékkal, őket követik a magyarok 35, majd a mexikóiak 30 százalékkal. A görögöknél ez az arány 26 százalék.

MSZP: Nem stadionokra kellene költeni

"Nem stadionokra kellett volna költeni a pénzt, hanem arra, hogy Magyarország egyetlen polgára, egyetlen gyermeke se éhezzen" - üzente Bangóné Borbély Ildikó Orbán Viktor miniszterelnöknek.
    
Hozzátette, hogy a kedvezőtlen folyamat folytatódni fog, mert a kabinet a konvergenciaprogramban a következő három évben közel 600 milliárd forintot kíván kivonni a szociális ellátórendszerből.
    
A politikus feltette a kérdést: miért nem lehetséges, hogy az állam az év minden napján egyszer biztosítson meleg ételt legalább a hátrányos helyzetű gyermekek számára? Felszólította a Fideszt, hogy "az éhezés és a szegénység terén ne az legyen a programja, hogy folytatjuk!"

atv.hu / hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink