Itthon

Orbánt javasolta kormányfőnek Áder, alakulnak a frakciók – frissül

Orbán büszke rá, hogy még négy évig szolgálhat
május. 5. hétfő 10:02

Orbán Viktor újságírók előtt azt mondta, a felkérésre határozott igennel válaszolt. Közölte, Áder Jánosnak azt is elmondta, kivételes megtiszteltetésnek tartja, hogy a magyar emberek harmadik alkalommal is megbízták az ország kormányzásának feladatával.

A politikus elmondta, büszke arra, hogy még négy évig szolgálhatja hazáját, és mindent meg fog tenni a következő négy évben is azért, hogy kivívják a magyaroknak a tiszteletet itthon és a világban egyaránt.

Áder Orbánt javasolja miniszterelnöknek
május. 5. hétfő 9:46

Orbán Viktort, a Fidesz-KDNP miniszterelnök-jelöltjét, jelenlegi miniszterelnököt kérte fel az új kormány megalakítására a köztársasági elnök hétfőn. Áder János ezt Budapesten, a Sándor-palotában jelentette be.

Orbán Viktor elfogadta Áder János felkérését. 

Orbán és Áder jó hangulatban
május. 5. hétfő 8:57

Az államfő a Sándor-palotában fogadta ma reggel a kormányfőt

Fideszes házelnök, öt alelnök, tíz jegyző
május. 5. hétfő 8:38

Az áprilisi országgyűlési választáson a parlamentbe jutott pártok az eddigi egyeztetéseken már megállapodtak arról, hogy a frakcióknak hány hely jut a Ház vezetésében, és a bizottsági struktúráról is megegyezés született.

A most záruló ciklushoz hasonlóan ismét a Fidesz adhatja a házelnököt, mellette öt ülésvezető alelnököt és tíz jegyzőt választhatnak. Előbbiek közül kettőt jelöl a Fidesz, egyet-egyet pedig a KDNP, az MSZP és a Jobbik. A jegyzői helyekre három képviselőt delegál a Fidesz, kettőt-kettőt a KDNP, az MSZP és a Jobbik, egyet pedig az LMP. A képviselők törvényalkotási alelnököt is választanak, aki a kiemelt jelentőségű törvényalkotási bizottságot is vezeti majd.

15 bizottság lesz
május. 5. hétfő 8:38

Az eddigi 20 helyett 15 országgyűlési bizottság jöhet létre a 386 helyett 199 tagú parlamentben. Az ellenzék kérésére alakul meg a foglalkoztatási kérdéseket tárgyaló vállalkozásfejlesztési bizottság, amelyet a Jobbik vezet majd. Emellett a Jobbik elnökli a kulturális bizottságot is. Az MSZP adja a nemzetbiztonsági és a költségvetési bizottság elnökét, az LMP pedig a fenntartható fejlődés bizottságét.

Az új Országgyűlésben a Fidesz frakciója várhatóan 117, az MSZP-é 29, a Jobbiké 23, a KDNP-é 16, az LMP-é 5 tagú lesz. A baloldali összefogás részeként a választáson indult pártok közül 4-4 képviselője lesz a parlamentben az Együtt-PM-nek és a Demokratikus Koalíciónak, egy pedig a Magyar Liberális Pártnak; ők függetlenként politizálhatnak.

Áder fogadja Orbánt
május. 5. hétfő 8:37

Az Országgyűlés keddi alakuló ülése előtt személyi kérdésekről egyeztetnek a frakciót alakító pártok képviselői hétfő délután. Reggel Áder János köztársasági elnök hivatalában fogadja Orbán Viktort, az országgyűlési választáson győztes Fidesz-KDNP-pártszövetség miniszterelnök-jelöltjét.

"Nem kötöttünk szerződést egy luxusszállodával sem"
május. 5. hétfő 7:08

Nem kötött szerződést egyetlen luxusszállodával sem a vidéki országgyűlési képviselők fővárosi elhelyezéséről az  Országgyűlés Sajtóirodája. Így reagáltak a Blikk cikkére, amely azt állította, hogy azok a képviselők, akiknek nincs fővárosi lakásuk, az ötcsillagos Le Meridienben kaphatnak szobát. A sajtóiroda közleménye szerint az Országgyűlés Hivatalának valóban lakást vagy szállodai elhelyezést kell biztosítania a vidéki képviselők részére, havi közel 187 ezer forint összeghatárig, de a cikk állításaival ellentétben eddig nem született megállapodás egyetlen szállodával sem.   

GKI: átmeneti tényezők miatt volt az év eleji növekedés
május. 5. hétfő 7:02

A GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint az év eleji kedvező növekedési és inflációs adatok nagyrészt átmeneti tényezőknek köszönhetők, ugyanakkor az év egészében a gazdasági növekedés valamivel dinamikusabb, az áremelkedés alacsonyabb lehet a GKI által korábban vártnál. Részletek ide kattintva.

Hétfőn alakul meg a Fidesz és a KDNP frakciója
május. 4. vasárnap 18:24

Hétfőn tartja alakuló ülését a Fidesz és a KDNP országgyűlési képviselőcsoportja. A kormánypártok a délelőtti tanácskozáson megválasztják a frakcióvezetőket, helyetteseiket, és döntenek arról, kiket jelölnek az egyes országgyűlési posztokra, így házelnöknek, törvényalkotásért felelős alelnöknek, ülésvezető alelnököknek, jegyzőknek és bizottsági elnököknek. A Fidesz–KDNP 133 mandátumot szerzett az április 6-i országgyűlési választáson: a Fidesz-frakció várhatóan 117, a KDNP-frakció pedig 16 tagú lesz.

Valódi segítséget ígér az anyáknak az LMP
május. 4. vasárnap 15:35

Az LMP az új parlamenti ciklusban is azért fog küzdeni, hogy a szerintük álságos "családbarát" propaganda helyett valódi segítséget kapjanak az édesanyák, és ha munkába állnak, egyenlő munkáért egyenlő bért kapjanak - közölte Ertsey Katalin.