Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2014-04-08 06:27:00

"Nem az új rendszeren múlik a kétharmad"

A fideszes házelnök szerint nem az új választójogi rendszeren múlik a Fidesz eseteges kétharmados parlamenti többsége. Mostantól fogva sokkal bátrabban lehet vállalni, hogy az Orbán-kormány egy nemzeti kormány, amely zászlajára tűzte a nemzetegyesítést - mondta Kövér László a Duna Televízióban.

A jövőben sokkal bátrabban és önérzetesebben lehet vállalni, hogy ez a kormány nemcsak több mint tízmillió állampolgár, hanem a Kárpát-medencében és a világban bárhol élő magyarok kormánya is - mondta Kövér László házelnök a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában hétfő este.

Kétszeri felhatalmazás egy magát deklaráltan nemzeti kormánynak tekintő alakulat mellett világos, egyértelmű eligazítást jelent mindenki számára arról is, hogy a magyar társadalom mit gondol a nemzetpolitikáról.

A választási részvételi arány nem kirívóan alacsony, közép-európai összehasonlításban sem tekinthető annak, elfogadhatónak nevezhető - mondta.

Szerinte nem az új választójogi rendszer miatt lesz meg a Fidesznek az esetleges kétharmad. Húsz éven át olyan választójogi törvény alapján osztották ki a mandátumokat, amelyben a körzethatárokat még az utolsó állampárti kormány határozta meg. A demográfiai folyamatok eredményeként pedig irracionálissá váltak a körzetek - mondta.

EBESZ: lejtett a pálya

A magyar választóknak valódi választási lehetőségük volt a vasárnapi országgyűlési választáson, de a kormányzó párt több szempontból is előnyt élvezett - mondta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelője hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Adao Silva, az EBESZ megfigyelői küldöttség különleges koordinátora, portugál parlamenti képviselő kijelentette: a választás folyamata áttekinthető volt, széleskörű választási lehetőséget biztosított és hatékony volt a lebonyolítás is. Mindazonáltal a kormányzópártnak volt előnyös az elfogult média, a korlátozó jellegű kampányszabályozás, valamint az, hogy a kampányban gyakran elmosódott a vezető párt és az állam közötti határ - tette hozzá.
   
Hangsúlyozta: a választás jogi hátterét az elmúlt időben jelentősen átalakították, hol jobb, hol rosszabb irányba változtatták meg, és ez a fékek és ellensúlyok rendszerét is érintette. A szakértő szerint rendben volt a jelöltek nyilvántartásba vétele, de szinte alig voltak női jelöltek, és a nemek közötti egyensúllyal nem sokat foglalkoztak programjukban a pártok. További részletek ide kattintva.

Kövér László azt mondta, nem gondolja, hogy a baloldalnak azzal kellene foglalkoznia, hogy ezért vagy azért veszített, hiszen a Fidesz 44 százalékot, ők pedig 26 százalékot könyvelhetnek el.

Kitért arra: házelnökként többször konzultált a határon túli magyar vezetőkkel az elmúlt években. Meg kellene próbálni az intenzívebb építkezésre helyezni a hangsúlyt a jövőben, megnézi, hogyan tud a magyar állam tenni azért, hogy a nemzetegyesítés ne csak a szimbolikus szférában jöjjön létre, hanem a valóságos életben is - fejtette ki.

atv.hu / MTI / hvg.hu

Ajánlom

További belföldi híreink