Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-19 13:34:00

Képfelvételek bizonyíthatják a kémtevékenységet

Kovács Béla kapcsolatot tartott fenn az orosz titkosszolgálattal és ez a kapcsolat szervezett és konspirált volt - nyilatkozta Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke hétfőn.

Németh Szilárd, a bizottság alelnöke újságíróknak elmondta: a szolgálatok hosszú ideje tartó mély és alapos tényfeltáró munkát végeztek Kovács Béla hírszerző és kémtevékenysége kapcsán. A szolgálatok tényekre, kép- és hangfelvételekre alapozva adtak dokumentált tájékoztatást, amely alapján a bizottság tagjai meggyőződhettek arról, hogy Kovács Béla kapcsolatot tartott fent az orosz titkosszolgálattal. Az Alkotmányvédelmi Hivatal feljelentése és a legfőbb ügyész mentelmijog-kikérése meglapozottnak és jogszerűnek tekinthető - tette hozzá.

A fideszes képviselő megdöbbentőnek nevezte Vona Gábornak, a Jobbik elnökének és Mirkóczki Ádámnak, a bizottság jobbikos tagjának viselkedését - akik szavai szerint - előbb bagatellizálták az ügyet, majd a tények megismerése után, "foggal, körömmel védték Kovács Bélát. "Azt a Kovács Bélát, aki a jelek szerint nemzet- és hazaárulásával leginkább a Jobbik szavazóit köpte szemen" - fogalmazott Németh Szilárd, aki szerint ebben az ügyben Vona Gábor és Mirkóczki Ádám felelőssége menthetetlen.

"Van kémügy, de nincs James Bond" - nyilatkozta Molnár Zsolt, a bizottság elnöke azt követően, hogy a Belügyminisztérium, az ügyészség és a szolgálatok képviselői zárt ülés keretében tájékoztatást adtak a kémgyanúba keveredett Kovács Béla ügyéről.

A hvg.hu szerint Molnár Zsolt megütközéssel fogadta az ülés után Németh bejelentését a hangfelvételekről. A testület MSZP-s elnöke szerint ilyen vagy ehhez hasonlatos állítások a zárt ülésen hangzottak el, az információkat 2043-ig titkosították, ezért nem értette, hogy Németh Szilárd hogyan beszélhetett ezekről nyilvánosan. Molnár Zsolt ugyanakkor nem cáfolta az ezen bizonyítékok meglétéről szóló hírt.

Szél Bernadett, a testület LMP-s tagja azt mondta: meggyőző tájékoztatást kaptak az ügyről, s bebizonyosodott, hogy nem összeesküvéselméletről van szó. Hozzátette: további vizsgálatokat és bizottsági ülést kezdeményez, hogy látni lehessen, az ügyben milyen szerepe van a Jobbiknak és Kovács Bélának.

A hvg.hu kérdéseire mind Németh Szilárd, mind Szél Bernadett olyan válaszokat adott, amelyek arra utalnak, hogy Kovács Béla hivatalos és nyilvános életrajza vélhetően nem egyezik teljesen azzal, amilyen a politikus pályája volt valóban. Viszont arra a kérdésre, hogy Budapesten vagy külföldön született-e, illetve hogy ez-e a valódi neve, egyik politikus sem válaszolt egyértelműen.

Kovács Béla az ülés után továbbra is hangsúlyozta, hogy a vádak szerinte koholtak, de további kérdésekre nem válaszolt. Annyit mondott még, hogy ha lesz jogi lehetősége, akkor lemond mentelmi jogáról, külföldiekkel pedig csak munkájával kapcsolatos találkozói voltak. Miközben Vona Gábor még újságírói kérdésekre válaszolt, Kovács Béla kiment a Képviselői Irodaházból, és minden kérdésre ugyanazt a választ adta: siet a vidéki lakossági fórumára.

A Jobbik elnöke szerint aljas és átlátszó rágalomkampány indult a párt ellen, amelynek célja, hogy megroppantsák az EP-választás előtt. Vona Gábor az ülés után azt nyilatkozta: gyanússá teszi az időzítést, hogy május 8-i sajtóhírek Joe Biden amerikai alelnök és Orbán Viktor miniszterelnök telefonon az ukrán helyzetről, az amerikai-orosz nézeteltérésről, illetve az ezzel kapcsolatos magyarországi helyzetről beszélt, s az amerikai politikus azt is kérte: tegyen valamit a Jobbik megerősödése ellen.

A pártelnök furcsának nevezte azt is, hogy ha valóban 2009 óta vizsgálódtak Kovács Béla ügyében, akkor miért pont most, az EP-választás előtt lesz ilyen ügy. Úgy vélte: ez az egész EP-választás tétjét is módosítja. Mint mondta, nemcsak arról van szó, hogy kik fogják Magyarországot képviselni az Európai Parlamentben, hanem arról is, hogy "külföldi nyomásra a magyar kormánypárt koholt vádak alapján fel tud-e morzsolni egy törvényesen működő, 1 millió ember támogatását élvező parlamenti pártot". Vona Gábor egyúttal szavazásra buzdított.

A pártelnök kitért arra is: az ülésen nem kapott választ arra, hogy az "úgynevezett kémügyben" miért hívták meg őt a bizottság elé. Ezt párttársa, Mirkóczki Ádám is megerősítette, jelezve, hogy a pénteken a Fidesz által a sajtóban megjelent kérdéseket végül ő maga tette fel a Jobbik elnökének. Hozzátette: semmi olyan nem történt, ami indokolta volna a zárt ülést, ez csak arra jó, hogy a Fidesz "azt sugalmazzon, amit akar".

Mirkóczki Ádám jelezte: a szakszolgálatok meghallgatásáról szóló bizottsági szakaszban elhangzottakat hosszú időre titkosították, így érdemben nem tud róla beszámolni, ugyanakkor egyetlen olyan dolgot sem hallott az ülésen, ami a Btk. bármely tényállását kimerítené. Kijelentette: bízik abban, hogy az Európai Parlament felfüggeszti Kovács Béla mentelmi jogát és a bírósági eljárásban bebizonyosodik ártatlansága. Megjegyezte: addig viszont a Fidesz még sok lapáttal rátesz az ügyre, "James Bond kutyafüle lesz ahhoz képest, amit most Kovács Béláról fognak állítani".

Hová tűnt Kovács Béla?

A Nemzetbiztonsági Bizottság ülése után Kovács azzal hárította el a sajtó kérdéseit, hogy Szegedre siet lakossági fórumra, mégsem érkezett meg - számol be a szegedma.hu. A Jobbik szegedi székházában mintegy hetvenen várták a Jobbikos EP-képviselőt 17 órára meghirdetett fórumára, fél hat után Tóth Péter bejelentette, mégsem tud részt venni az eseményen. Később a Jobbik közölte: Kovács fáradtság, idegi kimerültség és fizikai rosszullét miatt nem tudott részt venni a fórumon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink