Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-05-15 15:05:00

Ormos: a Szabadság téri emlékműnek már a szimbolikája is problémás

Többnyire egységes álláspontot fogalmaztak meg az MTA történészei a Szabadság téren felállítandó német megszállási emlékművel kapcsolatban a május 13-án, Történelmi emlékezet és a történelemtudomány címmel rendezett tudományos konferencián.

Ormos Mária az ATV Startban elmondta, az emlékműnek már a szimbolikája is problémás, a Wehrmacht ugyanis nem a német birodalmi sas, hanem a nemzetiszocialista horogkereszt jegyében vonult be Magyarországra, arkangyal pedig sem a zsidó, sem a keresztény kultúrában nem szerepel. A történész szerint, bár a deportálások végkimenetelével a magyarok valószínűleg nem voltak tisztában, annyi azonban bizonyos, hogy tudatos kitelepítések zajlottak, amiket a németek a magyar belügyminisztérium, illetve a rendfenntartó erők közreműködése nélkül aligha tudtak volna véghezvinni.

Ormos azt is megjegyezte, Magyarországon a politikai vezetésben, a rendfenntartó szerveknél és a társadalom egy igen jelentős részében régóta jelen volt már a radikális antiszemitizmus, a németek pedig ezekre a radikális antiszemitákra támaszkodva tudták végrehajtani a deportálásokat és a tömeggyilkosságot.

A történész azt is elmondta, ha a háború áldozataira való emlékezést tekintjük a megszállási emlékmű alapjának, akkor fontos különválasztani az áldozatokat, akik a „háború logikájából adódóan” váltak áldozattá, illetve azokat, akiknek pusztán azért kellett meghalniuk, mert ők, vagy a felmenőik zsidó vallásúak voltak.

atv.hu / J. I

Ajánlom

További belföldi híreink