Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-24 15:34:00

Orbán nem támogatja, hogy a jobboldali Juncker legyen az EB elnöke

Az Európai Néppárti győzelem esetén sem támogatják majd, hogy a jobboldali csúcsjelölt, Jean-Claude Juncker legyen az Európai Bizottság elnöke – mondta Orbán Viktor a Hír Televízió P8 című műsorában.

A Magyar Nemzet online kiadása szerint a miniszterelnök hangsúlyozta: nincs olyan európai okmány, ami előírná, hogy a frakciók listavezetői kerüljenek a brüsszeli végrehajtó testület élére. Orbán Viktor kitart amellett, hogy a bizottsági elnököt továbbra is a miniszterelnökök tanácsa jelölje, és döntésükről szavazzon az Európai Parlament. A kormányfő azt mondta: ők korábban Juncker Néppárti jelöltségét sem támogatták.

„Az Európai Néppárton belül, amikor a jelölés volt, mi nem azt a személyt támogattuk, aki ma az Európai Néppártnak a jelöltje; de mi fegyelmezett és lojális szövetségesek vagyunk. Miután eldöntötte az Európai Néppárt, hogy kiáll a kampányunk élén, mi teljes súlyunkkal, tekintélyünkkel az Európai Néppárt és jelöltje munkáját kezdtük el segíteni, tehát mi az európai néppárt meghatározó ereje vagyunk, és ott állunk teljes testtömegünkkel a csúcsjelölt mögött. Azt akarjuk, hogy sikeres legyen, hogy vezessen bennünket győzelemre, de azt már nem gondoljuk, hogy neki kellene vezetnie a bizottságot” – fogalmazott a miniszterelnök.

mno / atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink