Itthon

Semjén és Kossuth, Bajnai egy szelfin, lejárnak a határidők – frissül

Még két hétig lehet átjelentkezést kérni
május. 9. péntek 8:41

Még két hétig, május 23-án 16 óráig lehet jelezni a választópolgár lakóhelye szerinti település jegyzőjénél, ha valaki az európai parlamenti (EP-) választás napján nem a lakóhelyén, hanem egy másik magyarországi településen szeretne szavazni. Mivel az EP-választáson az egész ország egy választókerületet alkot, mindenki ugyanolyan szavazólapot kap.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu szerint péntek reggelig több mint 7400-an jelezték, hogy nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben akarnak voksolni. Az idei országgyűlési választáson 120 ezren kértek átjelentkezést, 2009-ben pedig, az EP-választáson 25 204-en.

Lesajnált német gyerekek, tankok - nem felhőtlen a viszony Berlinnel
május. 9. péntek 6:39

Orbán Viktor Berlinben járt csütörtökön. A magyar kormányfő találkozott Angela Merkellel is. Míg a gazdasági együttműködés területén jól mennek a dolgok, addig az Orbán-kormányt többször bírálták a demokrácia úgymond "leépítése", a szobor-építés, vagy éppen az unió-ellenes retorika miatt. További részletek ide kattintva.

Lejár az uniós állampolgárok jelentkezési határideje
május. 9. péntek 6:37

Ma 16 órakor lejár a határidő, a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok ezt követően már nem kérhetik névjegyzékbe vételüket a május 25-i európai parlamenti (EP-) választásra. Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem - ha kérik - azok az uniós polgárok is szavazhatnak, akiknek Magyarországon van lakóhelyük.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező több mint 107 ezer európai uniós állampolgárt január végéig tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról, hogy az EP-választáson választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják. 

Ma délutánig lehet bejelenteni a delegáltakat
május. 9. péntek 6:36

Ma 16 óráig jelenthetnek be delegáltakat az európai parlamenti (EP-) választáson listát állító pártok a választási bizottságokba. A szavazatszámláló bizottságokba - országosan 10 386 van - és az egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba két-két tagot küldhetnek az EP-választáson listát állító pártok. A közösen listát állító pártok közösen küldhetnek két-két tagot a bizottságba.

Az EP-választáson nyolc lista indul: a Magyar Szocialista Párt, a Seres Mária Szövetségesei, a Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, a Jobbik, a Lehet Más a Politika, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció. Így a pártok a szavazatszámláló bizottságokba 166 ezer delegáltat jelenthetnek be, de alig egy nappal a határidő lejárta előtt mindössze 5700-at jelentettek be. A legtöbb, 4300 delegáltat a Fidesz-KDNP jelentette be, az MSZP csaknem 800-at, a Jobbik 400-at, a DK csaknem 150-et, az Együtt-PM, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt és a Seres Mária Szövetségesei együtt kevesebb mint 30-at. Az LMP még nem jelentett be delegáltat. 

Kövér: az EP-választáson az is múlik, milyen irányba halad Európa
május. 8. csütörtök 21:22

Az elmúlt évek vitáiból kiderült, hogy az európai parlamenti választáson az is múlik, hogy Európa milyen irányba halad - mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön egy kampánygyűlésen Monoron. Kövér László kifejtette, az Európai Unió egyfajta válaszúthoz érkezett. A válság felszínre hozta azt a dilemmát, hogyan lehet kormányozni egy olyan európai gazdasági közösséget, amelyikben a tagállamok egy része közös valutával fizet, más része nemzetivel, s még azokban az országokban is, ahol közös a valuta, a gazdaságpolitika különbözik - mondta.

A házelnök, a Fidesz választmányi elnöke szerint erősebb európai integrációra van szükség. Hozzátette, elsősorban a gazdaságpolitikákat kell közelíteni egymáshoz, hogy ne döntse Európa jobban teljesítő részét válságba az EU rosszabbul teljesítő felének megingása, illetve ne legyen Európa egyik fele eleve vesztes egy konzervált erőviszonyrendszerben, amelyből nem nagyon tud kitörni.

Kövér László Monoron
május. 8. csütörtök 20:21

Kövér László a Fidesz-KDNp monori kampánygyűlésén

Semjén Zsolt Cegléden
május. 8. csütörtök 19:49

Semjén Zsolt beszél Cegléd alapításának 650. évfordulója alkalmából tartott ünnepi önkormányzati ülésen a ceglédi városházán

Bajnai Debrecenben
május. 8. csütörtök 19:48

Beszélgetés és közös fotó a szimpatizánsokkal

Gyurcsány: legalább öt százalék a minimum
május. 8. csütörtök 19:31

A legkevesebb, amit el lehet várni az európai parlamenti (EP-) választáson a Demokratikus Koalíciótól (DK), hogy bizonyítsa, önállóan is megállja a helyét - mondta Gyurcsány Ferenc csütörtökön Pécsen.

A DK elnöke pártja európai parlamenti választási kampányrendezvénye előtt újságíróknak azt mondta, öt százaléknál nagyobb, minimum egy mandátumot eredményező eredményt szeretnének elérni. "A két képviselői helyet már sikernek, a hármat pedig pozitív meglepetésként értékelhetjük. Ha egy sem jön össze, akkor el kell gondolkozni, mit csináltunk, rosszul, s kinek mi a felelőssége" - fogalmazott a pártelnök.

Rétvári: Magyarország nem tér le a magyar útról
május. 8. csütörtök 19:24

A Fidesz-KDNP várhatóan annyi képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, hogy az üzenet lesz Európának: Magyarország nem tér le a magyar útról - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Villányban.

Rétvári Bence a Fidesz-KDNP-nek az EP-választásokat megelőző országjárása keretében tartott kampánygyűlése előtt újságíróknak nyilatkozva úgy fogalmazott: a magyar emberek kiállnak Magyarország szuverenitása, az ország érdekeit képviselő Fidesz-KDNP mellett, s nem azokat támogatják, akik az uniót belülről megszüntetnék, vagy kiszolgálnák a bürokrácia, a multinacionális tőke igényeit.