Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-28 19:33:00

Nem ellenőrzheti a KEHI a Norvég Alapot

Az Ökotárs Alapítvány szerint a Finanszírozási Mechanizmus Iroda igazgatója arról tájékoztatta Lázár Jánost, hogy a magyar kormány szerveinek nincs ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett.

A közlemény szerint az FMO igazgatója szerdán levelet intézett a Miniszterelnökséget vezető államtitkárhoz arra reagálva, hogy a Miniszterelnökség a múlt héten közölte, felkéri a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) az alapok vizsgálatára.
   
Az Ökotárs Alapítvány közleménye szerint az FMO igazgatója határozottan leszögezte, hogy az EGT/Norvég Alap működését szabályozó, a támogató országok és Magyarország által aláírt együttműködési megállapodás és a kapcsolódó szabályzatok értelmében a magyar kormány szerveinek nincsen ellenőrzési joga a Norvég Civil Támogatási Alap felett.
   
Ezért a programért ugyanis közvetlenül az FMO felelős - eltérően a Norvég Alapok támogatásainak többségétől -, és a vonatkozó szabályozás szerint ilyen esetekben a támogatott ország nem vállal sem pénzügyi, sem egyéb felelősséget a program lebonyolításáért - olvasható a dokumentumban.
   
A közlemény szerint noha a Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtóbeli bejelentése a vizsgálatról május 21-én történt, az Ökotárs Alapítvány csak  május 26-án kapott hivatalos megkeresést a Kehi részéről.
   
Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára május 21-én az MTI-nek azt mondta: az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.
   
Hozzátette, ha a magyar kormány gyanúja igazolódik, akkor az megadja annak a jogalapját, hogy az egész rendszert újratárgyalják a donor országok és Magyarország között.
   
Május elején Norvégia, Liechtenstein és Izland a Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött, mert kifogásolták, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával az állami tulajdonban lévő Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-t bízta meg. A finanszírozók ezt a megkötött egyezmények megszegésének nevezték.
   
A magyar fél akkor azt kérte, hogy a felfüggesztést terjesszék  ki arra a három alapra is, amelyek civil szervezeteknek szánt pénzeket folyósítanak. Ezek a források Magyarországra az Ökotárs Alapítványon keresztül érkeznek.
   
Csepreghy Nándor akkor azt mondta az MTI-nek, hogy az alapítvány a felszínen ugyan civilnek tűnik, de látszik, hogy az LMP szatellitszervezete, vagyis politikai  és nem civil szervezet.

MTI

Ajánlom

További belföldi híreink